تنگی نفس و بی حالی در بارداری
نویسنده : سمانه KZ | زمان انتشار : 17 شهریور 1400 ساعت 14:25
علل تنگی نفس در بارداری و راه و روش های درمان این مشکل رایج بدون دارو
بیشتر زنان باردار، تنگی نفس را تجربه می کنند. برخی افراد از سه ماهه اول بارداری دچار تنگی نفس می شوند، برخی دیگر در طول سه ماهه آخر آن را تجربه می کنند. اگر یکی از این افراد هستید، نگران نباشید چون شرایط کاملاً طبیعی است و به شما و یا نوزادتان آسیب نمی رساند.
مطالبی بسیار مفید و کامل در این بخش از دانستنی های دوران بارداری در نمناک آورده شده است تا به شما بگوید که در دوران بارداری به چه علت دچار تنگی نفس می شوید و در شرایطی که عادی نیست و باید با پزشک مشورت کنید.
علل و راه های درمان تنگی نفس در بارداری
آیا تنگی تنفس در طول بارداری عادی است؟
تنگی تنفس به خصوص در سه ماهه سوم و همچنین در دوران بارداری زودهنگام معمول است. نزدیک به 75 درصد از زنانی که تا به حال احساس تنگی تنفس نکرده بودند، در دوران بارداری دچار تنگی نفس می شوند. اگر تنگی نفس به خاطر خستگی جسمی مانند بالا رفتن از پله ها باشد، کاملاً طبیعی و بی خطر است.
چه چیزی موجب تنگی نفس در بارداری می شود؟
مشکلات تنفسی در دوران بارداری به طور عمده ناشی از تغییرات طبیعی بدن است که بدن باید خود را برای نگه داشتن کودک خود تطبیق دهد. در اینجا چند تغییر بدن به شکل کوتاه مدت وجود دارد که می تواند منجر به تنگی نفس شود.
دلایل تنگی نفس در بارداری
تنگی نفس در سه ماهه اول بارداری :
قفسه سینه بزرگ تر می شود، تا ظرفیت ریه افزایش یابد. به سمت بالا و به سمت بیرون حرکت می کند، در نتیجه برای شما تنفس سخت تر می شود. هورمون پروژسترون نیز مسئول تنگی تنفس است. باعث می شود بدن شما اکسیژن بیشتری از جریان خون جذب کند و باعث افزایش ظرفیت ریه می شود. به همین دلیل بدن شما در نفس کشیدن دارای سطح اضافی کربن دی اکسید است.
اگر چه میزان تنفس شما همانند قبل از لقاح است، اما نفس عمیق تری خواهید کشید و این دلیل آن است که دچار تنگی نفس خواهید شد ؛ هم چنین در دوران بارداری، میزان خون حدود 50 درصد افزایش می یابد، که برای آن قلب شما باید سخت تر از قبل کار کند. این باعث می شود که شما حتی وقتی در حال استراحت هستید، بیشتر نفس بکشید.
علل تنگی نفس در اوایل بارداری
تنگی نفس در سه ماهه دوم بارداری :
هورمون های بارداری، همانند سه ماهه اول، به بدن شما اجازه می دهد تا اکسیژن بیشتری مصرف کند، در نتیجه مغز شما را تحریک می کند تا تعداد و عمق تنفس تنفس را افزایش دهد.هورمون ها هم باعث تورم مویرگ ها در دستگاه تنفسی می شوند و باعث می شوند احساس کنید که به سختی نفس می کشید.
تنگی نفس در سه ماهه سوم بارداری :
کودک رو به رشد و رحم رو به رشد، دیافراگم را فشار می دهد (ماهیچه ای که زیر قفسه سینه قرار دارد) و مقدار فضا را برای ریه های شما محدود می کند بنابراین اینها باعث می شود که شما سریع تر نفس بکشید، انگار که دوی ماراتون انجام داده اید.
این کاملاً طبیعی است و برای شما و جنین اصلا مضر نیست.در طول سه ماهه آخر به خصوص زمانی که جنین را حمل می کنید و یا مایع آمنیوتیک زیادی وجود دارد، احساس کمبود تنفس خواهید داشت.شما هم چنین ممکن است وقتی از پله ها بالا می روید، وزنه های سنگینی باخود حمل کنید و یا در طول دوران بارداری به طور غیر معمول وزن زیاد می کنید.
تنگی نفس نیز می تواند زمانی اتفاق بیفتد که شما دو یا چند نوزاد را حمل می کنید. شما باید تا آنجا که می توانید استراحت کنید.
علت تنگی نفس در اواخر بارداری
گاهی، تنگی نفس در بارداری می تواند نشان دهد که چیزی اشتباه است. این شرایط شامل موارد زیر است:
کم خونی:اگر شما در میزان آهن دچار کمبود شدید، تعداد گلبول های قرمز خون شما کاهش خواهد یافت (گلبول های قرمز اکسیژن را از شش ها به ریه ها حمل می کنند و دی اکسید کربن را از بدن به ریه ها باز می گردانند) و بدن شما برای تامین اکسیژن برای شما و نوزادتان سخت تر کار می کند. کم خونی به عنوان یکی از نشانه های تنگی تنفس است.
آسم می تواند دلیل دیگری برای تنگی نفس باشد و اگر مشکل تنفسی شما ناشی از این شرایط یا هورمون های بارداری است، باید با پزشک خود چک کنید.
اگر تنگی نفس به همراه سوزش قلب، تپش قلب و انگشتان سرد دارید، می تواند به دلیل پیچیدگی قلب و یا ریه باشد. پس باید سریعاً با پزشک خود صحبت کنید.
مسائل مرتبط با تنگی نفس در بارداری
صحبت های پزشک درباره تنگی نفس در بارداری:
آیا در دوران بارداری به سختی نفس کشیدن نرمال است؟
چیزی نیست که نگرانش باشید احتمالا به علت وجود پروژسترون، ممکن است که سخت نفس بکشید.
تنگی تنفس به دلیل سطوح هموگلوبین (کم خونی) که می تواند ناشی از کمبود مواد مغذی، عادات غذایی نادرست و یا رژیم غذایی عمدی باشد، باید با متخصص زنان مشورت شود.
نکاتی مهم درباره تنگی نفس در بارداری
درمان تنگی نفس در دوران بارداری با روش های مفید برای زنان حامله
در ادامه این بخش از نمناک برخی از درمان ها را برای تسکین تنگی نفس در طول دوران بارداری تهیه کرده ایم.
1. به محض این که دچار تنگی نفس شدید، به وضعیتی درآیید که به شما کمک می کند راحت تر نفس بکشید.
2. ورزش هوازی در اوایل بارداری، کارآیی هر دو سیستم تنفسی و گردش خون را بهبود می بخشد.
تنگی نفس در بارداری درمان دارد؟
آیا در طول دوران بارداری برای مدت کوتاهی به نفس نفس افتاده اید؟
هیچ درمانی برای تنگی نفس در طول دوران بارداری جز استراحت و تمرینات تنفسی نمی تواند به شما کمک کند. خوابیدن با سر و سینه می تواند به شما کمک کند. توجه به وضعیت بدنی مناسب هنگام نشستن، ایستادن یا خواب بسیار مهم است.
چگونه زنان باردار با تنگی نفس کنار می آیند؟
آیا این امر بر نوزاد متولد نشده تاثیر خواهد گذاشت؟
زنان باردار باید وضعیت راحتی داشته باشند تا فضا را در حفره شکمی شان افزایش دهند و از مشکلات تنفسی رهایی یابند. وقتی دچار تنگی نفس می شوید، آرام شوید و در نهایت، زیاد نگران تنگی نفس نباشید:هم مادر و هم کودک به اندازه کافی اکسیژن دریافت خواهند کرد که سالم بمانند.
تاثیرات تنگی نفس در بارداری روی جنین
آیا تنگی نفس می تواند نشانه اوایل بارداری باشد؟
بله، تنگی نفس می تواند نشانه دوران بارداری زودرس باشد. تعداد زیادی از علائم اولیه بارداری وجود دارد که زنان با آنها آشنا نیستند. قاعدگی با تاخیر زیاد به عنوان مهم ترین نشانه در نظر گرفته می شود و سپس برای کیت های آزمایش بارداری انتخاب می شوند.
نوزاد به اکسیژن و خون نیاز دارد تا رشد کند، در چند هفته اول بعد از به اشتراک گذاری اکسیژن و خون با کودک می تواند باعث کوتاهی تنفس شود.
آیا درد بالای کمر و تنگی نفس در دوران بارداری شایع است؟
برای زنان باردار خیلی رایج است که کمی تنگی نفس داشته باشند.
تنفس ممکن است با زمان بزرگ تر شدن رحم مشکل تر شود و منجر به فشار بر دیافراگم شما می شود (ماهیچه های زیر ریه های شما). این باعث درد در کمر و شانه می شود. تغییرات در بدن شما عمدتاً به خاطر رشد سینه ها می تواند باعث ایجاد درد در قسمت بالایی بدن شود.
علت تنگی نفس و درد کمر در بارداری
چگونه می توان از تنگی نفس در دوران بارداری اجتناب کرد؟
1. تمرین وضعیت خوب:
وضعیت خوب، تنگی نفس را کم می کند. در حالیکه نشسته اید، سینه تان را بالا نگه دارید و شانه تان را به عقب نگه دارید. این به اندازه کافی فضای را برای توسعه ریه های شما فراهم می کند.
در هنگام خواب، بدن خود را صاف و با استفاده از چند بالش تکیه دهید تا فضا در حفره شکمی خود گسترش یابد و باعث آسودگی شما شود.
هم چنین اگر به پهلو می خوابید، از یک بالش اضافی برای بالا بردن سر خود استفاده کنید.
چگونه در بارداری دچار تنگی نفس نشویم؟
2. تغییر موقعیتتان:
اگر به مدت طولانی دچار تنگی نفس شدید، موقعیت خود را تغییر دهید تا به راحتی نفس بکشید. می توانید صاف بایستید تا فشار بر دیافراگم خود را کاهش می دهد.
3. آرام باشید:
به علایم بدن خود گوش دهید و هر زمان که احساس نیاز به استراحت می کنید، استراحت کنید. زمانی که دچار تنگی نفس شدید، سعی کنید آرام بگیرید. تنها از کاری که انجام می دهید دست بردارید و چند نفس عمیق بکشید تا این که احساس بهتری داشته باشید. حدود 20 دقیقه استراحت کنید و سپس فعالیت خود را ازسر بگیرید.
راه های درمان تنگی نفس در بارداری
4. تمرین ورزش های تنفسی:
تمرینات تنفسی به افزایش ظرفیت ریه های شما کمک خواهد کرد و تنفس سینه بیشتری را ارائه خواهد داد (به عنوان تنفس شکمی به خاطر گسترش رحم دشوار است). شما می توانید این تمرین تنفس را امتحان کنید:
- در حالی که دست هایتان را از بغل به بالا می برید، به طور عمیق عمل دم را انجام دهید.
- سپس در حالیکه دست هایتان را از دو طرف پایین می آورید، عمل بازدم را انجام دهید.
- هنگام دم، سر خود را بلند کنید و هنگام بازدم پایین بیاورید.
- زمانی که دست هایتان را روی قفسه سینه قرار دهید، عمل دم را انجام دهید.
- در زمان بازدم، دنده خود را بر روی دست ها فشار دهید.
تمرینات مناسب تنگی نفس در بارداری
5. ورزش:
- عدم تناسب می تواند باعث افزایش تنگی نفس شما شود. زمانی که ورزش می کنید نوزاد شما هم باید به اندازه کافی اکسیژن به دست آورد.
- تمرینات ورزشی هوازی در اوایل دوران بارداری می تواند میزان تنفس و ضربان قلب شما را بهبود بخشد. قبل از شروع هر برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر هیچ فعالیتی را آغاز نکرده اید، زمان مناسبی برای شروع یوگا است.
- پیاده روی و شنا نیز توانایی شما برای نفس عمیق و حفظ میزان تناسب اندام را افزایش می دهد.
- به علائم بدنی خود گوش دهید و بیش از حد ورزش نکنید. این ورزش ها استقامتی کافی به شما می دهند که به طور موثر با علائم تنگی نفس مقابله کنید.
ورزش های مناسب دوری از تنگی نفس در بارداری
چگونه می توان از تنگی نفس در بارداری جلوگیری کرد؟
1. هیدراته بمانید:
تنگی نفس نشانه ای رایج از کمبود آب بدن است.
دقت کنید که به اندازه کافی آب بنوشید و از نوشیدنی هایی مانند قهوه، چای، سودا و الکل دوری کنید. این نوشیدنی ها وزن بدن شما را افزایش می دهند و تنگی نفس شما را بدتر می کنند.
راه پیشگیری از تنگی نفس در بارداری
2. برای جلوگیری از تنگی نفس در بارداری غذای سالم بخورید:
شما باید وزن خود را در طول دوران بارداری کنترل کنید. درست از لحظه ای که برای بارداری برنامه ریزی می کنید، سعی کنید وزن ایده آل و سطح تناسب اندام را حفظ کنید. داشتن رژیم غذایی متعادل سالم می تواند از تنگی نفس جلوگیری کند. یک رژیم غذایی مناسب، وزن سالم را افزایش می دهد و تنفس شما را آسان تر می کند.
غذاهایی را مصرف نکنید که شامل قند، چربی و نمک زیادی باشند.
غذاهای غنی از آهن مانند گوشت قرمز، توت سیاه و برگ های سبز می توانند برای کم خونی که باعث تنگی نفس می شود، مفید باشند
مصرف ویتامین C برای جذب آهن به بدن شما کمک می کند.
هم چنین لوبیا منبع خوبی از پروتیین است. با این حال، آن ها را به طور متوسط مصرف کنید، به ویژه آن هایی که رنگ تیره دارند، چون بر جذب آهن بدن شما تاثیر می گذارند.
تغذیه مناسب تنگی نفس در بارداری
3. از کارهای سخت و شدید اجتناب کنید:
خودتان اشیا سنگین بلند نکنید و یا تا دیر وقت کار نکنید. سعی کنید از کارهای شدید استراحت کنید.
برای مشکل تنگی نفس در بارداری چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در هنگام بارداری تنگی نفس شایع است. اما اگر هر گونه علائم جدی دیگری دارید، باید سریعاً با پزشک صحبت کنید. علائم احتیاطی می توانند شامل موارد زیر باشد:
- تنفس شدید همراه با تنفس سریع، درد سینه و یا ضربان قلب سریع.
- در حالی که نفس عمیقی می کشید، درد شدیدی در سینه وجود دارد.
- لب و نوک انگشتان مایل به آبی هستند.
- گیجی کمی بعد از انجام هر گونه فعالیت وجود دارد.
- هنگام دراز کشیدن، یا شب ها به سختی نفس کشیدن.
- سرفه مداوم همراه با تب و یا خون در سرفه.
- احساس اینکه اکسیژن ندارید.
- احساس خستگی به خاطر کم خونی.
- مشکلات تنفسی ناشی از آسم یا ذات الریه.
مراقب باشید:
اگر میزان آسمتان را در دوران بارداری کنترل نکنید، خطرات بسیار بیشتری برای جنین و شما وجود دارد.یکی دیگر از عوارض جدی تر امبولیسم ریه، لخته خون در ریه هاست، که می تواند منجر به تنگی نفس شود. این کار نیازمند توجه پزشک فوری است.
درباره تنگی نفس در بارداری چه می دانید؟
تا چه مدتی تنگی نفس در بارداری طول می کشد؟
- اگر شما برای اولین بار مادر می شوید، نوزادتان بعد از حدود 36 از لگن شما بیرون می رود.
- این، زمانی است که مشکل تنفسی شما تمام می شود.
- اگر قبل از این باردار بودید، تا پایان دوره بارداری کاهش نخواهد یافت.
- پس از زایمان، هورمون به طور طبیعی پایین می آید و فشار بر دیافراگم و رحم تسکین می یابد.
- اما حداقل دو ماه طول می کشد تا سیستم تنفس شما به حالت عادی برگردد.
آیا تنگی نفس در بارداری به بچه شما هم صدمه می زند؟
تا زمانی که از دیگر علائم نگران کننده دیگری رنج نبرید، احساس کمبود تنفس شایع است و از وقتی که او اکسیژن زیادی از طریق جفت دریافت می کند، به کودک شما آسیب نمی رساند. تنفس عمیق و موثر به جنین شما خون اکسیژن دارش را تامین خواهد کرد.