موضوعات وبسایت : سلامت

غسل جنابت چیست

نویسنده : رضا قربانی | زمان انتشار : 08 اردیبهشت 1398 ساعت 23:07

7914822_576.jpgباشگاه خبرنگاران جوان: اسلام برای بسیاری از امور زندگی روزمره دستوراتی دارد . در این گزارش با "احکام و شیوه غسل جنابت" و همچنین با مستحبات این غسل و مکروحات مربوط به شخص جنب و برخی سوال های شایع درباره این غسل آشنا میشوید.

غسل جنابت چه مواقعی بر انسان واجب میشود؟

در دین اسلام بر هر مسلمان واجب است که بعد از جنب شدن غسل جنابت را انجام دهد.

همه مراجع (به جز آیات عظام بهجت، صافی و مکارم):

خروج منی در مرد دارای سه نشانه است:1. همراه با شهوت باشد. 2. با جستن بیرون آید. 3. بدن سست شود. اگر هیچ یک از نشانه‏های سه گانه و یا یکی از آنها را نداشت، حکم به منی نمی‏شود؛ مگر آنکه از راه دیگری یقین کند که منی است.

توضیح ‏المسائل مراجع، م 346؛ آیت ‏الله وحید، توضیح‏ المسائل، م 352؛ آیت ‏الله نوری، توضیح‏ المسائل، م 347؛ آیت ‏الله خامنه ‏ای، اجوبه الاستفتاءات، س 180.

آیات عظام بهجت و مکارم:خروج منی در مرد دارای دو نشانه است:1. همراه با شهوت باشد. 2. با جستن بیرون آید. اگر هیچ یک از دو نشانه یا یکی از آن دو را نداشت، حکم به منی نمی‏شود؛ مگر آنکه از راه دیگری یقین کند که منی است.

آیت ‏الله بهجت، توضیح ‏المسائل مراجع، م 346 و آیت ‏الله مکارم، تعلیقات علی العروه، غسل الجنابه.

آیت ‏الله صافی:اگر با شهوت و جستن بیرون آید و یا با جستن بیرون آید و بدن سست شود، آن رطوبت حکم منی را دارد و اگر هیچ یک از این دو نشانه را نداشت، حکم به منی نمی‏شود؛ مگر آنکه از راه دیگری اطمینان پیدا کند که منی است.V}توضیح المسائل، م 1352


بیشتر بخوانید: آیا لوازم آرایشی مانع از غسل و وضو می شوند؟


7914821_700.jpg

فرد چه زمانی جنب می شود؟

از نظر فقها جنابت از دو راه حاصل می شود:
نزدیکی و آمیزش جنسی و دخول، اگرچه منی بیرون نیاید.
بیرون آمدن منی، (حتی بدون دخول) چه در خواب باشد یا بیداری، کم باشد یا زیاد، با شهوت باشد یا بی شهوت، با اختیار باشد یا بی اختیار.

نکته:طبق نظر اکثر فقها رطوبتی که از زنها خارج می شود، اگر همراه با شهوت (در حد ارگاسم و اوج لذت جنسی) باشد درحکم منی است و باید غسل جنابت کند. بنابراین واجب است بعد از هر مقاربت و نزدیکی زن و مرد غسل جنابت انجام دهند چه از آنها منی خارج شود یا نشود.

طریقه غسل جنابت

غسل در لغت به معنای شستن چیزی برای از بین بردن چرک آن است و در اصطلاح فقه عبارت است از :شستن تمام بدن، به قصد قربت و اطاعت از فرمان الهی.غسل جنابت

غسل دو نوع است :غسل واجب و غسل مستحبی. غسل های واجب عبارتند از :غسل جنابت، حیض، نفاس، استحاضه، مسّ میت، غسل میت و غسلی که به واسطه نذر و قسم و مانند آن واجب می شود. تعداد غسل های مستحبی هم فراوان است که در کتاب های مفصل از آنها نام برده شده است.

در میان غسل های واجب، مهم ترین آنها غسل جنابت است. اصل غسل جنابت به تنهایی واجب نیست؛ بلکه برای انجام برخی کارها (مانند نماز، روزه، مسّ قرآن و ...) به دستور شرع واجب شده است و انجام دادن این گونه اعمال بدون غسل، گناه است؛ بلکه در برخی موارد عمل باطل خواهد بود.


بیشتر بخوانید: آیا وضو و غسل با ناخن مصنوعی صحیح است؟+نظر مراجع تقلید 



مراحل اصلی غسل جنابت

  1.  نیت؛ برای نیت کردن هم لازم نیست به زبان چیزی بگویید؛ بلکه همین ‏قدر که قلباً می‏دانید برای چه کاری به حمام آمده‏اید و نیت شما انجام چه غسلی است، کفایت می‏کند و همچنین لازم نیست که برای شستن هر قسمتی از بدن نیت را تجدید کنید.
  2.  بعد از نیت سر و گردن را به قصد غسل بشویید،
  3.  بعد تمام طرف راست بدن تا کف پا و سپس تمام طرف چپ را بشویید و برای آن که اطمینان پیدا کنید که تمام طرف راست شسته شده است کمی از نیمه چپ را به همراه طرف راست و کمی از نیمه راست را به همراه نیمه چپ بدن بشویید.

نماز خواندن با غسل جنابت

وضو برای انجام اموری که شرط صحت و یا شرط جواز و عدم حرمت آن هاست، واجب است. کما این که برای اموری که شرط کمال آن ها و یا شرط رفع کراهت آن هاست، مستحب می باشد.

هر چیزی که به هر نحوی مشروط به وضو است، مشروط به غسل نیز می باشد. سؤال مورد بحث این است که آیا غسل واجبی هست که انجام آن انسان را از وضو گرفتن بی نیاز کند؟ با چه غسل هایی میتوان نماز خواند؟

آیات عظام امام خمینی(ره) ، بهجت ، خامنه‏ ای ، صافی و فاضل :تنها با غسل جنابت میتوان نماز خواند ؛ ولی باغسل‏های دیگر باید وضو هم گرفت.

مکروهات مربوط به شخص جنب

  1.  خوردن و آشامیدن ؛ ولی اگر وضو بگیرد، خوردن و آشامیدن مکروه نیست و با شستن دست یا مضمضه و یا استنشاق کردن ، کراهت آن رفع نمی شود. اگر چه این کراهت کاهش می یابد.
  2. خواندن بیش از هفت آیه از سوره های که سجده واجب ندارند. (یعنی ثواب آن کاهش می یابد).
  3. رساندن جایی از بدن به جلد و حاشیه و میان خطهای قرآن .
  4. همراه داشتن قرآن .
  5. خضاب کردن به حنا و مانند آن .
  6. مالیدن روغن به بدن .
  7. خوابیدن ؛ البته اگر وضو بگیرد یا اگر آب ندارد به جای وضو یا غسل ، تیمم کند، خوابیدن به این حال مکروه نیست .
  8. آمیزش کردن پس از آن که محتلم شده باشد.
  9. عبور از مسجد، اما عبور از مسجدالنبی و مسجدالحرام حرام است.

مستحبات غسل جنابت

1 - استبرا به بول پیش از غسل جنابت ؛ در صورتی که جنابت به علت خروج منی باشد.
2 - سه مرتبه شستن دو دست تا مرفق یا نصف ذراع یا تا بند دست . در این خصوص فرقی میان غسل ترتیبی و ارتماسی نیست .
3 - سه مرتبه مضمضه (گرداندن آب در دهان ) و استنشاق کردن (آب در بینی کردن و بیرون ریختن ) پس از شستن دو دست ؛ البته یک مرتبه نیز کفایت می کند.
4 - دست کشیدن بر اندام برای اینکه یقین پیدا شود که آب به همه جای بدن رسیده است .
5 - سه بار هر یک از اعضا را غسل دادن .
6 - ذکر نام خداوند متعال با گفتن ((بسم اللّه )) یا بسم اللّه الرحمن الرحیم که ذکر دومی بهتر است .
7 - خواندن دعایی که در حال انجام غسل روایت شده است به این که بگوید:اللهم طهر قلبی و تقبل سعیی واجعل ما عندک خیرالی واشرح صدری و اجر علی لسانی مدحتک و الثناء علیک ، اللهم اجعله لی طهورا و شفاء و نورا انک علی کل شیی ء قدیر؛ البته اگر این دعا پس از تمام شدن غسل خوانده شود، بهتر است .
8 - رعایت کردن موالات (پی در پی شستن ) و شستن از بالا به پایین در غسل ترتیبی .
9 - مستحب است که زنان موهای بافته سر خود را هنگام غسل باز کنند.
10 - برای غسل از یک صاع (سه کیلو) آب استفاده شود، نه بیشتر.

7914823_924.jpg

آیا در هنگام روزه می توان غسل جنابت کرد؟

شخصی که در ماه رمضان جنب می شود، دو حالت دارد: یا قبل از اذان صبح جنب شده و یا بعد از اذان صبح و در طول روز جنب می شود (البته جنابت در حال روزه نباید به وسیله جماع و استمناء باشد، بلکه، مثلاً در خواب، منی از او خارج شده باشد).

غسل جنابت قبل از اذان صبح: حضرت امام خمینی (ره)

اگر جنب عمداً تا اذان صبح غسل نکند، یا اگر وظیفه او تیمم است عمداً تیمم ننماید، روزه‏اش باطل است. (توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج1، ص 8 – 9، م 1619)

آیة الله مکارم شیرازی :

«...، بنا بر احتیاط واجب روزه‏اش باطل است ولى اگر توانایى بر غسل ندارد یا وقت تنگ است تیمم نماید، اما اگر از روى عمد نباشد روزه‏اش صحیح است»

آیة الله فاضل لنکرانی (ره):

« کسى که بخواهد روزه ماه مبارک رمضان یا قضاى آن را بگیرد نباید تا اذان صبح عمداً در حال جنابت باقى بماند. بنابراین اگر عمداً غسل نکند و در تنگى وقت تیمم نیز نکند روزه‏اش باطل است. بقاى عمدى بر جنابت در روزه‏هاى دیگر چه واجب باشد یا مستحب ضررى براى روزه ندارد»

آیات عظام گلپایگانى، صافى :

«اگر در ماه رمضان تا اذان صبح غسل نکند و تیمم هم ننماید ولى از روى عمد نباشد مثل آن که دیگرى نگذارد غسل و تیمم کند روزه‏اش صحیح است».

و اگر در روزه واجبى که وقتش معیّن است (مانند روزه نذر) تا اذان صبح غسل نکند و تیمم هم ننماید، روزه‏اش صحیح است‏. (توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج1، ص 9، م 1620)

آیات عظام خوئى، تبریزى: «اگر در روزه غیر ماه رمضان و قضاى آن از روزه‏هاى واجبى که مثل روزه ماه رمضان وقت آن معیّن است جنب عمداً تا اذان صبح غسل نکند أظهر این است که روزه‏اش صحیح است».

پس، اگر در ماه رمضان قبل از اذان صبح جنابت حاصل شود، باید غسل جنابت نماید.

غسل جنابت بعد از اذان صبح و در طول روز: حضرت امام خمینی (ره)

اگر روزه دار در روز محتلم شود،(یعنی، در خواب از او منی خارج شود)، واجب نیست فوراً غسل کند؛ (توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج1، ص 5، م 1632)

آیة الله فاضل لنکرانی (ره):
«گر چه احتیاط مستحب آن است که فوراً غسل کند»

آیة الله مکارم شیرازی :
«هر گاه روزه دار در روز محتلم شود بهتر است فوراً غسل کند اما اگر نکند براى روزه‏اش اشکالى ندارد».

اما برای خواندن نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشاء واجب است غسل جنابت نماید. و هر گاه در ماه رمضان بعد از اذان صبح بیدار شود و ببیند محتلم شده، اگر چه بداند پیش از اذان محتلم شده، روزه او صحیح است‏.(توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج1، ص 5، م 1633)

آیة الله مکارم شیرازی :
«روزه‏اش صحیح است، خواه بداند پیش از اذان محتلم شده یا بعد از آن، و یا شک داشته باشد».

پس، در هنگام روزه در طول روز می توان غسل جنابت کرد.


بیشتر بخوانید:  تاتو و خالکوبی مانع غسل و وضو می‌شوند؟ 


اهمیت غسل جنابت چیست؟

همه مراجع: در میان غسل های واجب، مهمترین آنها غسل جنابت است. زیرا برای انجام برخی کارها که طهارت شرط صحت آنهاست (مانند نماز،طواف واجب، روزه ماه مبارک رمضان و مس قرآن) شخص جنب باید غسل کند؛ بلکه در بسیاری از موارد، انجام چنین اعمالی در حالت جنابت، گناه و معصیت خواهد بود.

انتهای پیام/

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟




ارسال نظر

نام


ایمیل


نظر