احكام نزديكي در ماه رمضان
نویسنده : رضا قربانی | زمان انتشار : 24 اسفند 1399 ساعت 08:38
خود نزدیکی در ماه رمضان حرام نیست بلکه شکستن روزه به صورت عمدی اشکال دارد
احکام نزدیکی در ماه رمضان با همسر
رمضان، ماه بندگی و عبادت است، اما خداوند در همین ماه بندگی هم بندگان را تکلیفی فراتر از توانشان نداده است و همسران میتوانند بر اساس شرایط خاصی در طول روز و شب ماه رمضان، بهره لازم را از یکدیگر ببرند؛ بهرهای که بسته به زمان، انواع و شرایط خاصی خواهد داشت.
نزدیکی در ماه رمضان
جنب شدن به صورت عمدی، چه به واسطه نزدیکی با همسر، ملاعبهی با او و یا هر طریقی دیگری (مثل: استمناء، جنب شدن به واسطه نگاه به عکس یا فیلم و …)، مانند نوشیدن آب یا خوردن خوراکی مبطل روزه است. پس، خود نزدیکی در ماه رمضان با همسر حرام نیست، بلکه شکستن روزه به صورت عمدی اشکال دارد و موجب کفاره عمدی (شصت روز برای یک روز یا شصت مدّ طعام برای هر روزی که انسان روزه خود را عمداً افطار کند) میشود.
اما همسران میتوانند پس از اذان مغرب تا قبل از اذان صبح با یک دیگر نزدیکی کنند و قبل از اذان صبح غسل نمایند و طیب و طاهر وارد روز جدید از ماه مبارک رمضان گردند. خداوند متعال در ماه مبارک رمضان سخت نگرفته است، بلکه نظمی داده است که انسان بتواند قوا و خواهشهای نفسانی را تحت کنترل خود بگیرد و کنترل خود را نیز به امر خدا بسپارد.
نزدیکی در ماه رمضان از دید مراجع تقلید:
نزدیکی در شب اول ماه رمضان مستحب می باشد
سؤال: نزدیکی با همسر در ماه رمضان اگر به جهل باشد حکم آن چیست؟
پاسخ: آیتالله روحانی میفرمایند: اگر جهل داشته باشند که نزدیکى در روز ماه رمضان اشکال ندارد، روزه آنها باطل نمىشود، ولى اگر احتمال دادند و یقین نداشته و نزدیکی در روز ماه رمضان را انجام دادند، روزه باطل مىشود.
سؤال: اگر شخص روزهدار در اثر فراموشى آمیزش جنسى کند، آیا به روزههایش ضرر میرساند؟
پاسخ: آیتالله خامنهای میفرمایند: اگر فراموش کند که روزه است و آمیزش جنسى کند، روزه او باطل نمیشود، ولى هر لحظه که یادش آمد، باید فوراً از حال آمیزش خارج شود؛ وگرنه روزهاش باطل است.
سؤال: اگر شوهر با همسر خود در ماه رمضان جماع کند و زن نیز به آن راضى باشد، چه حکمى دارد؟
پاسخ: آیتالله سیستانی میفرمایند: دخول بدون انزال در ماه رمضان، مبطل روزه است.
سؤال: مردی که به هر علتی مثل مرض، روزه نمیگیرد، اگر همسر روزهدار خود را مجبور به جماع کند، روزه زن باطل است؟ و آیا کفاره دارد یا نه؟ کفاره آن به عهده چه کسی است؟
پاسخ: حضرات آیات بهجت و مظاهری میفرمایند: روزه او باطل میشود و کفاره روزه خودش و روزه زنش را باید بدهد. آیتالله بهجت در ادامه توضیح میدهند: ولى اگر زن در بین جماع راضى شود، بنابر احتیاط واجب مرد دو کفاره بدهد و زن یک کفاره و در هر صورت زن باید قضاى روزه آن روز را بهجا آورد.
نقل قول پیامبر (ص) به حضرت علی (ع) در خصوص نزدیکی در ماه رمضان:
یا على در شب عید فطر جماع مکن که اگر فرزندى بهم رسد شش انگشت یا چهار انگشت در دست داشته باشد.
آنچه در مورد نزدیکی در ماه رمضان مکروه است:
- آمیزش در اول، وسط و آخر هر ماه ( قمری ) به استثناء شب اول ماه رمضان
- آمیزش در شب نیمه شعبان، شب عید فطر، شب عید قربان، شب اول صفر
آنچه در مورد نزدیکی در ماه رمضان مستحب است:
آمیزش در شب اول ماه رمضان
کفاره نزدیکی در ماه رمضان:
سؤال: نزدیکی با همسر در ماه رمضان، چه حکمی دارد و باید چه کاری انجام دهند؟ آیا باید روزه را قضا بگیرند؟
پاسخ: آیتالله خامنهای میفرمایند: بر هر یک از آنان حکم افطار عمدى جارى است و علاوه بر قضا، کفاره هم بر هر دو واجب میشود؛ که عبارت است از شصت روز روزه یا اطعام شصت فقیر و یا دادن شصت مد طعام به شصت مسکین که سهم هر کدام، یک مد (ده سیر گندم یا جو یا برنج) است.
کلیات احکام رابطه ی جنسی در ماه رمضان:
نزدیکی در شب های ماه رمضان مثل سابق مجاز است حتی در شب های قدر
1. آیا می شود در ماه مبارک رمضان رابطه جنسی بر قرار کرد؟
جواب: کسانی که موفق به گرفتن روزه می شوند نمی توانند در ساعاتی که روزه هستند رابطه ی جنسی کامل برقرار کنند. منظور از رابطه ی جنسی کامل، دخول کامل آلت مردانه می باشد. اگر چنین اتفاقی بیافتد روزه باطل می شود و دو طرف باید کفاره بدهند و 60 روز هم روزه بگیرند.
2. آیا نمی توانیم هیچ گونه رابطه ی جنسی در زمانی که روزه هستیم برقرار کنیم؟
جواب: می شود دخول کرد! ولی نه دخول کامل. مرد می تواند تا قبل از ختنه گاه دخول کند!
3. در طول روز ماه رمضان می توانیم معاشقه کنیم؟
جواب: بله می شود معاشقه کرد. تا زمانی که لب و دهان درگیر نشدن مانعی وجود ندارد. اگر کار به لیسیدن، خوردن یا بوسه ی دهان به دهان کشید باید احتیاط کرد که آب دهان فرو نرود.
4. اگر در طول معاشقه، (قبل از رسیدن به اوج لذت جنسی ) رطوبتی از زن خارج شود چه حکمی دارد؟
جواب: طبق فتوای آیت الله خامنه ای مشکلی نیست و روزه باطل نمی شود.
5. آیا شوهر می تواند در آلت همسرش انگشت فرو کند؟
جواب: طبق فتوای آیت الله خامنه ای اگه به اوج لذت جنسی نرسد و انزال نشد باز هم روزه ی زن باطل نمی شود.
6. اگر مرد قصد انزال نداشت. به خودش هم مطمئن است که اگر معاشقه کند، منی ازش خارج نمی شود، در این صورت اگر بر خلاف روال قبلی، مرد به طور ناگهانی به اوج لذت جنسی رسید و منی ازش خارج شد، حکم روزه ی آن چیست ؟!
جواب: طبق فتوای آیت الله خامنه ای، روزه ی چنین مردی، باطل نیست و فقط باید غسل جنابت انجام دهد. ولی اگر معمولا با معاشقه، انزال شود، روزه ی آن باطل و باید کفاره هم بدهد. در شب های ماه رمضان رابطه ی جنسی مثل سابق مجازه. حتی در شب های قدر.
سوال: اگر روزه دار در ماه رمضان با همسر خود که روزه است جماع کند، چنانچه زن را مجبور کرده باشد، چه تکليفی بر او واجب می شود؟
جواب: کفّاره روزه خودش و روزه همسرش را بايد بدهد (حتی اگر زن بعداً راضی شود).
سوال: اگر زن، شوهر روزه دار خود را به جماع مجبور کند، يا به کار ديگری که روزه را باطل مي کند، آيا واجب است کفّاره شوهرش را بدهد؟
جواب: واجب نيست کفّاره روزه شوهر را بدهد.
نظر فقها دربارهی روایاتی که در کتب شیعه آمده و نوعی از نزدیکی در ماه رمضان که موجب بطلان روزه نمی شود چیست؟
نزدیکی در ماه رمضان بعد از غروب تا قبل از طلوع صبح اشکالی ندارد
نظر مراجع در خصوص چند روایتی که در کتب شیعه آمده است و نزدیکی کردن از پشت را در حال روزه اجازه داده و اینکه این کار اثری روی این روزه ندارد، چیست؟ روایت نقل شده چنین است که نزد امام صادق (ع) این مسئله را مطرح میکنند که اگر مردی با زنی که روزه است از پشت نزدیکی داشته باشد، حکم چیست؟
امام میفرماید: این کار باعث بطلان روزهاش نمیشود و غسل جنابت لازم نیست. (وسائل الشیعه الی تحصیل مسائل الشریعه) نوشته شیخ حر عاملی. همچنین این روایت از ابن ادریس هم نقل شده است.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته
منابع:
avayemaghar.ir
tebyan.net
khbartar.blog.ir