سید اسدالله جولایی (مدیرعامل ستاد دیه کشور) در گفتوگو با خبرنگار ایلناضمن اشاره به افزایش تعداد پروندههای محکومان مهریه بدلیل رشد ناگهانی قیمت سکه گفت: افزایش پروندههای محکومان مالی در پی بالارفتن قیمت سکه باعث شده است، بسیاری از محاکم بر پروندههای محکومان مهریه تمرکز کنند.
وی ادامه داد: برخی از این افراد کسانی هستند که اعسار آنها ثابت شده و نمیتوانند قسط اول مهریه را پرداخت کنند، از همین رو در زندان به سر میبرند. همچنین افزایش قیمت سکه باعث شده ورودی به زندان به دلیل عدم پرداخت مهریه افزایش پیدا کند و پروندههای بسیاری برای تعدیل در اقساط مهریه در دادگاهها تشکیل شود.
قضات در خصوص محکومان مهریه وحدت رویه ندارند
مدیرعامل ستاد دیه با اشاره به افزایش زندانیان مهریه تصریح کرد: ستاد دیه بعد از تصحیح قانون دیات، حوادث رانندگی و قانون صدور چک که پس از تلاشهای بسیار به نتیجه رسید، در حال حاضر بر بحث مهریه تمرکز کرده است. ما معتقدیم در بحث مهریه برخلاف موضوعات دیگر مشکل نقص قانون وجود ندارد، اما مشکلات اجرایی در این زمینه بسیار است. امروز قوانین متعددی در خصوص بدهکاران دیون مهریه در محاکم مورد استناد قرار گرفته و قضات در این خصوص متاسفانه وحدت رویه ندارند. عدهای ملائت طرف را مورد ملاک قرار داده و برخی با وجود مجازاتهای جایگزین حبس در اولویت دادن به نداری افراد تردید دارند.
تلاش برای بروز کردن معیار ۱۱۰ سکه
جولایی به جلسات متعدد ستاد دیه با نمایندگان مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: طی دیدارهایی با اعضای فراکسیون زنان در مجلس، قوانین مخصوص محکومان مهریه را مورد بررسی قرار دادیم و تلاش میکنیم معیار ۱۱۰ سکه را که برای محکومان مهریه در نظر گرفته شده به روز کنیم.
وی ادامه داد: معیار ۱۱۰ سکه در سال ۹۱ تعیین و برای همان دوره مناسب بود، البته نظر ستاد نیز در آن زمان بر ۱۱۰ سکه نبود، اما با توجه به قیمت سکه در آن زمان در نظر گرفتن معیار ۱۱۰ سکه باعث شده بود، ورودی افراد در آن زمان به زندان برای پرداخت مهریه کم شود.همچنین در آن زمان تعداد افرادی که به دلیل مهریه در زندان به سر میبردند با اجرای این قانون کاهش پیدا کرد.
معیار ۱۱۰ سکه با قیمت سکه همخوانی ندارد
مدیرعامل ستاد دیه خاطرنشان کرد: در حال حاضر معیار ۱۱۰ سکه با قیمت سکه همخوانی ندارد و معمولاً افرادی که در حال حاضر در زندان هستند، برای مهریه سنگین راهی زندان نشدهاند و متاسفانه بیشتر این افراد نیز از قشر کارگر هستند و درآمدشان کمتر از دو میلیون تومان است و با توجه به اینکه اعسار آنها از سوی دادگاه پذیرفته شدهاست و به طور مثال به پرداخت ماهانه یک سکه محکوم شدهاند، اما باز هم نمیتوانند؛ حکم تعیین شده را اجرا و سکه را پرداخت کنند و برای 10 یا 20 سکه در زندان به سر میبرند.
وضعیت محکومان مهریه بسیار بغرنج است
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر وضعیت محکومان مهریه بسیار بغرنج است، افزود: متاسفانه برخی افراد برای پیشقسط مهریه در زندان هستند، یعنی حتی نمیتوانند یک سکه پرداخت کرده و از زندان آزاد شوند.
مدیر عامل ستاد دیه افزود: ما تلاش میکنیم با یک ضمانت اجرایی کافی که آن را قانون تعیین میکند، مشکل محکومان مهریه را برطرف کنیم، از همین رو مذاکراتی را با نمایندگان مجلس آغاز کرده و تلاش میکنیم، طرحی را به مجلس ارائه دهیم تا بتوانیم آمار ۳۷۰۰ نفر محکوم مهریه را کاهش دهیم.
جولایی خاطرنشان کرد: محکومان مهریه برخلاف دیگر محکومان جرائم مالی و غیرعمد مالی جوان بوده و نیروی کار به حساب میآیند و متاسفانه به دلیل محکومیت اعتبار، شغل و درآمد خود را از دست میدهند. برخی از خانمها نیز با توجه به افزایش قیمت سکه و بدلیل طمع زیاد برای دریافت مهریه مراجعه میکنند، گاهی اوقات هم با وجود اینکه میدانند، همسرشان توانایی پرداخت مهریه را ندارد، اما از مهریه به عنوان یک ابزار قانونی برای جبران کدورتها و اختلافاتی که بین خود و همسرشان است، استفاده کنند.
انتهای پیام /