بدرفتاری با زن باردار
نویسنده : رضا قربانی | زمان انتشار : 15 دی 1399 ساعت 14:39
نیازهای عاطفی زن باردار را در بخشهای مختلفی میتوان بررسی کرد؛ از حمایتهایی که نیاز دارند تا احساسات مختلفی که ممکن است تجربه کنند. بدیهی است که برطرف نشدن این نیازها و بی توجهی به آنها، پیامدهای بدی برای وضعیت مادر و جنین خواهد داشت. در دوره بارداری زنان دستخوش تغییرات عظیمی میشوند. تنظیمات هورمونی بدنشان تغییر میکند تا آنها را آماده پرورش کودک، زایمان و مادری کند. در واقع خلق و خوی زنان باردار تحت تاثیر هورمونها تغییرات عمده ای میکند و در نتیجه نیازهایشان در این زمان متفاوت خواهد بود. آگاهی از این نیازها به مردان کمک میکند تا بهتر به درک همسر خود بپردازند و از او مراقبت کنند. پیشنهاد میکنیم پیش از هر چیز مقاله دوران بارداری را مطالعه کنید.
علل تغییر در نیازهای عاطفی زن باردار
نیازهای عاطفی زنان در دوران بارداری میتواند تحت تاثیر عوامل مختلی قرار گیرد این عوامل عبارتند از:
1. اضطراب و بارداری
شاید یکی از اولین هیجانهایی که مادران باردار را درگیر میکند ترس از آینده و اضطراب باشد. حتی در بارداریهای برنامه ریزی شده، زنان وقتی از بارداری شان مطمئن میشوند، دچار اضطراب میشوند. بدین معنی که آنها نگران بسیاری از مسائل میشوند، از قبیل سالم بودن کودک، مسائل مالی، نحوه تربیت کودک آینده و... . بهرهمندی از مشاوره کودک برای تربیت صحیح نگرانیهای شما را در این رابطه از بین میبرد.
یکی از نیازهای مادران در این دوران دریافت حمایت و آرامش از همسر میباشد. اگر همسر بتواند وسایل آرامش همسرش را فراهم کند، به نگرانیهایش گوش دهد و به او اطمینان خاطر دهد، او میتواند از این اضطرابها گذر کند.
2. نیازهای عاطفی زن باردار | احساس افسردگی و پشیمانی
به علت تغییرات هورمونی، زنان باردار دستخوش احساس غم میشوند. یکی از علل این امر میتواند احساسات مرتبط با بی کفایتی باشد. ممکن است آنها فکر کنند که نمیتوانند مادران خوبی باشند، از پس این مسئله بر نمیآیند، یا مشکل برایشان بسیار بزرگ و چالش برانگیز به نظر برسد. تمامی این مسائل بر احساس غم و افسردگی دامن میزند و حتی ممکن است از بارداری پشیمان شوند. پیشنهاد میکنیم مقاله افسردگی را مطالعه کنید.
اضطراب ورود یک فردِ جدید به خانواده و تغییراتی که با خود به همراه خواهد آورد، همراه با غمی که گفته شد همگی فرد را در معرض پشیمانی قرار میدهد و ممکن است آرزو کند به وضعیت قبلی خود برگردد. در این شرایط زنان نیاز به یک حامی دارند. فردِ با تجربه ای که آنها را مطمئن سازد. در عین حال همراهی و همدلی همسر میتواند هیجاناتشان را تنظیم کند.
3. تغییرات جسمانی
تغییرات جسمانی همراه با بارداری، اضافه وزن و سایر مسائل ممکن است اعتماد به نفس زن باردار را پایین بیاورد. در این شرایط وی نیاز روحی دارد که از طرف همسرش تایید شود. همسر باید اطمینان دهد که او را همانطور که هست دوست دارد و میپذیرد و اضافه وزن مسئله نگران کنندهای نیست. برای اطلاع بیشتر در مورد اعتماد به نفس کلیک کنید.
انواع نیازهای عاطفی زن باردار
نیازهای عاطفی زنان باردار شامل گرفتن حمایت، محبت و توجه، مراقبت، رابطه جنسی، هم فکری و ملاطفت میباشد. در ادامه هر کدام از این نیازها به اختصار شرح داده شدهاند.
1. نیاز به حمایت از نیازهای عاطفی زن باردار
اساسیترین نیاز زنان در این دوران حمایت است. حمایت میتواند اشکال مختلفی داشته باشد:
حمایت اطلاعاتی : حضور زنانی که قبلا تجربه بارداری داشتهاند، گروههای مادران باردار، گرفتن اطلاعات از متخصص از جمله حمایتهای اطلاعاتی میباشد.
حمایت عاطفی : شنیده شدن و همدلی دریافت کردن در این دوران حائز اهمیت است. همسر زن باردار باید بر طرف کننده این نیازها باشد.
کارهای منزل: به علت تغییرات جسمی در این دوران ممکن است انجام برخی امور منزل یا نگهداری از فرزندان دیگر برای زن باردار سخت باشد. در این شرایط همکاری و کمک همسر و اطرافیان بسیار ارزشمند است.
حمایت اجتماعی: برخی زنان باردار که قبل از بارداری شاغل بودهاند و الان در مرخصی هستند، ممکن است در منزل دچار کسالت شوند. در این حالت همسر میتواند با حضورش از کسالت وی بکاهد یا زمینه ای فراهم کند که دوستان همسر به دیدنش بیایند یا محیط اجتماعی شان را گسترش دهند.
2. نیاز به محبت و توجه در دوران بارداری
یکی از نیازهای اساسی هر زنی در ازدواج دریافت محبت و توجه از جانب همسر میباشد. این نیاز تحت شرایط خاص مضاعف میگردد. قطعا یکی از این شرایط خاص، دوره بارداری است. زنان در این دوران حساستر و شکنندهتر بوده و ممکن است آستانه تحمل پایین تری داشته باشند. دیدن اینکه همسرشان به آنها توجه میکند، از آنها مراقبت کرده و برای آرامششان میکوشد، قوت قلب بزرگی خواهد بود. برای مثال میتوانید در طول روز با همسرتان تماس بگیرید، به او یادآوری کنید که دوستش دارید، یا به او پیشنهاد دهید که در کارها کمکش میکنید.
3. نیاز به مراقبت از نیازهای عاطفی زن باردار
علاوه بر کارهایی که همسر برای زن میکند، خود فرد باردار باید به کارهایی مبادرت ورزد که باعث آرامشش میشوند. مثلا خرید یک کتاب، گذاشتن گل در خانه، کلاس یوگا، انجام ریلکسیشن (مراقبه) یا هرچیز دیگری که باعث آرامش خاطر میشود. برای اطلاع از روش انجام ریلکسیشن کلیک کنید.
4. نیاز به رابطه جنسی
ممکن است بعد از شنیدن خبر بارداری، زوجین احساس خوبی به داشتن رابطه جنسی نداشته باشند، یا فکر کنند این کار به جنین صدمه میزند. در واقع رابطه جنسی یکی از پایههای اصلی صمیمیت زوجین است و صمیمیت چیزی است که یک زن باردار به آن نیاز دارد. علاوه بر نوازشهای غیر جنسی، خود رابطه جنسی نباید در بارداری قطع شود. مگر در شرایط خاص که پزشک زنان ممنوعیت دخول داده است. برای اطلاع از راههای افزایش صمیمیت بین زوجین کلیک کنید.
در غیر این صورت مانند قبل در ماههای اول میتوانید رابطه جنسی برقرار کنید و به ارگاسم برسید. در ماههای آخر هم با رعایت برخی مسائل میتوانید رابطه جنسی برقرار کنید و در صورت ممنوعیت میتوانید از روشهایی که برای رابطه جنسی در دوران بارداری پیشنهاد شده است استفاده کنید. مطمئن باشید این امر باعث آرامش شما و لذت خود و همسرتان میشود و از تنشهایتان میکاهد. مطالعه مقاله رابطه زناشویی و رابطه جنسی حین بارداری کمک زیادی به شما در این زمینه میکند.
5. نیاز به همفکری
ممکن است اشتغال فکری همسرتان نسبت به تهیه کردن سیسمونی و انتخاب اسم فرزندتان بیشتر از شما باشد و در این موارد نیاز به همفکری شما داشته باشد. این هم فکری کمک میکند بار فشارهای روانی روی زن کمتر شده، احساس کند همسرش همراهش هست و حواسش به او هست.
6. نیاز به ملاطفت از جمله نیازهای عاطفی زن باردار
به خاطر حساس بودن و شکننده بودن روحیه زنان در دوره بارداری ممکن است شنیدن برخی جملات از اطرافیان برایشان سخت باشد و برخی مسائل را اشتباه متوجه شوند. بر نگرانیهای زنان باردار نیفزایید. مثل اینکه بگویید: الان تا میتونی بخواب، بعدا دیگه خواب راحت نخواهی داشت. در مورد سزارین کردن، نحوه شیر دادن و سایر مسائل که تصمیمات شخصی وی هستند، برایش دلهره ایجاد نکنید و در آنها دخالت نکنید.
برای کسب اطلاعات در زمینههای سزارین و نحوه شیر دادن به نوزاد کلیک کنید.
پیامدهای برطرف نشدن نیازهای عاطفی زن باردار
برطرف نشدن نیازهای عاطفی زن باردار در حیطههای مختلفی اثر منفی میگذارد. با این وجود مادر و نوزاد بیشترین تاثیر را میپذیرند. در ادامه پیامدهای مؤثر بر مادر و نوزاد بررسی شدهاند:
پیامدهای مؤثر بر مادر
ممکن است احساسهای طبیعی مانند اضطراب و افسردگی شدت پیدا کنند و خود را به شکل اختلالات مختلف نشان دهند. مثلا ممکن است زن باردار دائما در اضطراب باشد، افسردگی شدید بگیرد، عملکردهایش مختل شود و احساس بی کفایتی کند. از طرف دیگر در زن ممکن است احساس خشم زیادی نسبت به همسرش ایجاد شود و همین مسئله رابطه شان را تحت تاثیر قرار دهد. در این زمینه نوع رفتارها و واکنشهای همسر اهمیت مییابد. توصیه میکنیم مقاله ارتباط صحیح با همسر را مطالعه کنید.
زنی که احساس طرد شدن بکند، یا احساس کند در این مسیر تنهاست و همسرش به او توجهی نشان نمیدهد، رابطهاش را با او کم میکند. اختلافات گذشته برایش یادآوری میشوند و ممکن است از روابط زناشویی کناره گیری کند. گاه زوجین نمیتوانند از پس مشکلات خود در این دوران بر بیایند و دلسردی در روابط آنها حتی دوران بعد از زایمان را نیز تحت تأثیر قرار میدهد و به جهت تربیت فرزندان نیز مشکل ایجاد میکند. به همین دلیل لازم است هر چه سریعتر برای حل مشکلات به مشاوره خانواده مراجعه کنید.
پیامدهای موثر بر جنین
طبق تحقیقات هورمونهای مادر بر جنین تاثیر میگذارد، برای مثال در زمانی که مادر اضطراب دارد هورمون کورتیزول بیش از حد ترشح میشود و باعث نقص در رشد کودک میگردد. استرسهای شدید دوران بارداری و غمهای مادر در شکل گیری شخصیت و خلق و خوی کودک موثر هستند. کودکانی که دوران جنینی سختی داشتهاند، بعداز تولد بیشتر گریه میکنند، تحریک پذیرتر هستند و ساعات خواب و بیداری نامنظم تری دارند. بنابراین نمیتوان وضعیت روانی مادر را بی تاثیر بر جنین دانست.
سوالات متداول
وظایف مرد در دوران بارداری زن چیست؟
حمایت، مراقبت و توجه از جمله وظایف مردان در زمان بارداری همسر خود است. همچنین لازم است تا در این دوران بر رفتارهای خود بیشتر دقت کنند و احتیاجات مادر باردار و جنین او را فراهم کنند.
بدرفتاری با زن باردار چه عواقبی دارد؟
بدرفتاری با همسر در این دوران و عدم توجه به نیازهای او منجر به از بین رفتن صمیمیت زوجین و دلسردی آنها میشود که ممکن است تا بعد زایمان نیز ادامه داشتهباشد.
برای دریافت مشاوره در زمینه نیازهای عاطفی زن باردار می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.