داک
doc.fileon.ir

علت بزرگ ماندن شکم بعد از زایمان طبیعی

نویسنده : مهسا | زمان انتشار : 11 شهریور 1398 ساعت 15:29

شما ممکن است از شکل شکم خود پس از زایمان شگفت‌زده شوید. اگرچه زایمان کرده‌اید، اما هنوز هم ممکن است شکم برآمده و بزرگی داشته باشید که باعث شود همچنان باردار به نظر برسید. همچنین بسیاری از زنان در پایین شکم خود خطی تیره‌رنگ دارند یا ترک‌هایی روی پوست دارند که ناشی از کشیدگی پوست در بارداری است و کسانی که سزارین داشته‌اند با جای زخم جراحی نیز مواجه می‌شوند. در این مطلب می‌توانید با زمان بازگشت شکم به حالت قبل از بارداری، تخت و سفت شدن شکم و رژیم لاغری برای کوچک شدن شکم مادران آشنا شوید.

بازگشت شکم به حالت اولیه

بازگشت کامل بدن شما و به ‌ویژه شکمتان به حالت قبل از بارداری زمان می‌برد. تصور کنید شکم شما یک بادکنک است که با رشد کودک به آرامی بزرگ می‌شود. زایمان این بادکنک را نمی‌ترکاند، بلکه فقط با یک نشتی کوچک باعث خالی شدن تدریجی آن می‌شود. لازم نیست نگران باشید، زیرا برجستگی شکم شما پس از زایمان طی چند مرحله از بین خواهد رفت که این مراحل می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

جمع شدن رحم و تغییرات هورمونی: از لحظۀ تولد کودک شما، تغییرات هورمونی باعث انقباض و جمع شدن رحم به اندازۀ قبل از بارداری می‌شود و شش تا هشت هفته طول می‌کشد تا رحم به اندازۀ طبیعی خود بازگردد.

از دست دادن مایعات اضافی: تمام سلول‌های بدن که در دوران بارداری متورم شده بودند، شروع به دفع مایعات اضافی می‌کنند که از طریق ادرار، ترشحات واژن و عرق کردن از بدن شما خارج می‌شود.

سوختن چربی‌های اضافی: چربی‌ای که برای تغذیۀ نوزاد به بدن شما افزوده شده است نیز شروع به سوختن می‌کند، به ‌ویژه اگر در حال شیردهی هستید و ورزش می‌کنید. اما دست‌کم چند هفته طول می‌کشد تا متوجه نتیجۀ این تغییرات شوید.

ترک‌های پوستی روی شکم نیز معمولاً شش تا ۱۲ ماه پس از زایمان کم‌رنگ‌تر می‌شود. رنگ آنها محو و از پوست اطراف روشن‌تر خواهد شد. رنگ این ترک‌ها با توجه به رنگ پوست شما متفاوت خواهد بود، اما بافت آن به همان شکل باقی خواهد ماند. خط تیره‌رنگ روی شکم نیز در طول یک سال به تدریج محو خواهد شد، اما این خط نیز مثل ترک‌های پوستی ممکن است به ‌طور کامل ناپدید نشود.

برگشتن سایز شکم به وضعیت قبل از بارداری

برای بسیاری از زنان ماه‌ها طول می‌کشد تا شکم آنها به حالت قبل بارداری برگردد. بهتر است واقع‌بین باشید، زیرا نه ماه طول کشید تا شکم شما یک کودک را درون خود جای داد، پس طبیعی است که حداقل به همین مقدار زمان هم برای بازگشت به حالت اول نیاز داشته باشد. سرعت و درجۀ این تغییر تا حد زیادی با اندازۀ طبیعی بدن شما، مقدار اضافه وزن شما در طول بارداری، میزان فعالیت شما و همین‌طور ژن‌هایتان در ارتباط است. زنانی که در طول بارداری کمتر از ۱۴ کیلوگرم وزن اضافه کرده‌اند، به طور منظم ورزش ‌کرده‌اند، شیردهی داشته‌اند و برای اولین بار باردار شده‌اند، احتمال بیشتری برای بازگشت سریع‌تر شکمشان به حالت قبل بارداری دارند. راهکارهای زیر می‌تواند در کوچک شدن شکمتان به شما کمک کند:

شیردهی:شیر دادن به نوزاد، به ‌ویژه در ماه‌های اول پس از زایمان به این هدف کمک می‌کند. زنان شیرده به دلیل تولید شیر، کالری اضافی بیشتری را می‌سوزانند، بنابراین معمولاً سریع‌تر از زنانی که به نوزاد خود شیر نمی‌دهند، وزن کم می‌کنند. شیردهی همچنین باعث ایجاد انقباضاتی می‌شود که به جمع شدن رحم کمک می‌کند، بنابراین شیردهی فعالیتی است که به کل بدن سود می‌رساند.

ورزش کردن: ورزش نیز به کوچک شدن شکم کمک می‌کند. فعالیت‌های فیزیکی، رفتن به کلاس یوگا و حتی قدم زدن در اطراف خانه، عضلات شکم را تقویت می‌کند و کالری‌ها را می‌سوزاند. یک برنامۀ ورزشی سنگین‌تر که شامل تمرینات هوازی و حرکاتی است که روی شکم تمرکز می‌کند نیز می‌تواند مفید باشد، اما قبل از شروع یک برنامۀ ورزشی، مطمئن شوید که بدن شما آماده است.

رژیم لاغری برای کوچک شدن شکم

اگر شما در دوران بارداری وزن زیادی اضافه کردید، کم کردن مقداری از این اضافه وزن می‌تواند به کوچک شدن شکم کمک کند. یک رژیم غذایی مناسب می‌تواند به کاهش وزن کمک کند، اما ابتدا فقط با ورزش کردن این کار را انجام دهید. چند ماه صبر کنید و بعد با اجازۀ پزشکتان، کالری مصرفی خود را کاهش دهید، به ‌ویژه در صورت شیردهی بهتر است به این نکته خیلی دقت کنید. زنان به ۱۶۰۰ تا ۲۴۰۰ کالری در روز برای حفظ وزن سالم نیاز دارند. برای کاهش ۵۰۰ گرم در هفته، باید روزانه مصرف ۵۰۰ کالری را از طریق کاهش مصرف مواد غذایی یا با افزایش سطح فعالیت بدنی کاهش دهید. با کاهش بیشتر از ۵۰۰ گرم وزن در هفته، ممکن است احساس خستگی کنید و تأثیر منفی در خلق‌وخو داشته باشد.

کاهش وزن سریع، در توانایی شما برای شیردهی نیز تأثیر می‌گذارد. رژیم غذایی شدید، بدنتان را در حالت گرسنگی قرار می‌دهد و استرس و خستگی باعث کاهش تولید شیر می‌شود. همچنین، هنگامی که رژیم غذایی شدید می‌گیرید، ممکن است به اندازۀ کافی غذاهای غنی از مواد مغذی را نخورید و کودک شما میزان کافی از چربی‌ها و ویتامین‌های مورد نیاز خود را از شیر مادر دریافت نمی‌کند. پس خیلی سریع، رژیم غذایی سخت و سنگینی نگیرید و به جای فکر کردن به کوچک کردن شکمتان، روی سلامت خود و کودکتان تمرکز کنید.