چه شما در بازار بورس فعالیت کنید و چه نکنید یکی از سوالاتی که حتما برای شما ایجاد شده یا از شما پرسیدهاند این است که:
آیا بورس قمار است؟
آیا بورس حرام است؟
حکم شرعی بورس چیست؟
حکم شرعی فعالیت در بورس چیست؟
در این ویدئوی آموزش بورس تلاش شده است تا نگاهی به قمار در کنار بازار بورس داشته باشیم و ببینیم آیا چنین چیزی ممکن است یا نه؟ در این ویدئو ۷ دقیقهای تمام تلاش خانه سرمایه و مهندس صابریان این بوده است که به دور از بزرگنمایی و اغراق به حقیقتی از بازار بورس پرداخته شود که در مورد آن کمتر صحبت شده است.
سوالات شرعی متداول در مورد بورس
۱- آیا درآمدی که از طریق معامله در سازمان بورس و اوراق بهادار به دست میآید – با توجه به این که شاخص بورس ممکن است دچار صعود یا نزول شود – میتواند یک جور قمار به شمار آید یا نه؟
۲- آیا تاریخچه بورس به قماربازان حرفهای باز میگردد؟
۳- فرق بین قمار و سازوکار بورس در چیست؟
۴- آیا مواردی در بورس وجود دارد که باعث ایجاد اشکالات شرعی در سود بورس شود؟
پاسخ به این سوالات توسط مرجع تقلید آیت الله مکارم
درآمد و کسبی که از طریق بورس و خرید و فروش اوراق بهادار بدست میآید – با وجود امکان کم یا زیاد شدن شاخص بورس – قمار محسوب نمیشود.
فرق قمار و بورس در این است که در قمار، خوردن مال به باطل صورت میگیرد. یعنی بدون مجوز یا عقود شرعی است. ولی در بورس اگر بر اساس عقود شرعی و اسلامی عمل شود خرید و فروش بی اشکال است.
از نظر اسلام انجام هر نوع معاملات – مانند بورس، خرید و فروش سهام و… – یا اینکه کسی کار خود را خرید و فروش سهام قرار دهد در صورتی که عقود و معاملات صوری نباشند، مطابق با احکام شرع و قوانین باشند، فروشنده واقعا مالک باشد یا از طرف مالک وکیل باشد و خریدار واقعا مالک و صاحب جنس خریداری شده شود، اشکال ندارد.
پاسخ به این سوالات توسط مرجع تقلید آیت الله خامنهای
بورس بازاری است که در آن داراییهای مختلف مورد معامله قرار میگیرد. بنابراین بورس فی نفسه اشکال ندارد؛ ولی مهم این است که باید معاملات در بورس نامشروع و خلاف قانون نباشند؛ در غیر این صورت حرام است.