توقیف سرقفلی بابت مهریه
نویسنده : نادر | زمان انتشار : 03 اسفند 1399 ساعت 18:21
قبلا حق سرقفلی چون در ارتباط با منفعت مال بود قابل توقیف نبود ولی امروزه قانون امکان توقیف آن را داده است و بر مبنای همین رویه قضایی، حاکم میتواند این حق را توقیف کند و در مقام اجرا لزومی برای کسب نظر دادگاه نیست زیرا در هر حال سرقفلی به عنوان مال محسوب میشود و طلبکار یا محکوم له (شاکی) می تواند آن را توقیف کند، برای زوجه امکان رو به رو شدن با عدم رضایت زوج برای توقیف سرقفلی برای مهریه زیاد می باشد چرا این مال به عنوان مال غیر منقول به حساب می آید و ارزش اقتصادی لازم را هم دارد.
مفهوم سرقفلی در علم حقوق
سرقفلی در دنیای حقوق عبارت است از حقی که به دلیل حسن شهرت در محلی که در نگاه مردم برای تاجر حاصل می شود، و در ایران منظور از سرقفلی حقی است که مستاجر یک ملک تجاری در تقدم سایرین دارد، و یا به بیانی ساده تر منظور از سرقفلی این هست که، هرگاه مالك ملك تجاري خود را به اجاره واگذار نمايد، مي تواند مبلغي را تحت عنوان سرقفلي از مستاجر دريافت نمايد. همچنين مستاجر مي تواند در انقضاء مدت اجاره براي واگذاري حق خود، مبلغي را از موجر يا مستاجر ديگر به عنوان سرقفلي دريافت كند، مگر آنكه در ضمن عقد اجازه حق انتقال به غير از وي سلب شده باشد.
مفهوم سرقفلی واقعی
سرقفلی واقعی یکی از نوع های سرقفلی می باشد که تعریف آن به این صورت است که در آن مالک بدون اینکه ملک تجاری یا مغازه خود را بفروشد، سرقفلی ملک (حق کسب و کار و درآمد) را به طور نامحدود با اجاره ماهیانه و با شرایط خاص به فردی واگذار میکند و بر اساس این قرارداد، مالک سرقفلی بدون مالکیت در اعیان یا زمین مغازه یا ملک خود، حق استفاده از مغازه و کسب و کار در آنجا را به دست میآورد و میتواند این حق را به نحو مقتضی برابر شرایط مقرر بین خود و مالک به اشخاص دیگر نیز واگذار نماید.
تعریف حق کسب و پیشه
برای اشتباه نگرفتن حق کسب و پیشه با سرقفلی نیازمند این هستیم که تعریفی را از حق کسب و پیشه را داشته باشیم، اصطلاح حق کسب و پیشه در قانون ایران اصطلاحی است که بعد از قانون غرب وارد ایران شده است، و حق کسب و پیشه حقي است براي مستاجر بازرگان و پيشه ور و نيز مطلق كساني كه از طريق اجاره محلي، كسب معاش مي كنند ولو آنكه بازرگان نباشند، اين حق با سرقفلي تفاوت دارد زيرا از آن جهت كه شهرت تجاري و وجود مشتريان از عناصر سازنده سرقفلي نمي باشد.
تعریف مهریه
مهریه به مالی مادی گفته می شود که زوجه در هنگام عقد با زوج برای خود تعیین می کند این مال باید جنبه مادی و دارای ارزش اقتصادی داشته باشد مثل سکه، طلا، ملک و مواردی از این قبیل.
مواردی که ممکن است مهریه به صورت کامل به زن تعلق نگیرد عبارت اند از:
- زمانی که عقد بین زوجین چه دائم و چه موقت باطل شود و در این عقد هیچگونه رابطه زوجیتی بین زن و مرد اتفاق نیفتاده باشد.
- زمانی که برای عقد شرایط ابطال عقد وجود داشته باشد مانند عنن بودن زوج.
- در مواردی که زوج اقدام به طلاق زوجه نماید و زن باکره باشد مرد باید نصف مهریه را به او بدهد.
- در مورادی که زوجین برای جدا شدن از هم از طلاق توافقی استفاده نمایند چرا که در این نوع طلاق معمولا زوجین نسبت به مبلغ کمی برای جدا شدن از هم توافق می نمایند.
آیا میزان مهریه زوجه بعد از عقد می تواند افزایش یابد؟
معمولا زوجین قبل از جاری شدن خطبه عقد در خصوص میزان مهریه با هم به توافق رسیده اند اینکه مهریه چند سکه باشد و یا اینکه زوجه اصلا تقاضایی برای مهریه نداشته باشد اختیاراتی است که طرفین عقد قبل از عقد با هم بسته اند، حال اگر بعد از عقد زوجه بخواهد میزان مهریه خود را افزایش دهد این مبحث قابل استناد نیست یعنی نمی توان به آن به شکل قانونی نگاه کرد، اگر هم مهریه بعد از عقد افزایش یابد زوجه نسبت به آنچه که در عقدنامه ثبت شده می تواند ادعای حق قانونی داشته باشد و مازاد آن را زوج می تواند به زوجه بدهد یا ندهد.
آیا قانون توقیف سرقفلی برای مهریه را قبول دارد؟
در جواب خیلی از کسانی که به دنبال وصول مهریه خود هستند می توان گفت که قانون به صورت صریح و روشن مستثنیات دین را تعیین کرده است پس زوجه می تواند هر مال غیر منقول و منقولی که جز مستثنیات دین نباشد برای توقیف به دادگاه خانواده و یا اداره ثبت معرفی نماید، پس طبق قانون، سرقفلی جز مستثنیات دین نمی باشد و زوجه می تواند برای رسیدن به حق خود اقدام به توقیف سرقفلی برای مهریه نماید.
درخواست توقیف سرقفلی برای مهریه (تامین خواسته)
این امکان وجود دارد برای زوجه که همزمان با طرح دعوی برای مهریه، از دادگاه درخواست تامین خواسته به استناد ماده 117 قانون آئین دادرسی مدنی بنماید تا در راستای توقیف سرقفلی برای مهریه و یا سایر اموال قبل از ابلاغ قرار به زوج، اقدام شود و اگر این درخواست قبل از طرح دعوی (درخواست مهریه) بود زوجه باید ظرف ده روز نسبت به درخواست توقیف سرقفلی برای مهریه اقدام نماید. در غیر این صورت دادگاه به درخواست زوج، قرار تامین خواسته (توقیف اموال) را لغو می نماید.
توقیف سرقفلی برای مهریه از طریق دادگاه
زوجه (زن) هم می تواند از طریق دادگاه خانواده برای گرفتن مهریه خود اقدام کند که برای این منظور زوجه به همراه دادخواست مهریه عقدنامه خود را هم ضمیمه آن کرده و به دادگاه تسلیم می نماید و دادگاه در صورتی که مرد در طول زمان زندگی با زوجه هیچگونه اقدامی برای دادن مهریه به زوجه نکرده باشد او را مجاب می کند که نسبت به پرداخت این دین هر چه زودتر اقدام لازمه را انجام بدهد، اما گاه زوج از دادن مهریه امتناع می ورزد و هیچ تلاشی برای پرداخت آن نمی کند حتی با وجود اینکه ممکن است از لحاظ مالی این توانایی را هم داشته باشد برای همین زوجه می تواند درخواست توقیف اموال یا همان تامین خواسته ی را که گفتیم را به دادگاه تسلیم نماید و این اموال می تواند هر مال منقول و غیر منقولی (مانند سرقفلی) باشد.
توقیف سرقفلی برای مهریه از طریق اجرای ثبت
در این روش زوجه برای گرفتن مهریه خود باید عقدنامه ازدواج خود را به دفتر خانه محل ثبت عقد برده و از دفتر خانه تقاضای صدور اجراییه کند، پس از گرفتن اجراییه برای دریافت مهریه خود، آن را به اداره ثبت برده و نسبت به پرداخت نیم عشر دولتی برای گرفتن مهریه خود اقدامات لازم را انجام می دهد، که از جمله اقدامات این است که زوجه می تواند از اموالی که برای توقیف به ادراه ثبت معرفی می کند سرقفلی یک ملک یا یک مغازه باشد.
آیا حق سرقفلی می تواند به غیر انتقال یابد؟
چون که حق سرقفلی به عنوان مال غیر منقول شناخته شده است و چیزی است مادی و دارای ارزش اقتصادی، بنابراین در صورتی که موجر حق انتقال به غیر را به مستاجر داده باشد مستاجر می تواند این حق را انتقال دهد و امکان توقیف آن را برای مهریه زوجه ساقط کند.
نحوه ی انتقال به غیر سرقفلی
در صورتی که سند سرقفلی رسمی باشد و مالک سرقفلی حق انتقال به غیر را داده باشد می توان نسبت به انتقال به غیر سرقفلی اقدام کرد، در غیر اینصورت اگر سرقفلی دارای سند عادی باشد و مالک حق انتقال به غیر را هم داده باشد، مالک سرقفلی نمی تواند با یک سند عادی اقدام به انتقال سرقفلی به غیر یا همان شخص ثالث نماید.
امکان تغییر فیزیکی در محل سرقفلی وجود دارد؟
صاحب حق سرقفلی نمیتواند در دیوارها و زمین محل سرقفلی خود برخی تغییرات را انجام دهد. تغییراتی که به اساس و اصل بنا لطمه بزند یا چیزی را به محل سرقفلی اضافه کند، از مصادیق تعدی و تفریط محسوب خواهد شد و موجب تخلیه محل بدون پرداخت حق سرقفلی خواهد بود، لازم به ذکر است که منظور از این تغییرات، تغییرهای بزرگ و اساسی می باشد نه هر تغییر جزئی، مثل کوبیدن یک میخ.
نقش وکیل در توقیف سرقفلی برای مهریه
آگاهی نداشتن زنان برای توقیف سرقفلی برای مهریه باعث شده است که این تصور در آن ها ایجاد شود که سرقفلی چیزی غیر مادی است که نمی توان آن را به عنوان مهریه مطالبه کرد، در حالی که چنین تصور و باوری صحیح نیست چرا که سرقفلی هم یک حق است که از آن به عنوان مال غیر منقول یاد می کنند، بنابراین صاحبان حق مهریه می توانند برای مطالبه مهریه خود اقدام به توقیف این مال کنند، اما پیشنهاد می شود که در خصوص این توقیف حتما با وکلا و کارشناسان با تجربه مشورت شود و برای روند توقیف و نحوه ی مزایده گذاشتن سرقفلی از آن ها مشاوره بگیرند.
چگونه کار خود را به بهترین وکیل توقیف سرقفلی برای مهریه بسپاریم؟
بهترین وکلا برای شما کسانی هستند که تخصص در توقیف سرقفلی برای مهریه را دارند.
برای انتخاب بهترین وکیل برای شما، دادسان شرایطی از جمله
- رزومه و قیمت پیشنهادی از چند وکیل
- هزینه مشاوره اولیه
- پیشنهاد متنی از چند وکیل متخصص کار خود
- امتیاز سایر کاربران به وکلا
را در نظر گرفته است و کافی است درخواست خود را ثبت فرموده تا موارد فوق را از چند وکیل دریافت بفرمائید.
هزینه ی اخذ وکیل برای توقیف سرقفلی برای مهریه چگونه است؟
هزینه ی اخذ وکیل برای توقیف سرقفلی برای مهریه معمولا درصدی از مبلغ مورد مطالبه می باشد.
هزینه مشاوره از وکیل متخصص توقیف سرقفلی برای مهریه در بازه قیمتی زیر قرار دارد.
20 هزار تومان 200 هزار تومان
منبع: dadsun.app