نمونه لایحه دفاعیه افترا
نویسنده : مینا علی زاده | زمان انتشار : 30 اردیبهشت 1400 ساعت 16:39
در این مقاله قصد داریم به بررسی موضوع نمونه لایحه دفاعیه افترا بپردازیم. در معنا لایحه یعنی نوشتاری که اشخاص طرفین دعوا یا از سمت وکیل آنها برای رسیدگی به مقامات قضایی تحویل داده میشود. لایحه دفاعیه را میتوان کامل کننده دادخواست طرفین دعوا دانست. ممکن است بعضی مواقع عدم استفاده از واژگان تخصصی در این لوایح سبب شود که روند پرونده تغییر کند و نتیجهای عکس واقعیت را شامل شود.
به یاد داشته باشید که بهتر است برای انجام و مشاوره حقوقی خود با هر عنوانی به یک دفتر وکالت معتبر مراجعه کنید. پیشنهاد ما گروه وکلای راهیان عدالت می باشد.
به سوالات زیر باید پاسخ دهیم:
- نمونه لایحه دفاعیه توهین و افترا چگونه است؟
- دفاع در اتهام افترا به چه نحوی میباشد؟
- چگونه باید متن دادخواست را بنویسیم؟
نمونه لایحه دفاعیه توهین و افترا چگونه است؟
اگر بر طبق اقدامات و بررسیها مشخص شود که فردی به شاکی جملات توهین آمیزی گفته باشد میتواند با استفاده از روشهای خاص که کاملا قانونی و شناخته شده هستند خود را از این اتهام مبری کند روشهایی اعم از رضایت، حقیقت، برتری و تفسیر منصفانه.
در این خصوص باید گفت که اگر افترا شاکی خصوصی نداشته باشد غیر قابل پیگیری است. باید در این مورد شاکی کاملا به اثبات برساند که گفته وی بر اساس حقیقت بوده و سوری نمیباشد. اگر پس از دعوا شاکی در خصوص طرفین اعلام رضایت کند یا پس از پیگیری از سمت مقامات قضایی مشخص شود که متهم به دلیل تحریک شاکی شروع به فحاشی کرده این امکان وجود دارد که متهم از افترا مبری شود.
اگر فرد بخواهد در برابر اتهامی که به وی دال بر توهین و افترا صورت پذیرفت از خود دفاع کند باید به مقامات قضایی ثابت کند که حرفهای وی بر اساس گفتن حقایق بوده و این شخص قصد توهین را به شاکی پرونده نداشته است. بر اساس قوانین اگر قرار باشد حفظ آبرو، داشتن صداقت و موضوع واطلاعات را در یک راستا قرار دهیم بر طبق قانون داشت صداقت و اطلاعات مهمتر و برتر از آبروی فرد است.
گاهی اوقات افرادی که از روی انصاف و برای نفع شخص خاصی بدون سو نیت موضوعی را بازگو میکند در این مورد نسبت به افترا مبرا است حتی اگر این تفاسیر بازگو شده به شکلی توهین آمیز و با عصبانیت بیان شود. این تعبیرها باید حتما برای مقامات قضایی به اثبات برسد که بیانات شخص به نوعی تفسیری از واقعیت بوده و اظهارات وی بر پایه صداقت میباشد و بازگوی آن فقط به قصد نفع برای عموم است و شخص فقط این حقایق را به نوعی برای مقامات بیان کرده است.
نمونه لایحه افترا به کارمند اداره:
شاکی: نام و نامخانوادگی شاکی، نام پدر، سن، شغل، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، تابعیت، مذهب، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی دقیق، شماره تلفن ثابت و همراه، کد پستی شاکی.
موضوع شکایت: افترا
تاریخ و محل وقوع جرم: این مورد به دلیل تشخیص زمان و تعیین مرجع صالح بسیار میتواند حائز اهمیت باشد.
دلایل شکایت: حضور شاکی و وکیل مدافع وی، اصل فتوکپی از کارت ملی شاکی، استشهادیه، دست نویس عادی، اسامی و مشخصات شهود، دلایل و مستندات
مظنون: مشخصات و نشانی دقیق مشتکی عنه در صورت امکان
شرح شکایت: بسمه تعالی
ریاست محترم دادسرای عمومی با سلام و احترام
به استحضار میرساند شخصی با مشخصات … پس از مراجعه به محل کار این جانب موجبات مزاحمت بنده را فراهم کرده و با عنوان الفاظ رکیک و نامناسب در محل کار بنده اقدام به افترا به این جانب را نموده است. مظنون در حالتی کاملا آگاهانه به این عمل اقدام نموده و صراحتا در حظور همکاران و مراجعان امری را به اینجانب نسبت داده که بر طبق قانون اساسی جرم محسوب میشود.
به دلیل این که مظنون به نحوی کاملا آگاهانه بر طبق عملی خود خواسته اقدام به مزاحمت برای اینجانب نموده است و موقعیت شغلی بنده را تا حد زیادی به خطر انداخته پس بر اساس قوانین مجازات اسلامی تقاضای رسیدگی به جرم و تحقیق نسبت به این موضوع را از محضر شما خواستارم.
دفاع در اتهام افترا به چه نحوی میباشد؟
دفاع در این مورد برای امور شرعی حرام و برای امور اداری و انتظامی گاهی اوقاتکه حظور در پرونده به عنوان وکیل صورت میگیرد اتهام موکل باید افترا توسط نسبت دادن ( انجام نوعی از رفتار که مصداق جرایم شرعی باشد یا رفتاری که انجام دادن آن مستوجب تعقیب اداری و انتظامی باشد) است. اگر بخواهیم عامیانه این موضوع را باز کنیم باید گفت که به عنوان مثال شخصی به شاکی پرونده اتهاماتی از قبیل تبعیض یا کم کاری را نسبت داده باشد یا اگر این موضوعات را به شکلی مکتوب بیان کرده باشد.
در چنین موردی اگر قصد دفاع از متهم را داشته باشیم باید بر اساس قانون آیین دادرسی و بر طبق ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی عمل کنیم این قانون چنین میگوید که: افترا عبارت است از نسبت دادن امری به دیگری به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به وسیله درج در روزنامه و جراید یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر که مطابق قانون آن امر جرم باشد و لذا بر مبنای مقررات ماده مرقوم شرط اساسی تحقق بزه افترا نسبت دادن رفتاری به دیگری است که به موجب قانون جرم محسوب میشود.
چگونه باید متن دادخواست را بنویسیم؟
یکی از اساسیترین موضوعات و مشکلاتی که باعث شده دستگاههای قضایی با آن دستوپنجه نرم کنند حجم بسیار زیاد پروندها است که به دلیل عدم اطلاعات کافی از سمت مردم و به دلیل طرح نشدن متن شکواییه ای مناسب روند پیگیری این مشکلات به تعویق می افتد.
گاهی اوقات این اتفاق ممکن است به وقوع بپیوندد که شخصی را به جرمی که تا به حال نشنیدهایم یا به طور دقیق از آن خبر نداریم، بدون اطمینان از انجام این جرم از سمت شخص مذکور وی را متهم میکنیم. اما باید دانست که تعرض به آبرو و شخصیت عموم مردم از نظر قانون گذاران جرم محسوب میشود.
اگر شخصی با انجام چنین رفتارهایی باعث به وجود آمدن مشکلی برای دیگران شود باید برای جبران آن اقدام نماید. تکلیف به جبران خسارت را میتوان در تمامی نظامهای حقوقی یک اصل اجتماعی پذیرفته شده دانست. به همین منظور است که قانون گذار حقوق و اجرای مدنی را برای اعاده حیثیت افراد در نظر گرفته است. این کار را میتوان تلاشی از سوی قانون گذاران برای بازگرداندن آبرو و حیثیت و همچنین اموال و دارایی آنان دانست. این مشکلات بین افراد شاغلی که در ادارات کار میکنند تا حدی بیشتر از دیگر افراد جامعه اتفاق میافتد.