داک
doc.fileon.ir

آبسه شکم بعد از سزارین

نویسنده : علیرضا | زمان انتشار : 01 مهر 1400 ساعت 23:06

یکی از مهمترین عوارض زایمان سزارین بروز علائم عفونت بخیه سزارین است. سزارین جزء جراحی های بزرگ شکمی محسوب می شود و احتمال عفونی شدن محل برش و  بروز علائم عفونت بخیه سزارین گرچه شایع نیست اما یکی از مشکلات برخی مادران در روزهای بعد از زایمان خواهد بود.

تعداد زایمان‌های سزارین در سراسر دنیا در چند دهه گذشته افزایش چشمگیری داشته است. در حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از مادرانی که تحت عمل سزارین قرار می‌گیرند، در اطراف محل بخیه‌ها دچار عفونت می‌شوند. در صورت تشخیص به موقع، عفونت می‌تواند درمان شود، که نگرانی کمتری به دنبال خواهد داشت. در این مقاله ما اطلاعات بیشتری در مورد عفونت زخم‌های سزارین، انواع، علل و روش‌های درمان و راه‌های جلوگیری از آن را به شما خواهیم داد.

 عفونت زخم سزارین چیست؟

 عفونت زخم سزارین، یک عفونت باکتریایی است که بعد از عمل سزارین یا زایمان شکمی ایجاد می‌شود. دو نوع از عفونت زخم سزارین وجود دارد:

  • سلولیت: یک عفونت پوستی است که معمولاً توسط باکتری‌های معمولی به نام استافیلوکوک اوریوز ایجاد می‌شود. این باکتری از داخل به بافت نفوذ می‌کند و سپس به سرعت به قسمت بیرونی پوست (اطراف محل جراحی) سرایت می‌کند و موجب تورم، قرمزی و درد می‌شود؛ هر چند که فاقد چرک است. این شایع‌ترین نوع عفونت است که بعد از عمل سزارین رخ می‌دهد.
  • آبسه یا زخم شکمی، یک عفونت است که هنگامی که باکتری‌ها از طریق محل برش جراحی وارد پوست می‌شوند به وجود می‌آید. این یک بیماری نادر است که موجب درد و تورم می‌شود و مقداری چرک از محل جراحی خارج شده که می تواند نشان دهنده عفونت داخل شکم بعد از سزارین باشد.

برای جلوگیری از پخش شدن بار باکتریایی از محل جراحی، ضروری است که عفونت را در اسرع وقت درمان کنید. این وضعیت همچنین می‌تواند کیفیت زندگی مادر را مختل کند و دوره اقامت وی را در بیمارستان افزایش دهد.

 به خواندن ادامه دهید تا به دلایل عفونت زخم سزارین پی ببرید:

دلایل عفونت پس از عمل سزارین چیست؟

عفونت در محل جراحی سزارین به یکی از دلایل زیر رخ می‌دهد :

۱- چاقی خطر ابتلا به عفونت زخم سزارین را افزایش می‌دهد. افزایش وزن همچنین خطر عوارض زخم را نیز بیشتر می‌کند.

۲- تکرار زایمان از طریق سزارین نیز می‌تواند یکی از علل مشکلات پس از عمل سزارین مانند زخم‌های عفونی باشد. از این رو، نظارت پیش و پس از عمل ضروری است.

۳- وجود عفونت داخل مایع آمنیوتیک یا https://niniplus.com/post/1426-Symptoms-of-postpartum-infections نیز منجر به عفونت زخم سزارین می‌شود.

۴- برخی دیگر از علت‌هایی که منجر به عفونت زخم سزارین می‌شود، شامل پارگی غشاها، زایمان طولانی پیش از سزارین، عدم مهارت جراح، زایمان اورژانسی و چندین آزمایش واژینال هستند.

 شناختن علائم عفونت زخم سزارین به شما کمک می‌کند درمان را به موقع انجام دهید.

 علائم عفونت بخیه سزارین چیست؟

در زیر به برخی از علائم عفونت بخیه های سزارین اشاره می‌کنیم:

۱- یکی از مهمترین علائم عفونت بخیه زایمان سزارین تب است. تب مداوم و یا بالاتر از 40 درجه می‌تواند یکی از علائم عفونت پس از سزارین باشد. شما ممکن است فکر کنید که اینها علائم یک آنفلوانزای معمولی است. اما اگر دمای بدن شما بعد از هفت روز به دمای نرمال برنگردد، این علامت عفونت است. علاوه بر این، لرز همراه با تب نیز می‌تواند علامتی از عفونت پس از سزارین باشد.

۲- از دیگر نشانه های عفونت بخیه سزارین می توان به تورم و قرمزی اشاره کرد. تورم، قرمزی یا درد رو به افزایش در اطراف بخیه‌ها یا محل جراحی، سفت شدن اطراف زخم یکی از نشانه‌ها است.

۳-خارج شدن هر گونه مایعات، باز شدن بخیه و ترشحات بودار از واژن نیز از علائم عفونت بخیه سزارین است. بوی بد جای بخیه سزارین نیز خود از دیگر نشان های ابتلا به این عفونت است. درواقع در بیشتر موارد علت بوی بد جای بخیه سزارین عفونت زخم سزارین است.

۴- درد و ناراحتی در قسمت پایینی شکم برای چندین روز متوالی پس از زایمان. همچنین احتمال احساس گرما، درد، قرمزی و تورم در پاها نیز وجود دارد که همگی از جمله علائم عفونت بخیه سزارین محسوب می شوند..

۵-خونریزی شدید و مشکل در هنگام دفع ادرار نیز از نشانه‌های عفونت پس از سزارین است. علاوه بر این اگر شما به عفونت مبتلا شده باشید ممکن است احساس درد و سوزش در حین دفع ادرار و همچنین ادرار خونی را تجربه کنید.

 اگر هر کدام از این علائم را مشاهده کردید برای تشخیص و درمان مناسب با پزشک خود مشورت کنید.

 چگونه یک عفونت پس از سزارین تشخیص داده می‌شود؟

 پزشک بیمار را برای یافتن سفتی و تورم محل زخم، تب و یا هر علامت دیگری که می‌تواند عفونت را نشان دهد، بررسی می‌کند. بازرسی روزانه اطراف محل زخم، بخش مهمی از تشخیص پس از عمل سزارین است. با این حال، بیشتر عفونت‌ها پس از گذشت یک هفته از جراحی ظاهر می‌شوند. بنابراین، پزشکان توصیه می‌کنند که مادران به این علائم توجه داشته باشند. اگر علائم را مشاهده کردید برای تشخیص بیشتر و درمان به موقع به پزشک مراجعه کنید.

 درمان عفونت بخیه زایمان سزارین

اگر علائم عفونت جای بخیه سزارین را در بدن خود مشاهده می کنید و می خواهید بدانید که برای عفونت بخیه سزارین چه باید کرد، در ادامه راهکارهایی در این بارده برایتان شرح می دهیم:

۱- آنتی بیوتیک: پزشکان معمولاً برای درمان علائم عفونت بخیه سزارین مانند ترشحات بودار، آنتی بیوتیک را تجویز می‌کنند. داروهای تجویز شده برای سلولیت چرکی و غیر چرکی متفاوت است. تتراسایکلین، تریموتیپریم و کلیندامایسین برای سلولیت چرکی تجویز می‌شوند، در حالیکه سفادرکسیل، کلیندامایسین و دیکلوکساسیلین برای سلولیت غیر چرکی تجویز می‌شوند.

۲- تخلیه زخم: در صورت وجود ترشحات چرکی در زخم، پزشک اقدام به تخلیه زخم خواهد کرد. آنها از ابزارهای پزشکی برای برش و جدا کردن سلول‌های مرده استفاده می‌کنند. پس از انجام این عمل پزشک دوباره محل زخم را بررسی می‌کند.

3- پانسمان کردن زخم: بعضی از زخم‌های عفونی ممکن است نیاز به پانسمان داشته باشند تا زخمی که دارای برش عمیق یا ترک است پوشیده شود.

برای موثر بودن درمان و بهبود سریعتر زخم باید این چند نکته را رعایت کنید.

 چگونه از یک زخم عفونی بعد از سزارین مراقبت کنیم؟

در اینجا به نکاتی اشاره می‌شود که شما باید به آنها توجه کنید.

  • داروهای آنتی بیوتیک و دیگر داروهای تجویزی را برای درمان قرمزی، تورم و درد به صورت منظم مصرف کنید.
  • برای تمیز کردن و پانسمان زخم به طور منظم مراجعه کنید.
  • استراحت کافی برای بهبود سریع تر بسیار حائز اهمیت است. همچنین، از فشار بر روی شکم یا پشت اجتناب کنید.
  • اجتناب از استفاده از هر لوسیون یا کرم که ممکن است حاوی مواد شیمیایی مضر برای پوست و زخم باشد. پوشیدن لباس‌های گشاد و سبک که با زخم تماس نداشته باشد. در صورتی که زخم بهبود نمی‌یابد و یا اگر در محل زخم احساس درد بسیار شدید دارید با پزشک تان تماس بگیرید.
  • غذاهای سالم و مقادیر بسیاری مایعات بنوشید.

در ادامه یاد خواهید گرفت که چگونه از پدید آمدن عفونت پیشگیری کرده و یا خطر ایجاد آن را به حداقل برسانید.

 برای عفونت نکردن بخیه سزارین چه باید کرد؟

ممکن است قادر نباشید به طور کامل از عفونت زخم پس از زایمان سزارین جلوگیری کنید، اما می‌توانید از احتیاطات خاصی برای جلوگیری از هرگونه عوارض استفاده کنید.

حفظ وزن مناسب: چاقی یکی از عوامل خطر ابتلا به عفونت زخم سزارین است. از این رو مادران باردار باید با انجام تمرینات ورزشی مناسب، یا رعایت یک رژیم غذایی سالم، وزن مناسب خود را در دوران بارداری حفظ کنند.

کنترل دیابت: دیابت بارداری می‌تواند باعث عوارض بیشتری در رابطه با عفونت پس از جراحی سزارین شود. بنابراین مادران باردار باید سعی کنند میزان قند خونشان را کنترل کنند.

درمان سایر بیماری ها و امراض: اگر شما از هر نوع بیماری یا عارضه‌ای رنج می‌برید و یا به یک بیماری مزمن مبتلا هستید که ممکن است منجر به عفونت پس از سزارین شود، سعی کنید قبل از تاریخ زایمان آنها را درمان و یا کنترل کنید.

علائم عفونت بخیه سزارین با مراقبت‌های پزشکی مناسب می‌توانند درمان شوند. اگر متوجه علائم شدید، به پزشک تان مراجعه کنید تا عفونت به موقع تشخیص داده شود. همچنین در صورت عدم کاهش خطر عفونت با پزشک مشورت کنید و از خودتان مراقبت کنید.


منبع: niniplus.com