مصرف خیار در بارداری
نویسنده : سمانه KZ | زمان انتشار : 21 اسفند 1398 ساعت 17:17
برای از بین بردن یبوست در دوران بارداری مصرف خیار توصیه می شود و همچنین خوردن پوست خشک خیار سبز زایمان را آسان می کند.
محمد عبداللهی نیک آبادی محقق و پژوهشگر طب اسلامی بیان کرد: از آنجایی که خیار دارای ویتامین های آ، سی و انواع ویتامین ب و همچنین حاوی کلروفیل، اسید فولیک، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، منگنز،کلسیم و سلولوز است، توصیه می شود در طول روز حداقل یک خیار بخوریم.
وی افزود: برای از بین بردن
مصرف خیار توصیه می شود و همچنین خوردن پوست خشک خیار سبز زایمان را آسان می کند و لازم به ذکر است زنان حامله قبل از درد باید از مصرف خیار خود داری کنند.
عبداللهی نیک آبادی ضمن اشاره به این موضوع که خیار خنک کننده بدن و تسکین دهنده عطش است، ادامه داد: این میوه برای مبتلایان به سوزش و بند آمدن ادرار بسیار مفید بوده و با توجه به خاصیت حل کنندگی اسید اوریک و اورات در درمان نقرس نقش مهمی دارد.
این پژوهشگر طب اسلامی ضمن تاکید بر اینکه خیار و تخم خیار برای درمان دیابت و بیماری های قندی بسیار مفید است، اظهار داشت: از ورقه خیار برای رفع قرمزی چشم استفاده می شود و اگر این میوه همراه غذا در سالاد خورده شود، به درمان یبوست کمک می کند.
عبداللهی نیک آبادی عنوان کرد: آشامیدن آب خیار در رفع اکثر تب های شدید، تسکین حرارت خون وصفرا، ازبین بردن التهاب معده، پاک کردن کبد، دفع سنگ کلیه و مثانه و همچنین بهبود یرقان سودمند است.
وی ابراز داشت: اگر روزی یک عدد خیار بخورید از سرما خوردگی در فصل پاییز و زمستان در امان هستید و برای از بین بردن صفرا و اسید خون از خیار دارای تخم زرد، کاملا رسیده و بدون نمک استفاده می شود.
این پژوهشگر طب اسلامی اشاره کرد: خیار برطرف کننده غصه و افسردگی است و با حلقه حلقه کردن خیار و قرار دادن آن روی پوست می توان برای از بین بردن چین و چروک و چربی پوست و همچنین حفظ لطافت و تازگی آن استفاده کرد و ضماد خیار برای خارش، اگزاما و تحریکات جلدی پوست بسیار موثر است.
عبداللهی نیک آبادی خوردن خیار قبل از غذا را در هضم مواد عذایی بسیار موثر دانست و یاد آور شد: کسانی که مشکل معده، رماتیسم، زخم روده و اثنی عشر، ورم کلیه و سنگ کلیه دارند باید از خوردن خیار شور بپرهیزند.
وی توصیه کرد: برای جلوگیری از نفخ بهتر است بعد از خوردن خیار
یا مقداری آب جوش همراه نبات بخورید و کسانی معده ضعیف دارند و دچار سوء هاضمه هستند بهتر است خیار را همراه عسل یا مویز بخورند.
وی با بیان اینکه خیار تصفیه کننده طبیعی خون است، افزود: خوردن، بوییدن و مالیدن خیار به پیشانی در رفع سردرد و قطره قطره ریختن آب خیار در بینی و بوییدن آن جهت از بین بردن گرفتگی، بی حوصلگی و کم خوابی مفید است.
خوردن خیار در دوران بارداری
خیار، علاوه بر اینکه سرشار از مواد مغذی است، به تقویت باروری و بهبود وضعیت بارداری زنان کمک میکند. خانم ها در دوران بارداری نیاز دارند که همه ویتامین های مورد نیاز بدن خود را تامین کنند، این امر با خوردن مواد غذایی سالم امکان پذیر است. خیار، میوه ای کم کالری بوده، و نیز حاوی کلروفیل،
، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، منگنز، کلسیم و سلولز است. همچنین خواص خیار به توسعه جنین در رحم مادر، افزایش ایمنی بدن، حفظ فشار خون مناسب و افزایش استحکام استخوان مادر باردار کمک شایانی می کند. بنابراین به عنوان یک خوراکی مفید در بارداری می تواند مصرف شود، در عین حال مضراتی دارد که نباید آن را نادیده گرفت. در ادامه شما را با خواص خیار در دوران بارداری و خطرات احتمالی مصرف خیار در بارداری بیشتر آشنا می کنیم.
خیار از بروز کم آبی و تشنگی در دوران بارداری پیشگیری می کند : از آنجا که کم بودن میزان آب دریافتی بدن می تواند موجب کم آبی بدن و در نتیجه باعث بروز خستگی، لرز و گرفتگی عضلات شود، لذا مصرف خیار به دلیل دارا بودن حجم زیاد آب (۹۵%) ، مانع از بروز کم آبی در دوران بارداری می شود.
بهبود گوارش و پیشگیری از یبوست : آب و فیبر، دو عنصر مهم موجود در خیار هستند که با از بین بردن سموم موجود در سیستم گوارش به هضم آسان غذا کمک می کنند، همچنین مصرف منظم خیار با پوست در بارداری، احتمال بروز یبوست در بارداری را کاهش می دهد.
مصرف خیار و افزایش استحکام استخوان ها : ویتامین K نقش مهمی در افزایش استحکام استخوان ها دارد، در نتیجه با افزایش تراکم استخوانی و بهبود تعادل کلسیم، احتمال شکستگی را کاهش می دهد. از آنجا که بدن انسان در هنگام ساخت و ترمیم استخوان به ویتامین K نیاز دارد و این موضوع در مورد زنان اهمیت بیشتری پیدا می کند، بنابراین مصرف خیار در دوران بارداری در افزایش استحکام استخوان ها می تواند مفید باشد.
آنتی اکسیدان موجود در خیار : خیار غنی از انواع آنتی اکسیدان است، برخی از این آنتی اکسیدان ها نظیر ویتامین های A، ویتامین C، بتا کاروتن، لوتئین و زیگزانتین ایمنی بدن را افزایش داده و به از بین بردن عفونت ها کمک می کند.
مضرات مصرف خیار در دوره بارداری
- خیار ماده ای ادرار آور است، بنابراین خوردن آن احتمال
را افزایش می دهد.
- مصرف بیش از حد خیار باعث تجمع گاز های روده و در نتیجه هضم نادرست غذا می شود.
- خوردن خیار در هنگام بارداری ممکن است موجب بروز واکنش های آلرژیک مثل خارش، تورم و … شود.
مهمترین مطالب در اینباره:
با وجود مزایای بیشمار خیار، ممکن است مصرف آن در دوران بارداری برای شما عوارض احتمالی به دنبال داشته باشد. در ادامه به چند مورد از این عوارض جانبی اشاره شده است:
گاز روده:
یکی از شایعترین مشکلات ناشی از مصرف خیار در دوران بارداری است. همچنین ممکن است دچار سوءهاضمه شوید و آروغزدن را تجربه کنید.
تکرر ادرار:
یکی از عوارض جانبی خوردن خیار در بارداری افزایش ادرار است. این عارضه ممکن است موجب ناراحتی شما در دوران بارداری شود.
ایجاد حساسیت:
اگر به خیار حساسیت دارید، ممکن است با مصرف آن دچار تورم و خارش شوید.
مسمومیت:
خیار موادی مانند cucurbitacins و tetracyclic triterpenoids در خود دارد که باعث طعم تلخ آن میشود. اگر به مقدار زیاد خیار مصرف کنید، این سموم میتوانند تهدیدکننده باشند.
هایپرکالمیا:
اگر به مقدار زیاد خیار مصرف کنید،
بالای موجود در آن موجب گرفتگی عضلات شکم و نفخ میشود و بر عملکرد کلیهها هم اثر منفی میگذارد.
موارد منع مصرف خیار در بارداریخیار آنقدر مزایای مختلف دارد که برای همه گروههای سنی مفید است. زنان باردار هم میتوانند خیار بخورند، باید به نکاتی توجه کنند.
در زنانی که سابقه حساسیت غذایی دارند، خوردن خیار در بارداری موجب بروز واکنشهای آلرژیک میشود و معمولا برای مصرف در دوران بارداری نامناسب است.
به عنوان یک قاعده کلی، اگر هر یک از شرایط زیر را دارید، خوردن خیار در بارداری را فراموش کنید!
- کولیت
- نفریت مزمن
- پیلونفریت
- هپاتیت
- گاستریت
توصیههایی برای خوردن خیاراگر پزشک شما دربارۀ خوردن خیار در دوران بارداری به شما چراغ سبز نشان داد، میتوانید از مزایای آن لذت ببرید. در ادامه، به چند نکته دربارۀ آمادهکردن خیار برای تهیۀ غذایی خوشمزه اشاره شده است:
شستوشوی کامل:
دقت کنید مواد شیمیایی و گرد و غبار همراه خیار را بهطور کامل از بین ببرید. پیش از خوردن آن را بهطور کامل بشویید و تمیز کنید.
استفاده از خیار در سالادها و میانوعدهها: خیار علاوه بر زیباکردن سالادها برای سلامتی شما هم مفید است. میتوانید آن را به سالاد خود اضافه کنید یا آب آن را بنوشید.
فراموش نکنید قبل از استفاده از خیار برای تهیۀ سالاد یا گرفتن آب، آن را بهدقت ضدعفونی کنید.
خامخوری:
به خیار کمی نمک بزنید و آن را بهمدت ۳۰ دقیقه در یخچال بگذارید تا خنک شود. اگر خیار را بهصورت خام مصرف میکنید، سردشدن خیار طعم بهتری به آن میدهد.
بخشی از محتوای ساندویچ:
میتوانید در ساندویچهای خود خیار و گوجه بگذارید. همچنین میتوانید در کنار آتش آن را بخارپز کنید و کنار خوراکیها و تنقلات دیگر از آن استفاده کنید.
استفاده از مخلوطکن:
آبمیوهها و
برای بهبود باروری مفیدند و سطح هورمونهای بدن را متعادل میکنند. اگر قصد دارید آب خیار را مصرف کنید، مخلوطکنی تهیه کنید و خیار را با میوههای دیگر و سبزیهای خوشمزه مخلوط کنید.
در پایان لازم به یادآوری است اگرچه خیار میوۀ فوقالعادهای است، اما بسته به وضعیت پزشکی و سلامت کلی شما در دوران بارداری میتواند برایتان مضر باشد. این مقاله شما را از مصرف خیار در دوران بارداری نهی نمیکند؛ هدف از این مقاله آشنایی با مصرف درست و بهموقع خیار و اقدامات احتیاطی قبل از مصرف آن است. قبل از مصرف خیار در دوران بارداری، با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
اگر او مصرف خیار را در دوران بارداری برایتان تجویز کرد، میتوانید با انجام اقدامات احتیاطی لازم با خیال آسوده خیار بخورید، در غیر این صورت، باید تا بعد زایمان از مصرف خیار اجتناب کنید.
در دوران بارداری چطور خیار مصرف کنیم؟اگر پزشک اجازه خوردن خیار را به شما داده است، میتوانید از فواید آن در رژیم غذایی خود بهرهمند شوید. در اینجا ۶ روش خوشمزه برای مصرف خیار توصیه شده است:
سالادهای تازه و باحالخیار را با پیاز، گوجهفرنگی یا تربچه خرد کنید، مقداری روغن زیتون، سرکه سیب، نمک، فلفل سفید یا سیاه به آن اضافه کنید. میتوانید به آن زیتون سیاه، شاهی، شوید و آووکادو خرد شده اضافه کنید.
این سالاد با کمیروغن زیتون، نمک و آب لیمو تازه فوقالعاده است.
سوپ با سبزیجات تازهمقداری خیار خرد شده، پیاز قرمز، یک حبه سیر، کمی شوید و مقداری خامه را در مخلوط کن بریزید. مقداری روغن زیتون بیفزایید و مخلوط کن را روشن کنید. وقتی پوره آماده شد آن را به مدت ۱ تا ۲ ساعت در فریزر قرار دهید.
این غذا برای روزهای بلند و گرم تابستان عالی است.
مقداری سس تزاتزیکی درست کنیددر کاسهای بزرگ خیارها را خرد کنید سه قاشق غذاخوری ماست ساده یا یونانی بریزید، یک حبه سیر خرد شده، یک قاشق غذاخوری شوید یا نعنا تازه اضافه کنید. کمی نمک و آبلیموی تازه اضافه کنید.
این مخلوط را به مدت ۵ تا ۶ ساعت در یخچال قرار دهید. این یکی از خوشمزهترین سسها برای سالاد است.
آب خیارهمچنین آب خیار را میتوانید در ترکیب با عسل، شکر یا مقداری نمک بخورید. همچنین میتواند آب کرفس را به نسبت مساوی به آن اضافه کنید.
خیارشور خانگیسه تا پنج پیمانه آب را با یک قاشق غذاخوری شکر، یک قاشق غذاخوری نمک و کمی سرکه سفید مخلوط کنید. مخلوط را بجوشانید و بگذارید سرد شود. چهار پیمانه خیار ریز را با مقداری شوید تازه و دو حبه سیر در دبه بریزید.
محلول خنکشده را روی سبزیجات بریزید و در آن را ببندید و دو تا سه روز در پخچال نگه دارید و سپس مصرف کنید.
از آنجا که خیار دارای مقادیر فراوانی
است، بهترین مکمل غذاهای پروتئین دار است و در کنار یک بشقاب ماهی و گوشت ترکیب خوبی ایجاد میکند. ترکیب تخممرغ و خیار نیز بسیار مرسوم و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
یادتان باشد خیار را با شیر میل نکنید چون به عنوان یک ملین قوی عمل میکند. به همین منظور توصیه میشود همراه با خیار آب زیاد ننوشید و حداقل ۳۰ تا ۴۰ دقیقه صبر کنید.
آیا لازم است خیار را پوست بکنیم؟ اگر خیار ارگانیک از باغچه میکنید و مصرف میکنید، خیر، لازم نیست، ولی اگر از مغازه خریداری میکنید باید حتما قبل از خوردن پوست بکنید چون پوست خیار می تواند آغشته به سمهای خطرناک و نیترات باشد.
یادتان نرود به مدت ۳ تا ۴ دقیقه با آب سرد بشورید و با برس سبزیجات پوست خیار را کاملا تمیز کنید.
فراموش نکنید که یک خانم باردار نباید روزانه بیشتر از دو یا سه عدد خیار متوسط بخورد و یا بیشتر از ۱۰۰ میلیلیتر آب خیار بنوشد. بهتر است روزانه سه یا چهار عدد میوه تازه بخورید.