Image caption خانم شفاجو میگوید، اگر سقط در سه ماه نخست بارداری صورت بگیرد، خطرات کمتری دارد
ناهید (نام مستعار) به تنهایی و دور از خانواده در کابل زندگی میکند. میگوید: "دو سال پیش با دوست پسرم آشنا شدم و بیش از یک سال است که در یک خانه با هم زندگی میکنیم. زمان برقراری ارتباط جنسی خیلی احتیاط میکنیم اما دو ماه پیش با وجود تمام این مراقبتها باردار شدم. دو هفتهای احساس دلبدی و سردرد داشتم، ابتدا فکر میکردم عادی است اما وقتی به پزشک مراجعه کردم، فهمیدم که جنین چهل روزهای در رحمم است."
این دختر ۲۵ ساله که به تازگی تجربه سقط جنین را داشته، میگوید به خاطر آبروی خانوادهاش تن به این کار داده است.
ناهید بعد از آگاهی در مورد بارداریاش در جستجوی پزشکی شد تا جنینش را سقط کند، کاری که چندان آسان نبود. اضطراب و نگرانی خودش از یک طرف و فشار دوست پسرش برای سقط جنین از طرف دیگر وضعیت روحی او را به حالت بحرانی رساند.
او میگوید دو هفتهای در جستجوی پزشک بوده تا اینکه این موضوع را با یکی از دوستانش که دانشجوی پزشکی بود مطرح کرد و از او خواست تا کمکش کند.
ناهید میگوید: "دوستم با تهیه داروی سقط جنین، در خانه برایم این کار را کرد. اگرچه جنینم با این کار سقط شد اما چندین روز درد و خونریزی شدید مرا خانهنشین کرد."
سقط جنین تنها به بارداریهای خارج از ازدواج ختم نمیشود، زنان دیگری هم هستند که به دلایل مختلف اقدام به سقط جنین میکنند.
Image caption لیلا میگوید که بعد از اطمینان از حاملگی با شوهرش به پزشک مراجعه کرد
لیلا (نام مستعار) زنی است که حدود شش ماه پیش ازدواج کرده و یک ماه پیش ناخواسته باردار شد، در زمانی که همراه شوهرش در حال آمادگی برای رفتن به خارج برای ادامه تحصیل بود.
او میگوید: "اصلا آماده بچهدار شدن نبودیم و تمام فکرمان به سفر و تحصیل ما بود، آمدن یک کودک در زندگی مشترک ما تمام نقشههای ما را نقش برآب میکرد."
لیلا میگوید که بعد از اطمینان از حاملگی با شوهرش به پزشک مراجعه کرد، در دوران معاینه پزشک از مراقبتهای دوران بارداری میگفت ولی او به رهایی از این وضعیت فکر میکرده است.
او به پزشک گفت که میخواهد جنین را سقط کند ولی پزشک عصبانی شده و او را از مطبش بیرون کرد.
سرانجام لیلاو شوهرش به واسطه یکی از دوستانشان توانستند بدون اطلاع خانواده جنین را سقط کنند.
متقاضیان سقط جنین چه کسانی هستند؟
مونسه (نام مستعار) پزشک و سه سالی است که در خانه به صورت پنهانی عمل سقط جنین را انجام میدهد. زمانی که دانشجوی پزشکی بود، به این کار آغاز کرد. میگوید ۸۵ الی ۹۰ درصد مراجعینش کسانی هستند که از طریق رابطه نامشروع باردار میشوند.
خانم مونسه میگوید در کنار دختران مجرد، زنان متاهلی که از طریق برقراری رابطه با شخص دیگری غیر از همسرشان باردار شدهاند نیز برای سقط جنین به او مراجعه میکنند.
او میگوید این زنان که شوهرانشان آنان را برای سالها ترک کرده و برای کار به کشورهای همسایه رفتهاند، با برقراری رابطه خارج از ازدواج حامله و پیش از بازگشت شوهرانش سعی میکنند تا جنینشان را سقط کنند.
به گفته او تعداد دیگری از زنان نیز به دلیل مشکلات اقتصادی یا ادامه تحصیل و از دست ندادن فرصتهای کاری خواهان سقط جنین هستند.
مونسه میگوید:"در میان متقاضیان، زنانی هم هستند که به دنبال سقط جنین ۹ ماهه شان هستند. این زنان در بسیاری از موارد میخواهند تا کودکانشان مرده و حتی تکه تکه شده به دنیا بیاید."
در میان مشتریان مونسه، داستان یکی اما متفاوت از دیگران است، "دختری که قربانی تجاوز شوهر خواهرش بود".
Image caption خانم مونسه میگوید در کنار دختران مجرد، زنان متاهل نیز مشتری او هستند
اومیگوید: "خانواده آن دختر در ابتدا فکر میکردند که در شکم دخترشان یک کتله (غده) بزرگ است اما بعد از مراجعه به پزشک فهمیدند که او چهار ماهه باردار است. آنها در یکی از ولایتهای دوردست افغانستان زندگی میکردند و برای حفظ آبرو به نزد من آمدند تا جنین دخترشان را سقط کنم."
سقط جنین، تجارتی پر سود
خانم مونسه برای هر سقط از ۳۰۰ تا ۷۰۰ دلار میگیرد و میگوید "افزایش متقاضیان سقط جنین" در پایتخت سبب شده تا این کار تبدیل به تجارتی پرسود شود.
به گفته او نه تنها پزشکان و ماماها بلکه کسانی که در درمانگاهها کار میکنند، سقط جنین را انجام میدهند البته با نرخ پایینتر.
سقط جنین ناامن و خطرناک
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، سقطی که توسط افراد غیرتخصصی یا در مراکز غیربهداشتی انجام شود، "سقط جنین ناامن" است.
در افغانستان نیز به دلیل ممنوعیت قانونی سقط جنین، بسیاری از زنان برای پایان دادن به بارداری خود به روشهای ناامن متوسل میشوند که به گفته پزشکان برای مادران خطرات بسیاری در پیدارد.
نجمالسما شفاجو، متخصص زنان و زایمان میگوید، بنابر محدودیتهای قانونی در افغانستان بسیاری از زنان با مراجعه به افراد غیرمتخصص یا هم در محیطهای غیر بهداشتی عمل سقط جنین را انجام میدهند.
او میگوید این گونه سقطها بیشتر با عفونت و خونریزی شدید همراه است و در مواردی نیز امکان دارد که سبب سوراخ شدن رحم، سقط مجدد، بارداریهای خارج از رحم و حتی ناباروری شود.
خانم شفاجو میگوید، اگر سقط در سه ماه نخست بارداری صورت بگیرد، خطرات کمتری دارد اما بعد از گذشت ماه سوم این خطرات بیشتر میشود.
پخش این فایل در دستگاه شما پشتیبانی نمی شود.
سقط جنین ناامن زیر پوست شهر
مخالفان و موافقان سقط جنین
در افغانستان سقط جنین یک تابو و نامتعارف است. برخی در افغانستان سقط جنین را آزادی و حق زن و برخی دیگر این کار را قتل عمد و خلاف آموزههای دینی میدانند.
زینب حسینی، دانشجوی رشته علوم سیاسی با سقط جنین آگاهانه موافق است. او میگوید: "در جامعه افغانستان زنان زیادی به دلیل نگاه منفی جامعه مجبور هستند تا به گونه پنهانی جنین خود را سقط کنند. در حالی که ما باید به یک زن اجازه دهیم که خودش در مورد سقط یا عدم سقط جنینش تصمیم بگیرد، زیرا این حق اوست."
برخلاف زینب، عبدالبصیر دانشجوی رشته پزشکی با سقط جنین سخت مخالف است. او میگوید: "سقط جنین یک نوع قتل عمد و گناه بزرگ است. در قرآن این کار منع شده و اگر به صورت پنهانی یا هم آشکار در جامعه رواج پیدا کند باعث افزایش رابطههای نامشروع میشود که برای آینده جامعه خطرناک است."
سقط جنین در قانون افغانستان
در برخی کشورها سقط جنین قانونی و در ۲۶ کشور جهان تحت هر شرایطی غیرقانونی است. در کشورهای اسلامی نیز شرایط یکسان نیست. کشورهایی مانند تاجیکستان و ترکیه قوانین آسانی برای سقط جینن دارند، در ایران و افغانستان سقط جنین غیرقانونی و انجام آن ممنوع است، مگر در شرایط خاص.
وحید مجروح، سخنگوی وزارت بهداشت افغانستان میگوید: "تنها در دو حالت یک زن در افغانستان میتواند عمل سقط جنین را انجام دهد. اگر بارداری جان مادر را با خطر مواجه کند یا هم زندگی جنین بعد از تولد با خطر مواجه باشد."
او میگوید اگر پزشکی جدا از این دو مورد عمل سقط جنین را انجام دهد، این کار به عنوان تخلف پزشکی ثبت شده و پزشک مورد نظر به نهادهای عدلی و قضایی معرفی خواهد شد.
قانون جزای افغانستان نیز برای زنی که عمل سقط جنین را انجام دهد، یک سال زندان و تا یک هزار دلار جریمه نقدی جریمه تعیین کرده و برای پزشکانی که این کار را انجام دهند از دو تا هفت سال زندان در نظر گرفته شده است.
پخش این فایل در دستگاه شما پشتیبانی نمی شود.
#شما؛ تجربههایی از سقط جنین ناامن در ایران و افغانستان