دعای غسل حیض

نویسنده : سمانه KZ | زمان انتشار : 02 اسفند 1400 ساعت 22:15

هر کس بعد از وضو یا غسل جنابت این دعا را بخواند، گناهان او بریزد، چنانچه برگ از درختان می ریزد و به هر قطره از قطرات وضو و غسل او، حق تعالى فرشته ای می آفریند که تسبیح و تقدیس الهى گوید و صلوات بر محمّد و آل محمّد بفرستد، و ثوابش برای او باشد و گناهانش آم

عکس نویسنده

بازدید :

زمان تقریبی مطالعه :

تاریخ : يکشنبه 1393/10/21

در موقع غسل ترتیبی یا ارتماسی، واجب یا مستحبی، چه دعا و ذکری از ائمه(علیهم السلام) سفارش شده است؟


آواز خواندن در حمام شده تفریح بسیاری از ما که دوش آب را باز بگذاریم و آواز بخوانیم و متوجه هم نباشیم که این کار هم باعث اسراف در مصرف آب می شود و هم صدای ما دیگران را آزار می دهد.

اما خوب است بدانیم از همین حمام رفتن هم می توان بهترین استفاده ها را کرد و همزمان با اینکه جسممان را پاک و تمیز می کنیم یک لطافتی هم نصیب روحمان کنیم.

می توانیم در حمام هم یاد خداوند متعال باشیم و ذکر خدا را بگوییم ، ذکر به صورت مطلق؛ مستحب است. برخی ذکرها عمومیت دارد و همیشه می‌توان به وسیله آنها به خداوند تقرّب جُست. در عین حال، در روایات؛ به ذکرها و دعاهایی برای موقعیت‌ها و اعمال خاص سفارش شده است، یکی از این اعمال؛ غسل - واجب و مستحب – است.

الف. ذکرهایی که برای همه غسل‌ها سفارش شده است:

پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله): «زمانی که غسل می‌کنید، بگویید: بِسْمِ اللَّهِ اللَّهُمَّ اسْتُرْنَا بِسِتْرِک‏».[1] ؛‌ «به نام خدا، خدایا! به پوشاندن خود، ما را بپوشان».

«مستحب است در زمان انجام هر غسلی گفته شود: اللَّهُمَ‏ طَهِّرْ قَلْبِی‏ وَ اشْرَحْ لِی صَدْرِی‏ وَ أَجْرِ عَلَى لِسَانِی مِدْحَتَکَ وَ الثَّنَاءَ عَلَیْکَ اللَّهُمَّ [اجْعَلْ‏] اجْعَلْهُ لِی طَهُوراً وَ شِفَاءً وَ نُوراً إِنَّکَ عَلى‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدِیرٌ»،[2] [و پس از غسل می‌گویی] «اللَّهُمَّ طَهِّرْ قَلْبِی وَ زَکِّ عَمَلِی وَ اجْعَلْ مَا عِنْدَکَ خَیْراً لِی اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی مِنَ التَّوَّابِینَ وَ اجْعَلْنِی مِنَ الْمُتَطَهِّرِین»‏.[3]

ب. برای برخی از غسل‌ها نیز به صورت خاص، دعاها و ذکرهایی نقل شده است:

1. دعا در زمان انجام غسل جنابت

برخی از منابع روایی از پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله)[4] و برخی دیگر از امام حسن عسکرى(علیه السلام) نقل کرده‌اند:[5] «هر کس بعد از وضو یا غسل جنابت این دعا را بخواند، گناهان او بریزد، چنانچه برگ از درختان می‌ریزد و به هر قطره از قطرات وضو و غسل او، حق تعالى فرشته‌ای می‌آفریند که تسبیح و تقدیس الهى گوید و صلوات بر محمّد و آل محمّد بفرستد، و ثوابش برای او باشد و گناهانش آمرزیده شود؛ آن دعا چنین است: سُبْحَانَکَ‏ اللَّهُمَ‏ وَ بِحَمْدِکَ، أَشْهَدُ أَنْ‏ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ أَسْتَغْفِرُکَ وَ أَتُوبُ إِلَیْکَ، وَ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُکَ وَ رَسُولُکَ، وَ أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّکَ وَ خَلِیفَتُکَ بَعْدَ نَبِیِّکَ عَلَى خَلِیقَتِکَ، وَ أَنَّ أَوْلِیَاءَهُ وَ أَوْصِیَاءَهُ خُلَفَاوُکَ؛ خداوندا؛ پاک و منزهی و تو را ستایش می‌کنم. شهادت می‌دهم که خدایی جز تو نیست. از تو طلب استغفار و توبه می‌کنم و شهادت می‌دهم که محمد(صلی الله علیه و آله) بنده و فرستاده تو است و علی(علیه السلام)پس از پیامبر، ولی و خلیفه تو بر زمین است و اولیا و اوصیای او نمایندگان تو هستند».

2. دعا در زمان غسل جمعه

امام صادق(علیه السلام)فرمود کسی که غسل جمعه می‌کند، در هنگام غسل بگوید: اللَّهُمَ‏ طَهِّرْ قَلْبِی‏ مِنْ کُلِّ آفَةٍ تَمْحَقُ بِهَا دِینِی وَ تُبْطِلُ بِهَا عَمَلِی».[6]

هر کس بعد از وضو یا غسل جنابت این دعا را بخواند، گناهان او بریزد، چنانچه برگ از درختان می‌ریزد و به هر قطره از قطرات وضو و غسل او، حق تعالى فرشته‌ای می‌آفریند که تسبیح و تقدیس الهى گوید و صلوات بر محمّد و آل محمّد بفرستد، و ثوابش برای او باشد و گناهانش آمرزیده شود

«هر کس غسل‏ جمعه کند و این دعا را بخواند: "أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِیکَ لَهُ وَ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اجْعَلْنِی مِنَ التَّوَّابِینَ وَ اجْعَلْنِی مِنَ الْمُتَطَهِّرِینَ کَانَ طُهْراً مِنَ الْجُمُعَةِ إِلَى الْجُمُعَةِ" این دعا موجب پاک‌سازى شخص از آن جمعه تا جمعه دیگر است؛ شهادت می‌دهم که خداوندی جز الله نیست و شریکی ندارد و محمد بنده و فرستاده او است. خدایا بر محمد و آل محمد درود فرست و مرا از توبه‌کنندگان و پاک شدگان قرار ده. خدایا این غسل را طهارت من از این جمعه تا جمعه بعد قرار ده».[7]

امام رضا(علیه السلام): «پس از غسل جمعه بگویید: اللَّهُمَّ طَهِّرْنِی وَ طَهِّرْ قَلْبِی وَ أَنْقِ غُسْلِی وَ أَجْرِ عَلَى لِسَانِی ذِکْرَکَ وَ ذِکْرَ نَبِیِّکَ مُحَمَّدٍ وَ اجْعَلْنِی مِنَ التَّوَّابِینَ وَ مِنَ الْمُتَطَهِّرِین‏‏».[8]

3. دعا در زمان غسل عید فطر

امام صادق(علیه السلام): «زمانی که می‌خواهى غسل عید فطر بجا آورى، ... و زمانی که خواستى شروع کنى بگو: «اَلّلهُمَّ اِیْماناً بِکَ وَ تَصْدیقاً بِکِتابِکَ وَ اتّباعَ سُنَّةِ نَبّیِکَ مُحَمَّدٍ»[9] ... و پس از انجام غسل بگو: اَلّلهُمَّ اجْعَلْهُ کَفّارَةً لِذُنُوبى وَ طُهْراً لِدَنَسى اَلّلهُمَّ أذْهِبْ عَنّى الرِّجْسَ».[10]

4. دعای غسل سفر

سید ابن طاووس می‌گوید: روایت شده است: مستحب است انسان زمانی که می‌خواهد به سفر برود؛ غسل کند و در زمان غسل بگوید: «بِسْمِ‏ اللَّهِ‏ وَ بِاللَّهِ‏ وَ لَا حَوْلَ‏ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ‏ وَ عَلَى‏ مِلَّةِ رَسُولِ اللَّهِ وَ الصَّادِقِینَ عَنِ اللَّهِ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِمْ أَجْمَعِینَ اللَّهُمَّ طَهِّرْ بِهِ قَلْبِی وَ اشْرَحْ بِهِ صَدْرِی وَ نَوِّرْ بِهِ قَبْرِی‏ اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ لِی نُوراً وَ طَهُوراً وَ حِرْزاً وَ شِفَاءً مِنْ کُلِّ دَاءٍ وَ آفَةٍ وَ عَاهَةٍ وَ سُوءٍ وَ مِمَّا أَخَافُ وَ أَحْذَرُ وَ طَهِّرْ قَلْبِی وَ جَوَارِحِی وَ عِظَامِی وَ دَمِی وَ شَعْرِی وَ بَشَرِی وَ مُخِّی وَ عَصَبِی وَ مَا أَقَلَّتِ الْأَرْضُ مِنِّی اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ لِی شَاهِداً یَوْمَ حَاجَتِی وَ فَقْرِی وَ فَاقَتِی إِلَیْکَ یَا رَبَّ الْعَالَمِینَ‏ إِنَّکَ‏ عَلى‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدِیرٌ».[11]

برای برخی دیگر از غسل‌ها نیز دعاهایی نقل شده است.[12]

فواید حمام کردن

حمام رفتن چه فوایدی دارد؟ امام رضا علیه‏السلام: «فایده حمّام كردن آن است كه به اعتدال مى‏انجامد، چرك را مى‏زداید، پِى و رگ‏ها را نرم مى‏سازد، اندام‏هاى بزرگ را تقویت مى‏كند، و مواد زاید و عفونت‏ها را نیز ذوب مى‏كند.» (طبّ الإمام الرضا علیه‏السلام ، صفحه 29 ) 

بعد از حمام کردن چه کنیم؟

رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏علیه و ‏آله و سلّم :غَسلُ القَدَمَینِ بِالماءِ البارِدِ عَقیبَ الخُروجِ مِنَ الحَمّامِ أمانٌ مِنَ الصُّداعِ .؛  شستن پاها با آب سرد پس از بیرون آمدن از حمّام ، مایه ایمنى از سردرد است.(الأحكام النبویّة فی الصناعة الطبیّة ، جلد 2 ، صفحه 26)

پی نوشت ها:

[1].  محدث نوری، حسین، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج 1، ص 478، قم، موسسه آل البیت(علیهم السلام)، چاپ اول، 1408ق.

[2]. «خدایا؛ قلب مرا پاک گردان و قوّت قلبى به من عطا کن و مدح و ستایش، خود را بر زبانم جاری ساز. خدایا! این غسل را برای من طهارت، سلامتی و نور قرار ده و تو بر هر امری قادر هستی».

[3]. «خدایا؛ قلب مرا پاک و ‌عملم را خالص گردان و هر خیری که در نزد تو است به من عطا کن و مرا از توبه کنندگان و پاک شدگان قرا ده»؛ کفعمی، ابراهیم بن علی، المصباح(جنة الأمان الواقیة و جنة الإیمان الباقیة)، ص 12، قم، دار الرضی(زاهدی)، چاپ دوم، 1405ق.

[4]. شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 1، ص 398، قم، موسسه آل البیت(علیهم السلام)، چاپ اول، 1409ق.

[5]. التفسیر المنسوب إلی الإمام الحسن العسکری(علیه السلام)، ص 521، قم، مدرسة الإمام المهدی(عج)، چاپ اول، 1409ق.

[6]. «خدایا! قلب مرا از هر آفتی که دینم را از بین می‌برد و عملم را باطل می‌سازد، پاک کن»؛ کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق، غفاری، علی اکبر، ج 3، ص 43، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[7]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، جمال الأسبوع بکمال العمل المشروع، ص 368، قم، دار الرضی، چاپ اول، 1330ق.

[8]. «خدایا! مرا و قلب مرا [از گناهان] پاک گردان و غسل مرا خالص گردان‏ و بر زبان من یاد تو و یاد پیامبرت را جاری ساز و مرا از توبه کنندگان و پاک شدگان قرار ده»؛ الفقه المنسوب للإمام الرضا(علیه السلام)، ص 175، موسسه آل البیت(علیهم السلام)، مشهد، چاپ اول، 1406ق.

[9]. «خدایا! [انجام این غسل،] به جهت ایمان به تو، تصدیق به کتاب تو و پیروی از سنت پیامبر تو حضرت محمد(صلی الله علیه و آله) است».

[10]. «خدایا! این غسل را کفاره گناهان و طهارت از زشتی‌هایم قرار ده و پلیدی‌ها را از من دور کن»؛ ابن طاووس، علی بن موسی، إقبال الاعمال، ج 1، ص 279، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.

[11]. «به نام خدا و به یارى او که هیچ جنبش و نیرویى نیست جز آنچه او به انسان می‌دهد. با اعتقاد به آیین پیامبرش و راست گویان از سوى او که درود خدا بر همه آنها باد. خدایا! با این غسل دلم را پاکیزه، سینه‌ام را گشاده و قبرم را روشن کن. خدایا! آن‌را مایه روشنى و پاکیزگى و ایمنى و شفاى هر درد و بیمارى و آسیب و هر آنچه برایم ترسناک است و از آن گریزانم، قرار ده و قلب، اعضا، جوارح، استخوان‌ها، پوست، خون، موى، مغز و عصب‌هایم و آنچه را که زمین برایم فرو گذاشته است، پاک گردان. خدایا! این را در روز نیازمندى‏ و حاجتم به تو، شاهد من قرار ده. اى پروردگار جهانیان! همانا تو بر هر کارى توانایى»؛ سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الأمان من أخطار الأسفار و الأزمان، ص 33، قم، موسسه آل البیت(علیهم السلام)، چاپ اول، 1409ق.

[12]. ر.ک: شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا(علیه السلام)، محقق، لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 267، تهران، نشر جهان، چاپ اول، 1378ق؛ علامه حلّی، حسن بن یوسف، منتهی المطلب فی تحقیق المذهب، ص 894، مشهد، مجمع البحوث الإسلامیة، چاپ اول، 1412ق.

فرآوری: محمدی                

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منبع:

سایت اسلام کوئست

سایت شهر حدیث  

مطالب مرتبط:

معنای وضو از زبان حاج اسماعیل دولابی

از هر قطره آب وضو، فرشته‌ای خلق می‌شود

دائم الوضو بودن و این همه خاصیت!

اگر در دلتان نگرانی دارید بخوانید!

حالات عرفانی و عبادی آیت الله سید علی قاضی

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟




ارسال نظر

نام


ایمیل


نظر


  • آخرین مطالب
  • گوناگون