هفته پنجم بارداری و سونوگرافی
نویسنده : سمانه KZ | زمان انتشار : 28 آبان 1399 ساعت 17:51
بسیاری از خانمها در هفته پنجم بارداری متوجه بارداری خود میشوند. تا این زمان شما یک دوره قاعدگی را جا انداختهاید و جواب آزمایش بارداری ممکن است مثبت نشان داده شده باشد.
در این مقاله میتوانید در مورد این که در هفته پنجم بارداری باید منتظر چه چیزهایی باشید، بیشتر بدانید.
نوزاد شما در هفته پنجم بارداری
هفته پنجم حاملگی، آغاز دوره جنینی است. این هفته زمانی است که دستگاهها و ساختارهای بدن کودک شما مانند قلب، مغز و نخاع شروع به شکلگیری میکنند. قلب کودک شما حالا با سرعت ثابتی میتپد، اما ممکن است تا یکی دو هفته دیگر در سونوگرافی تشخیص داده نشود. در همین دوره جفت نیز شروع به شکل گیری میکند.
در این مرحله کودک شما هنوز شبیه یک بچه نیست. رویان بهسرعت رشد میکند اما هنوز بسیار کوچک و اندازه نوک یک خودکار است. متخصصین تخمین میزنند که اندازه کودک شما در این زمان در حدود 2 میلی متر است.
در هفته پنجم بارداری بدن شما در حال آماده شدن است تا تغییرات بزرگی را نیز تجربه کند. سطح هورمونهای بارداری به سرعت در حال افزایش است و رحم شما شروع به رشد میکند. شما تا چند ماه دیگر باردار به نظر نمیرسید، اما ممکن است از هماکنون علائم آن را تجربه کنید.
تکامل دوقلوها در هفته پنجم بارداری
در طی هفته پنجم حاملگی ممکن است بتوانید نوزادان خود را از طریق سونوگرافی زودهنگام تشخیص دهید. در این مرحله اندازه نوزادان شما بر حسب میلیمتر اندازه گیری میشود، اما با گذشت این هفته ممکن است دو کیسه بارداری یا حتی چند قطب جنینی ریز مشاهده کنید.
گاهی اوقات در این مرحله اولیه، دو کیسه بارداری را تشخیص میدهید اما در سونوگرافی بعدی فقط یک نوزاد میبینید. به این حالت، سندروم دوقلوی ناپدیدشونده میگویند. اغلب دلیل روشنی برای این از بین رفتن وجود ندارد. ممکن است گرفتگی عضلات و خونریزی داشته باشید یا اصلاً علائمی نداشته باشید.
علائم هفته پنجم بارداری
علائم بارداری متغیر و غیرقابل پیشبینی هستند. دو زن هر کدام میتوانند بارداری سالمی داشته باشند و هیچ یک از علائمشان شبیه هم نباشد. به همین ترتیب ممکن است در اولین بارداری خود حالت تهوع بدی داشته بوده باشید، اما این بار دیگر تهوع صبحگاهی نداشته باشید.
افزایش سریع سطح هورمونهای گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) و پروژسترون مسئول بسیاری از علائم بارداری هستند که در این دوره تجربه میکنید. در هفته پنجم بارداری می توانید انتظار هر یک از علائم را داشته باشید:
- تهوع صبحگاهی
- سبکی سر
- تکرر ادرار
- قوی شدن حس بویایی
- گرفتگی شکمی
- خونریزی از واژن
- خستگی
- تغییرات سینهها
- هوس کردن غذا یا بیزاری از غذاها
- یبوست
- افزایش ترشحات واژن
- نوسانات خلقی
تهوع صبحگاهی
گول کلمه “صبح” را نخورید. حالت تهوع و استفراغ میتواند در هر زمان از روز رخ دهند. در حالی که حالت تهوع صبحگاهی به طور معمول در هفته ششم بارداری شروع میشود، برخی از زنان زودتر آن را تجربه میکنند.
خوردن چندین وعده غذایی کوچک در طول روز (به جای دو یا سه وعده غذایی بزرگ) ممکن است به برطرف کردن این علائم کمک کند.
اگر همه غذاها یا نوشیدنیها به شما تهوع میدهند، با پزشکتان تماس بگیرید. این ممکن است نشانهای از hyperemesis gravidarum باشد، که شکل شدید تهوع صبحگاهی است. گاهی اوقات نیاز به درمان بیمار به صورت بستری در محیط بیمارستان دارد.
سبکی سر
فشار خون شما در دوران بارداری معمولاً پایینتر از حد نرمال میآید. این موضوع میتواند باعث سرگیجه و حتی غش شود. در صورتی که سرگیجه دارید، اگر ایستادهاید بنشینید یا اگر در حال رانندگی هستید، ماشین را کنار بزنید.
تکرر ادرار
همانطور که رحم اتصاع مییابد، ممکن است به مثانه فشار وارد آید. این امر احتمالاً باعث میشود که شما مرتباً نیاز به ادرار کردن داشته باشید. بهتر است درصورت لزوم به دستشویی بروید تا از عفونت مثانه جلوگیری کنید. پس به مقدار زیاد مایعات بنوشید.
گرفتگیهای شکمی
ممکن است گرفتگی یا نفخ خفیفی داشته باشید. این موضوع می تواند به دلیل کاشت تخمک در رحم یا از کشش رحم ایجاد شود.
سرفه ، عطسه یا تغییر موقعیت نیز میتواند باعث تشدید این گرفتگیها شود. در حالیکه گرفتگی خفیف نشاندهنده زنگ خطر نیست، اگر درد شدیدی داشتید که برطرف نمیشد بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
خونریزی واژن
خونریزی خفیف، که به آن لکهبینی نیز گفته میشود، در زمان جا انداختن قاعدگی ، معمولاً خونریزی لانهگزینی محسوب می شود. برخی از زنان با بارداری سالم در تمام سه ماهه اول لکهبینی دارند.
خستگی
با افزایش سطح پروژسترون، شما احساس خوابآلودگی میکنید. بهتر است بدانید خستگی در دوران بارداری بیشتر در سه ماهه اول رایج است، اما برخی زنان در تمام طول بارداری خود احساس خستگی میکنند.
تغییرات سینهها
با تغییر سطح هورمونها در هفته پنجم بارداری ممکن است سینههایتان حساس، دردناک، متورم یا پر به نظر برسند. این یکی از علائم اولیه بارداری است و ممکن است حتی خیلی زودتر و پس از لقاح ظاهر شود.
هوس کردن غذا یا بیزاری از غذاها
تغییر هورمونها می تواند منجر به تغییر اشتها شود. ممکن است خود را در حال اجتناب از غذاهایی که قبلاً از آنها لذت میبردید بیابید و یا به غذاهایی که معمولاً نمیخوردید اشتیاق پیدا کنید. ممکن است هوس و نفرت غذایی را در اوایل بارداری تجربه کنید.
یبوست
غذای شما از طریق سیستم هضم با سرعت کمتری حرکت میکند تا به مواد مغذی زمان بیشتری داده شود تا در جریان خون جذب شده و به کودک برسند. این جابجایی با تأخیر میتواند منجر به یبوست شود.
خوردن فیبر بیشتر و نوشیدن مایعات زیاد میتواند به دفع یا رفع یبوست کمک کند.
افزایش ترشحات واژن
ترشحات واژن در دوران بارداری میتواند طبیعی باشد. این ترشحات باید رقیق، سفید و شیری مانند با بوی ملایم باشند. اگر ترشحات به رنگ سبز یا مایل به زرد بوده، بوی شدیدی داشته باشد یا همراه با قرمزی یا خارش باشد، باید با پزشک خود تماس بگیرید. این احتمالاً نشانه عفونت واژن است.
نوسانات خلقی
در آغاز هفته پنجم بارداری میتواند احساسات زیادی را تجربه کنید. نهتنها فکر به دنیا آمدن نوزاد جدید میتواند باعث استرس عاطفی شود، بلکه تغییرات هورمونها نیز میتواند بر احساسات شما تأثیر بگذارد.
طبیعی است که هیجانات مختلفی از قبیل شادی، غم، اضطراب ، ترس و خستگی را احساس کنید. اگر این احساسات شدید بوده یا بیش از چند روز طول کشید، بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید.
علائم هشدار دهنده سقط جنین
طبق گزارش کالج متخصص زنان و زایمان آمریکا (ACOG)، حدود 10 درصد از حاملگیها به سقط ختم میشوند.
شایعترین نشانه سقط جنین ، خونریزی از واژن است. حجم خونریزی در این دوره معمولاً بیشتر از لکهبینی است و ممکن است حاوی لخته باشد. همچنین ممکن است گرفتگی شکم یا لگن و کمردرد داشته باشید. در صورت بروز خونریزی در دوران بارداری با پزشک متخصص زنان و زایمان تماس بگیرید.
حاملگی خارج رحمی یا “لوله ای” حاملگیای است که در خارج از رحم و اغلب در لوله فالوپ رشد میکند. این نوع حاملگی حیات مادر را تهدید می کند. علائم بارداری خارج رحمی شامل خونریزی واژینال، درد یا گرفتگی لگن (احتمالاً در یک طرف)، درد شانه و سرگیجه یا غش کردن است.
در صورت مشاهده علائم بارداری خارج رحمی بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
5 نکته برای داشتن بارداری سالم
- اگر قبلاً این کار را انجام ندادهاید، هرچه زودتر تاریخ اولین مراجعه به پزشک در قبل از تولد را مشخص کنید. چکاپ دادن برای بارداری سالم یک ضرورت است. پزشک به شما خواهد گفت که برای سالم نگهداشتن کودک خود به مدت نه ماه باید چه اقداماتی انجام دهید.
- با مشورت پزشک ویتامین پره ناتال مصرف کنید. ویتامینهای پره ناتال که حاوی مقادیر زیادی اسید فولیک هستند می توانند خطر برخی نقایص مادرزادی را کاهش دهند. بسیاری از ویتامین های پره ناتال اکنون اسیدهای چرب امگا 3 DHA و EPA را نیز تأمین میکنند. این مواد مغذی برای رشد مناسب مغز و چشم در کودک شما حیاتی هستند. آنها همچنین کمک می کنند تا شیر مادر مغذیتر شود.
- غذاهای سالم مانند میوه ها، سبزیجات، غلات سبوس دار، پروتئینهای بدون چربی، لوبیا، آجیل و لبنیات را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. حفظ رژیم غذایی سالم برای سلامت کودک مهم است.
- اطمینان حاصل کنید که پروتئینهای غذایی کاملاً پخته شده است و از مصرف غذاهای دریایی حاوی مقدار بالای جیوه و شیر غیر پاستوریزه اجتناب کنید تا از ایجاد عفونت در کودک در حال رشد خود پیشگیری نمایید.
- سیگار نکشید، کافئین بیش از حد و نیز الکل ننوشید و از داروهای غیرقانونی استفاده نکنید. این خوراکیها می توانند به جنین شما آسیب برسانند. برخی از داروهای تجویز شده و بدون نسخه نیز در دوران بارداری ایمن نیستند. در مورد تمام داروها، ویتامینها، مکملها و گیاهانی که مصرف میکنید، به پزشک اطلاع دهید.
اگر در هفته پنجم بارداری به سر میبرید یا تصمیم به بارداری دارید، میتوانید در وب سایت درمانکده با بهترین متخصصین زنان زایمان و نازایی آشنا شوید و از آنها وقت ویزیت یا مشاوره دریافت کنید.
منبع: healthline
[تعداد: 0 میانگین: 0/5]