داک
doc.fileon.ir

علائم بارداری قبل از پریود

نویسنده : مهسا | زمان انتشار : 01 بهمن 1399 ساعت 22:42

آزمایش های بارداری و سونوگرافی تنها راه های تعیین بارداری هستند اما علائم و نشانه های دیگری نیز وجود دارند که می توانید به دنبال آن ها باشید. از علائم اولیه بارداری تأخیر در بیش از یک دوره عادت ماهانه است که علاوه بر این شامل تهوع صبحگاهی، حساسیت به بو و خستگی نیز می شود.

علائم اولیه بارداری از چه زمانی آغاز می شوند؟

با اینکه ممکن است عجیب به نظر برسد اما اولین هفته بارداری مطابق با تاریخ آخرین دوره قاعدگی است. یعنی آخرین دوره قاعدگی فرد، حتی اگر باردار هم نبوده باشد، هفته اول بارداری محسوب می شود.

تاریخ زایمان مورد انتظار با استفاده از اولین روز آخرین دوره قاعدگی فرد محاسبه می شود. به همین دلیل، هفته های اول که ممکن است فرد علائمی نداشته باشد نیز جزو ۴۰ هفته ای بارداری حساب می شود. حال می توانید با جزییات با علائم اولیه بارداری آشنا شوید:

علائم و نشانه ها

جدول زمانی (از ﺗأﺧﯿﺮ ﻗﺎﻋﺪﮔﯽ)

گرفتگی خفیف و لکه بینیهفته ۱ تا ۴
ﺗأﺧﯿﺮ ﻗﺎﻋﺪﮔﯽهفته ۴
خستگیهفته ۴ تا ۵
حالت تهوعهفته ۴ تا ۶
گزگز یا درد سینه هاهفته ۴ تا ۶
تکرر ادرارهفته ۴ تا ۶
نفخهفته ۴ تا ۶
تهوع هنگام حرکتهفته ۵ تا ۶
نوسانات خلقیهفته ۶
تغییرات دماییهفته ۶
فشار خون بالاهفته ۸
خستگی شدید و سوزش سر معدههفته ۹
سریع تر شدن ضربان قلبهفته ۸ تا ۱۰
تغییرات نیپل و پستانهفته ۱۱
آکنههفته ۱۱
افزایش قابل توجه وزنهفته ۱۱
درخشان شدن در بارداریهفته ۱۲

۱- گرفتگی عضلانی و لکه

از هفته اول تا چهارم، همه چیز هنوز در سطح سلولی اتفاق می افتد. تخمک لقاح یافته بلاستوسیست (یک گروه پر از مایعات از سلول) را که به ارگان ها و اعضای بدن تکوین می یابد، ایجاد می کند.

حدود ۱۰ تا ۱۴ روز (هفته چهارم) پس از لقاح، بلاستوسیست در آندومتر (لایه ی پوشاننده ی رحم) لانه گزینی می کند. این فرایند می تواند موجب خونریزی لانه گزینی شود که ممکن است با یک دوره قاعدگی خفیف اشتباه گرفته شود.

در اینجا برخی از علائم خونریزی لانه گزینی آورده شده است:

  • رنگ: رنگ هر دوره ممکن است صورتی، قرمز یا قهوه ای باشد.
  • خونریزی: میزان خونریزی معمولاً با دوره قاعدگی منظم فرد مقایسه می شود. لکه بینی تنها بر اساس وجود خون در هنگام پاک کردن تعریف می شود.
  • درد: درد ممکن است خفیف، متوسط یا شدید باشد. براساس مطالعه معتبری که بر روی ۴۵۳۹ زن انجام شد، ۲۸ درصد از خانم ها لکه بینی و خونریزی سبک همراه با درد داشتند.
  • دوره ها: خونریزی ناشی از لانه گزینی احتمالاً کمتر از سه روز ادامه خواهد داشت و نیازی به درمان ندارد.

از کشیدن سیگار، نوشیدن الکل یا مصرف داروهای غیرمجاز که با خونریزی شدید همراه هستند، خودداری کنید.

۲- تاخیر در قاعدگی

پس از اتمام لانه گزینی، بدن تولید گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) را آغاز می کند. این هورمون به بدن در حفظ بارداری کمک می کند. همچنین به تخمدان ها دستور می دهد رهاسازی ماهیانه ی تخمک های بالغ را متوقف کنند.

احتمالاً فرد چهار هفته پس از بارداری با تأخیر در قاعدگی روبرو خواهد شد. در صورت نامنظم بودن دوره ها لازم است به منظور تأیید، آزمایش بارداری صورت گیرد.

اکثر تست های خانگی قادرند hCG را به محض ایجاد تأخیر هشت روزه در دوره ماهانه تشخیص دهند. آزمایش بارداری قادر به تشخیص سطح hCG در ادرار است و باردار بودن فرد را نشان می دهد.

نکات

  • برای آگاهی از باردار بودن تست بارداری انجام دهید.
  • در صورت مثبت بودن تست، برای تعیین اولین مراجعه بارداری با پزشک یا ماما تماس بگیرید.
  • در صورت مصرف هرنوع دارو، در مورد هرگونه تأثیر احتمالی آن بر جنین در حال رشد از پزشک خود سؤال کنید.

۳- افزایش درجه حرارت بدن

افزایش دمای پایه بدن نیز ممکن است علامتی از بارداری باشد. درجه حرارت مرکزی بدن ممکن است حین ورزش یا در هوای گرم سریع تر افزایش پیدا کند. در این مدت، باید مطمئن شوید که آب بیشتری می نوشید و با احتیاط ورزش می کنید.

۴- خستگی

خستگی می تواند در هر زمانی در طول دوران بارداری روی دهد. این علامت در اوایل بارداری بسیار شایع است. سطح پروژسترون بالا می رود که می تواند باعث خواب آلودگی در فرد شود.

نکات

  • هفته های اول بارداری می تواند با احساس خستگی همراه باشد. سعی کنید به میزان کافی استراحت کنید.
  • خنک نگه داشتن اتاق خواب نیز می تواند کمک کننده باشد. دمای بدن ممکن است در مراحل ابتدایی بارداری بالاتر باشد.

۵-: افزایش ضربان قلب

در حدود هفته های هشتم تا دهم ممکن است ضربان قلب فرد سریعتر و پر قدرت تر باشد. تپش قلب و آریتمی در دوران بارداری شایع هستند. این مسئله به دلیل هورمون ها طبیعی است.

افزایش جریان خون ناشی از جنین بعدها در دوران بارداری روی می دهد. در حالت ایده آل، کنترل و مراقبت پیش از بارداری آغاز می شود، اما در صورت وجود مشکلات زمینه ای قلبی، پزشک می تواند با تجویز دوز کم داروها به کنترل آن کمک کند.

۶- تغییرات ابتدایی سینه ها، سوزن سوزن شدن، درد، بزرگ شدن

تغییرات پستان ممکن است بین هفته های ۴ و ۶ رخ دهد. به دلیل تغییرات هورمونی، احتمالاً سینه‌های فرد برجسته و متورم می شود. این تغییر ممکن است پس از چند هفته که بدن با هورمون‌ها سازگار شد، برطرف شود.

تغییرات نیپل و پستان نیز ممکن است در حدود هفته یازدهم رخ دهد. هورمون ها همچنان منجر به رشد سینه ها می شوند. آئرول (ناحیه اطراف نوک پستان) ممکن است به رنگ تیره تری تغییر کرده و بزرگتر شود.

در صورت داشتن سابقه ی آکنه پیش از بارداری، احتمال عود مجدد آن وجود داد.

نکات

  • با خرید لباس زیر بارداری راحت، حساسیت سینه ها را تسکین ببخشید. لباس زیر پنبه ای بدون بند معمولاً راحت تر است.
  • لباس زیری را که دارای بندهای متغیر است و فضای بیشتری برای “رشد” در ماه های آینده فراهم می کند، را انتخاب کنید.
  • برای کاهش سایش نیپل ها و درد آن ها، پدهای سینه ای خریداری کرده و در لباس زیر خود قرار دهید.

۷- تغییرات خلق و خو

میزان استروژن و پروژسترون در دوران بارداری زیاد است. این افزایش می تواند خلق و خوی فرد را تحت تأثیر قرار داده و وی را نسبت به قبل احساساتی تر یا واکنش پذیرتر کند. نوسانات خلقی در دوران بارداری شایع است و ممکن است موجب احساس افسردگی، تحریک پذیری، اضطراب و سرخوشی شود.

۸- تکرر ادرار و بی اختیاری

در دوران بارداری، بدن میزان خونی که پمپاژ می شود را افزایش می دهد. این امر موجب می شود کلیه بیش تر از حد معمول به پردازش مایعات بپردازد که به مایعات بیشتر در مثانه منتهی می شود.

هورمون ها  نقش مهمی در سلامت مثانه دارند. ممکن است غالباً خود را درحال دویدن بسوی سرویس بهداشتی یا نشتی غیرارادی دریابید!

نکات

  • هر روز حدود ۳۰۰ میلی لیتر (کمی بیشتر از یک فنجان) مایعات بیشتری بنوشید.
  • برای اجتناب از بی اختیاری، مراجعه به سرویس بهداشتی را قبل از موعد برنامه ریزی کنید.

۹- نفخ و یبوست

مشابه علائم دوره قاعدگی، نفخ ممکن است در اوایل بارداری نیز روی دهد. این مسئله ممکن است ناشی از تغییرات هورمونی باشد که می تواند منجر به کاهش سرعت دستگاه گوارش شود. در نتیجه ی این امر ممکن است فرد احساس یبوست و انسداد داشته باشد.

یبوست نیز می تواند در افزایش نفخ شکم مؤثر باشد.

۱۰- ناخوشی صبحگاهی، تهوع و استفراغ

حالت تهوع و ناخوشی صبحگاهی معمولاً در حدود هفته چهار تا شش روی می دهد. اگر چه این حالت ناخوشی صبحگاهی نامیده می شود، اما می‌تواند در هر زمانی در طول روز یا شب رخ دهد. دقیقاً مشخص نیست چه عواملی در ایجاد این حالات نقش دارند، اما ممکن است هورمون ها در این وضعیت مؤثر باشند.

در سه ماهه اول بارداری، بسیاری از خانم ها تهوع صبحگاهی خفیف تا شدیدی را تجربه می کنند. این وضعیت ممکن است در انتهای سه ماهه اول شدیدتر شود، اما با ورود به سه ماهه دوم از شدت آن کاسته می شود.

نکات

  • یک بسته کراکر نمکی در کنار تخت خود بگذارید و اندکی پس از بیدار شدن، مقداری از آن را برای رفع تهوع صبحگاهی میل کنید.
  • با نوشیدن آب زیاد، خود را هیدراته نگه دارید.
  • اگر نمی توانید مایعات یا مواد غذایی را کم کنید، با پزشک خود تماس بگیرید.

۱۱- فشار خون بالا و سرگیجه

در بیشتر موارد، فشار خون بالا یا طبیعی در مراحل اولیه بارداری با کاهش روبرو می شود. این امر به دلیل اتساع عروق خونی در فرد ممکن است با احساس سرگیجه همراه باشد.

تشخیص فشار خون بالا ناشی از بارداری دشوارتر است. تقریباً همه موارد پر فشاری که در ۲۰ هفته اول بروز می یابد بیانگر مشکلات زمینه ای هستند. این حالت ممکن است در اوایل بارداری خود را نشان دهد، اما ممکن است از قبل نیز وجود داشته باشد.

پزشک در اولین مراجعه برای کمک به تشخیص حد آستانه ی  فشار خون طبیعی فشار خون فرد را اندازه گیری خواهد کرد.

نکات

  • اگر هنوز این کار را نکرده اید، ورزش های مناسب برای بارداری را در نظر داشته باشید.
  • یاد بگیرید چگونه فشار خون خود را به طور مرتب اندازه گیری کنید.
  • از پزشک خود در مورد دستورالعمل های مربوط به رژیم غذایی فردی که به کاهش فشار خون کمک کند، سؤال کنید.
  • برای جلوگیری از سرگیجه به طور مرتب آب و میان وعده میل کنید. آرام بلند شدن از صندلی نیز ممکن است کمک کننده باشد.

۱۲- حساسیت به بو و مواد غذایی

حساسیت بویایی از جمله علائم دوران ابتدایی بارداری است که اغلب اوقات خود را نشان می دهد. شواهد علمی کمی در مورد حساسیت به بو در سه ماهه اول وجود دارد. اما ممکن است حائز اهمیت باشد، چراکه حساسیت به بو منجر به تهوع و استفراغ می شود. همچنین ممکن است باعث ایجاد تنفر از برخی غذاها شود.

یک مقاله معتبر به بررسی گزارش های سال ۱۹۲۲ تا ۲۰۱۴ در مورد ارتباط بو و بارداری پرداخته است.  محقق این مقاله دریافت که زنان باردار تمایل داشتند از بوهای شدید مربوط به سه ماهه اول خود دوری کنند.

۱۳- افزایش وزن

افزایش وزن در پایان سه ماهه اول شایع تر است. ممکن است در چند ماه اول حدود نیم تا دو کیلو افزایش وزن روی دهد. میزان کالری مورد نیاز در اوایل بارداری نسبت به رژیم معمول تغییری نخواهد داشت، اما با پیشرفت بارداری افزایش می یابد.

در مراحل بعدی، وزن بارداری عموماً در موارد زیر پخش می شود:

  • سینه ها (حدود نیم تا یک و نیم کیلو)
  • رحم (حدود یک کیلو)
  • جفت (نیم کیلو یا کمی کمتر)
  • مایع آمنیوتیک (حدودیک کیلو)
  • افزایش حجم خون و مایعات (حدود دو و نیم تا سه کیلو)
  • چربی (دو نیم تا سه و نیم کیلو)

۱۴- سوزش سر دل

هورمون ها می توانند موجب شل شدن دریچه بین معده و مری شوند. این امر باعث نشت اسید معده و در نتیجه سوزش سر دل می شود.

نکات

  • با مصرف چند وعده غذایی کوچک در روز به جای وعده های بزرگتر، از سوزش های مرتبط با بارداری جلوگیری کنید.
  • سعی کنید حداقل یک ساعت بطور قائم بنشینید تا زمان بیشتری برای هضم غذا فراهم شود.
  • در صورت نیاز به ضد اسید، در مورد آنچه ممکن است برای شما و کودکتان بی خطر باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

۱۵- درخشان شدن و آکنه

بسیاری از مردم ممکن است “گلگون شدن” تان را به شما گوشزد کنند. ترکیبی از افزایش حجم خون و افزایش سطح هورمون موجب می شود خون بیشتری در رگ ها جریان یابد. این امر باعث می شود که غدد چربی بدن بیش از حد کار کنند.

این افزایش فعالیت غدد چربی بدن، ظاهری شاداب و براق به پوست می بخشد. اما از سوی دیگر ممکن است با بروز آکنه نیز همراه باشد.

علائم اولیه بارداری در سه ماهه دوم کاهش می یابد

بسیاری از تغییرات بدن و علائم اولیه بارداری که فرد در سه ماهه اول تجربه می کند، با رسیدن به سه ماهه دوم، از بین می روند. در مورد هرگونه علامتی که در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می کند با پزشک خود صحبت کنید تا به اتفاق راهکاری برای برای تسکین و راحتی بارداری خود بیابید.

[تعداد: ۴۳   میانگین: ۳.۱/۵]