موضوعات وبسایت : سلامت

تیمم بدل از غسل مکارم

نویسنده : مهسا | زمان انتشار : 26 اردیبهشت 1398 ساعت 18:26

١تیمم بدل از غسل برای کسی که حمام کردن در صبح برای او ضرر دارد.

سؤال: اگر مردی به دلیل اینکه حمام کردن در صبح برای او ضرر داشته باشد و نمازش را در ظهر قضا نماید و بخاطر اینکه خداوند در قرآن فرموده در حال جنابت به نماز نایستید آیا بهتر این نیست که نمازش را ظهر بخواند تا اینکه بخواهد نمازی بخواند با تیمم که هر زمان که به اینصورت است خودم از خداوند خجالت می کشم چون احساس نجسی می کنم

جواب: همان کسی که دستور غسل داده دستور تیمم را هم صادر فرموده است و هر دو را سبب پاکی روح شمرده است.

٢تیمم بدل از غسل به علت نرسیدن به مدرسه

سؤال: اگر انسان محتلم شود و بخواهد به مدرسه و ... برود، آیا می تواند به علت تنگی وقت تیمم کند؟

جواب: اگر وقت کافی برای انجام غسل نیست می تواند تیمم کند.

٣عدم جواز تیمم بدل از غسل در هنگام خجالت

سؤال: آیا در مواردی که غسل جنابت لازم است اگر در جایی بودیم که رودر بایستی داشتیم مانند خانه مادر شوهر می توان تیمم کرد؟

جواب: رودربایستی مجوز ترک غسل و انجام تیمم بدل از غسل نمی شود مگر این که انجام غسل واقعاً عسر و حرج شدید داشته باشد که در این صورت نماز را به تأخیر می اندازید و در آخر وقت تیمم می کنید و نماز می خوانید.

٤غسل نکردن به خاطر رعایت حال دیگران

سؤال: اگر انسان قبل از اذان صبح جنب بشود و بخاطر ایجاد مزاحمت برای دیگران عمداً غسل نکند تیمم کند روزه او در ماه رمضان یا قضای آن صحیح است ؟ و آیا باید برای نماز ظهر غسل کند؟

جواب: این امر مجوز تیمم نمی شود و روزه اشکال دارد مگر این که مزاحمت شدیدی باشدو در هر حال برای نماز ظهر و عصر باید غسل کند

٥خروج منی به همراه بول در بیماران پروستات

سؤال: کسانى که بر اثر عمل جرّاحى پروستات، در بیشتر اوقات، همراه ادرارشان منى خارج مى شود، آیا با خروج یقینى، غسل بر آنها واجب مى گردد، هر چند دفعات آن فراوان باشد؟ یا ادلّه وجوب غسل فقط شامل خروج متعارَف مى شود؟

جواب: با توجّه به این که خروج منى در چنین فرضى، داخل ادرار به صورت مستهلک خواهد بود، سبب غسل نمى شود; ولى اگر به صورت مستقلّ و یا شبه مستقل خارج شود، غسل واجب مى شود. ولى چنانچه تکرار غسل موجب عسر و حرج شدید گردد، تیمّم بدل از غسل مى کند.

٦خونریزی در یائسگی که تمام شرایط عادت ماهیانه را دارد

سؤال: با توجّه به درمان جدید یائسگى، و با عنایت به این که یائسگى یک بیمارى تلقّى مى شود، و پزشک با زن یائسه به عنوان بیمار برخورد مى کند، و داروهایى که به این بیماران داده مى شود همان حیض و خونریزى قبل از یائسگى را ایجاد مى کند، و از آن جا که بعد از یائسگى تمام خونهایى که دیده مى شود استحاضه محسوب مى شود، تکلیف فردى که از سن 48 سالگى (سنّ طبیعى یائسگى) و گاهاً در سنّ 20 سالگى یا کمتر یا بیشتر یائسه مى شود، و تحت این درمانها قرار مى گیرد چیست؟ از آن جا که یائسگى بیمارى تلقّى مى شود، و این فرد خود با مشکلات بسیارى دست و پنجه نرم مى کند تکلیفش چیست؟ با توجّه به این که اگر استحاضه قرار دهیم، غسل هاى پى در پى گاهاً باعث زحمت زیاد مى شود، آیا در صورت ضرر نداشتن آب مى تواند تیمّم کند؟ از آن جا که 70 درصد زنان به این گونه احکام عمل نمى کنند، تکلیف این افراد چیست؟

جواب: راه حلّ اسلام در این زمینه آسان است. یائسگى مانند پیرى نوعى سیر طبیعى عمر است، و نباید آن را بیمارى دانست. هر چند تقویت کردن براى پیشگیرى از عوارض آن خوب است. همان گونه که در سالخوردگان نیز مطلب چنین است. بنابراین، تمام کسانى که به سنّ پنجاه سال قمرى مى رسند، خونهایى که مى بینند استحاضه است، مگر این که داراى تمام شرایط عادت ماهیانه باشد. و در مواردى که غسل کردن براى آنها ضرر یا مشقّت زیاد دارد، مى توانند به جاى آن تیمّم کنند، و نماز خود را بخوانند.

٧تیمم به جای وضوی مستحبی

سؤال: از جانبازان دوران دفاع مقدّس هستم که قطع نخاع شده ام; عادت کرده ام که دائماً با وضو باشم، امّا گاهى از اوقات کسالت جسمى، اجازه وضوى مستحبّى به من نمى دهد، آیا مى توانم تیمّم کنم؟ در این صورت، آیا ثواب وضوى مستحبّى را مى برم؟ آیا با این تیمّم مى توانم نماز مستحبّى بخوانم؟

جواب: مانعى ندارد، و ان شاء الله ثواب وضوى مستحبّى را مى برید، و نماز مستحبّى را مى توانید با آن بخوانید.

٨برطرف شدن مانع وضو قبل از شروع به نماز

سؤال: کسى که به خاطر بیمارى ناگزیر از تیمّم شده، اگر قبل از شروع به نماز بتواند وضو بگیرد یا غسل کند، تکلیفش چیست؟

جواب: لازم است وضو یا غسل بجا آورد.

٩تیمم کردن کسی که مبتلا به خروج بی اختیار ریح است

سؤال: کسى که مبتلا به مرضى است که نمى تواند از خروج باد جلوگیرى کند، و وضو گرفتن هم برایش ضرر دارد، آیا باید در محلى (مثلا روى سنگ) نماز بخواند تا بتواند بعد از اینکه چیزى از او خارج شد تیمّم کند و نماز را ادامه دهد؟

جواب: اگر تجدید تیمّم در وسط نماز براى او میسّر باشد بى آنکه منافى نماز بجا آورد، این کار لازم است. مگر اینکه تکرار آن باعث عسر و حرج گردد، که در این صورت واجب نیست.

١٠تاخیر انداختن عمدی وقت نماز به جهت تیمم [تیمّم بدل از غسل و وضو

سؤال: حکم به تاخیر انداختن نماز صبح تا نزدیکی قضا شدن به خاطر جنب بودن و خواندن نماز با تیمم چیست؟

جواب: تاخیر عمدی جایز نیست و گناه کرده ولی نمازی که با چنین تیممی بخواند صحیح است.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟




ارسال نظر

نام


ایمیل


نظر