توصیه های دوران بارداری در اسلام
نویسنده : علیرضا | زمان انتشار : 09 مرداد 1398 ساعت 19:54
در اوان بارداری تولد نوزاد، باید زن باردار خود را چنانکه لازم و مناسب حال است مراعات کند.
در اوان بارداری تولد نوزاد، باید زن بار دار خود را چنانکه لازم و مناسب حال است مراعات کند. ما در ا ین باره دستوراتی می دهیم که هر زنی در حالت بارداری، آن را کاملا اجرا کند بهره بیند و با مشکلات غیرمنتظره روبرو نمی شود :
1. در سراسر دوران بارداری باید شکمشان نرم باشد و از یبوست بپرهیزند
2. اگر
شدید داشتند شیر خِشت (نوعی صمغ گیاهی با خاصیت ملین) و امثال آن بخورند تا لینت یابند
3. ورزش نه شدید و نه بسیار ناچیز بلکه ورزش با شدت متوسط بکنند
4. به آرامی پیاده روی نمایند اما آن هم نه بیش از اندازه که به افراط
5. نباید به هیچ وجه حرکات بسیار شدید بکنند و نباید از جایی به جایی بپرند
6. باید از ضربت خوردن و بر زمین افتادن برحذر باشند
7. از پرخوری و عصبانیت، بپرهیزند
8. باید کوشش کنند که اندوهگین نباشند و بسیار غم نخورند . خلاصه از هرچه سبب
می شود باید بپرهیزند. به ویژه در ماه اول حاملگی تا مدت بیست روز و مخصوصا در هفته اول باردار شدن به مدت سه روز باید از مراعات این دستورات غافل نباشند و از هرچه بچه را تکان می دهد دوری جویند و هرچه را که در باره نگهداری جنین نوشته ایم مو به مو اجرا کنند.
9. از سردنده های نزدیک شکم به پایین خود را با پارچه ای نرم پشمی بپوشانند
10. غذایشان نان خوب و برشته با شورباهای ساده و شورباهای زیره ای باشد
11. نباید هیچ تند مزه ای یاتلخ مزه ای رابخورند".
توصیه های پس از زایمان :
"همین که مادر نوزاد را به دنیا آورد باید خود را بپوشد که سرما نخورد، کوشش کند خون کافی بیرون دهد و غذای خوب و مناسب حال بخورد . نباید به طور ناگهانی به غذاهای پرمایه و دیرهضم هجوم آورد . مبادا زیاده از حد لازم گرمی به درونش راه یابد و نیروی تغییردهنده کبد را ناتوان کند و تشنگی زیاد بر او دست یابد.
خونریزی ایام بعد از زایمان، حرکت ها و نوبت هایی دارد . در وهله اول تشویش و درد همراه دارد . اگر خون زایچگی از بیست روز گذشت و تا بیست و چهار روز فروکش نکرد یا بعد از فروکش کردن باز برگشت، معلوم می شود که حالت غیرطبیعی است، که حتما باید مادر، خود را پاکسازی کند.
بارداری از دیدگاه طب سنتی و اسلامی
ابتدا باید طبع و مزاج زن و مرد را به اعتدال نزدیک کرد که ایجاد این اعتدال حداقل شش ماه طول می کشد. به زوج های جوان توصیه می کنیم قبل از اقدام به بارداری مشاوره ای با پزشک حاذق طب سنتی داشته باشند تا با دستورات غذایی و شیوه های درمانی دیگر طبیعت و مزاج هر دو نفر را اصلاح کند.
بستر پرورش جنین که همانا رحم یک زن است ، اگر قبل از بارداری خوب آماده سازی شده باشد و نیز بذر پیدایش نطفه و جنین که همانا از طرف مرد اهدا می شود نیز آماده سازی و خالص شود و سایر دستورات طب سنتی و طب اسلامی اجرا شود می توان یک بارداری موفق و بی درد سر ، یک زایمان ایمن و طبیعی ( نه سزارین که عوارض بی شماری هم برای کودک و هم برای مادر تا آخر عمر هر دو به همراه دارد ) و در نهایت یک کودک زیبا و درشت اندام و در سلامت و تعادل کامل جسمی و روحی به این دنیا آورد.
آری می توان امثال ابن سیناها ، زکریای رازی ها، دکتر حسابی ها و نوابغی بزرگ به دنیا عرضه کرد ، با اجرای دستورات ساده و مقداری دقت و صرف وقت و حوصله که در طب سنتی به آنها اشاره شده است و عموم جامعه از آنها بی اطلاع هستند و در مشاوره های خصوصی به زن و مرد می گوییم و اموزش می دهیم که مجموعه ای است مشتمل بر نحوه روابط جنسی ، ساعت و زمان آمیزش ، اغذیه لازم و آداب مجامعت و دستورات ذهنی و روانی خوردن غذاهایی مانند عسل و خرما و سیب و نخود و گوشت گوسفند و بادام و انجیر و زیتون و کاسنی و انار و انگور 40 روز قبل از انعقاد نطفه و در سراسر دوران بارداری ، دقت در خوردن لقمه حلال و پرهیز از مواد خوراکی شبه پاک و یا حرام ، ذکرهای معنوی مانند صلوات و تلاوت سوره هایی از قرآن همانند سوره محمد و ... یاد خدا و پرهیز از نگاههای حرام ، توصیه های عمومی به زن و مرد می باشند ( برای سراسر دوران بارداری ) روغن مالی شکم و کمر و لگن زن باردار با روغن بادام شیرین ، روغن بنفشه ، روغن کنجد ، روغن زیتون شب ها پیش از خواب جهت افزایش رشد جنین و نرم شدن لگن ( زایمان سهل و بدون ریسک ) توصیه شده است. ضمناً این روغن مالی سبب کاهش ترک های پوستی ناشی از افزایش سایز شکم در زن حامله خواهد شد.
پرهیزات
1 – دویدن و پریدن و جهش
2 – بلند کردن شی سنگین
3 – فریاد زدن و با صدای بلند صحبت کردن
4 – انجام فعالیت های خسته کننده
5 – مراقبت از ضربه های فیزیکی خصوصاً شکم
6 – ناراحتی ، غضب و عصبانیت
7 – ترس و وحشت
8 – شادی بسیار زیاد
9 – مقاربت جنسی طولانی و مکرر و سنگین
10 – استحمام به روش قدیم و طولانی مدت
11 – چرب کردن بیشتر از معمول پوست سر ( مگر با نظر پزشک ) که در خانمهای هندی بسیار مرسوم است
12 – مراقبت از پدید آمدن بیماری های عفونی و سرماخوردگی و سرفه
13 – عدم استفاده از مسهلات یا خروج خون از بدن و یا مواد قی آور ( مگر با تجویز پزشک ) خصوصاً قبل از ماه چهارم و بعد از ماه هفتم بارداری
14 – مراقبت از عدم برخورد هوای سرد به ناحیه قفسه سینه و شکم که برای این منظور این قسمت توسط پوشش گرم پوشانده شود
15 – خوردن غذاها با طعم بسیار تیز و تند و یا تلخ
16 – بوئیدن بوهای تند و قوی ( مثل بعضی از ادکلن ها )
17 – نوشیدن آب بسیار سرد و یا آب گرم به صورت مکرر
18 – خوردن غذاها با طبیعت بسیار گرم و بسیار سرد
19 – خوردن سرکه و سیاه دانه در خانمهای باردار ممنوع است چون می تواند عامل سقط باشد
20 – عدم خوردن غذاهای مدر و مسهل ( با مشورت پزشک )
21 – پرهیز از غذاهای نفاخ مثل نخود ، لوبیا ، کلم ، کرفس ، کنجد
22 – پرخوری و سنگین شدن معده
23 – پرهیز از موسیقی و موزیک های تند و جاز غربی
24 – نگاه نکردن به صحنه ها ، چهره ها و فیلم های زشت و منفی و تحریک کننده .
توصیه های عمومی :
1 – فعالیت و راه رفتن در حد اعتدال و سبک
2 – افزایش میزان خواب و استراحت
3 – در طول روز به جای 3 وعده 5 – 6 وعده غذا میل شود ولی هر بار مقدار کم باشد
4 – مصرف غذاهای ساده و زود هضم مثل گوشت جوجه محلی ، بره ، گوسفند جوان ( تازه )
5 – پیشگیری از یبوست که برای جلوگیری از این امر ضمن مشورت با پزشک می توان از غذاهایی مثل آب مرغ ( جوجه ) و اسیدباج ( یعنی غذاهای بدون ادویه جات که شامل گوشت گوسفند یا مرغ بعلاوه روغن زیتون و پیاز و گشنیز باشد) استفاده گردد و میتوان از خاکشیر ، آلو ، انجیر ، سبزیجات، کاهو، تمر هندی، شیرخشت و ترنجبین و گلاب هم استفاده کرده و در صورت عدم بهبودی با پزشک مشورت گردد.
6 – به طور کلی مصرف انجیر ، زیتون ، انگور ، عسل ، انار ، سیب ، مویز ، به ، گلابی ، بادام و خرما در بارداری توصیه می گردد ( در حد متعارف و به طور متناوب ) 7 – روغن مالی شکم و لگن و باسن و رانها و زیر ناف با روغن کنجد و زیتون و بادام شیرین ( شبها ) به تناوب .
مادارن عزیز :
" الولد الصالح ریحان من ریاحین الجنه " فرزند صالحگلی از گلهای بهشت است
بیاید با پیروی از دستورات الهی و با ارزش اسلامی در تربیت فرزندامان بکوشیم . دستورات ذیل در ایام بارداری برای مادران گرامی قابل توجه است
ماه اول :
روزهای پنجشنبه و جمعه سوره یس و صافات خوانده شود و به شکم دمیده شود صبحها کمی سیب شیرین خورده شود ، روزهای جمعه قبل از صبحانه انار میل گردد . قبل از طلوع آفتاب تربت سیدالشهدا ( ع ) خورده شود . نمازهای یومیه اول وقت خوانده شود و قبل از نماز حتماً اذان و اقامه گفته شود و در وقت گفتن اذان و اقامه دست روی شکم باشد .
ماه دوم :
روزهای پنجشنبه و جمعه سوره تبارکالذی خوانده شود . روز پنجشنبه 140 مرتبه و روز جمعه 100 مرتبه صلوات با عجل فرجهم گفته شود . دست را روی شکم بگذارید و صلوات کبیر بخوانید ( اللهم صل علی محمد و عجّل فرجهم و اهلک عدوهم و العن اعدائهم من الجن و الانس من الاولین و الاخرین ) هر هفته ماهیچه گوسفند با قدری شیر و سیب شیرین تناول گردد .
ماه سوم :
روزهای پنجشنبه و جمعه سوره آل عمران تلاوت شود 140 مرتبه صلوات با عجّل فرجهم خوانده شود ، قبل از نماز دست را روی شکم گذارده و صلوات کبیره خوانده شود . هر هفته گندم ، گوشت و شیر بدون چربی میل شود . صبحها کمی عسل تناول شود .
ماه چهارم :
روزهای پنجشنبه و جمعه سوره اهل اتی خوانده شود در تمام نمازها در یک رکعت سوره قدر تلاوت گردد ، بعد از نماز دست را روی شکم گذارده سوره قدر ، کوثر و صلوات کبیره را بخواند و بعد از آن بگوید " ربنا هب لنا من ازواجنا و ذریاتنا للمتقین اماما" 7 مرتبه استغفرالله ربی و اتوب علیه و اله و سلم ، هر روز بعد از نمازها 140 مرتبه صلوات بفرستد ، سیب شیرین ، عسل ، انار میل شود . از اول ماه چهارم نماز شب و در صورت امکان نیمه شب و اگر موفق نشد قضای آن را ترک نکنند .
ماه پنجم :
روزهای پنجشنبه و جمعه سوره انا فتحنا تلاوت شود ، در یک نماز سوره اذا جاء نصرالله خوانده شود و بعد از نماز دست را روی تربت کشیده بر شکم بمالید ، هر روز صبح مقداری خرما تناول شود ، هر شب زیتون با سیب شیرین و خرما میل شود . از اول ماه پنجم هر چه ممکن است دست بر روی شکم نهاده اذان و اقامه در وقت نماز بگوید .
ماه ششم :
روزهای پنجشنبه و جمعه سوره واقعه تلاوت شود ، در یک نماز سوره والتین ( در شب ) خوانده شود ، بعد از هر نماز دست بر تربت کشیده بر شکم بمالید ، بعد از صرف صبحانه انجیر و زیتون میل شود ، سعی کنید در روز با شب مقداری نعناع و یا استخدوس دم کنید و میل شود .
ماه هفتم :
با توجه به خواندن اذان و اقامه و نماز شب روزهای دوشنبه سوره نحل خوانده شود ، روزهای پنجشنبه و جمعه سوره یس و تبارک تلاوت گردد ، در تمام ماههای هفت و هشت و نهم هر ماه سوره ای قرائت شود و در نماز یومیه سوره قدر و توحید خوانده شود . روزی 140 مرتبه صلوات فرستاده شود . از خوردن خربزه بعد از غذا کوتاهی نشود لکن قبل و بعد از غذا آب خوردن نباشد ، در هر ماهی یک مرتبه شلغم تناول کنید .
ماه هشتم :
با توجه به مطالب بالا شنبه بعد از نماز صبح سوره قدر 10 مرتبه ، روزهای یکشنبه بعد از نماز صبح سوره والتین 2 مرتبه ، روزهای دوشنبه سوره یس و روزهای سه شنبه سوره فرقان و روزهای چهارشنبه سوره هل اتی روزهای پنجشنبه سوره محمد ( ص ) روزهای جمعه سوره هل اتی روزهای پنجشنبه سوره محمد ( ص ) روزهای جمعه سوره الصافات تلاوت گردد .
روش های بهبود مشکلات شایع دوران بارداری :
نفخ و تورم سیستم گوارشی :
تقلیل غذا ، فعالیت معتدل ، مقدار مساوی زیره و هل و نبات با یکدیگر آسیاب شود و بعد از غذا اندازه یک قاشق چایخوری میل شود . مصرف عرق نعناع همراه غذا .
ورم پشت پا :
اگر کم باشد درمانی نمی خواهد و در بارداری فرزند دختر بیشتر می باشد و به مرور برطرف می گردد .
تدبیر : مالیدن روغن گل سرخ + سرکه ( شبها موضعی استفاده شود ) . نمک و سرکه موضعی با آب گرم و فوفل و صبر و صندل + جوشانده تاجریزی موضعی استفاده شود .