موضوعات وبسایت : سلامت

خواص نان جو در طب سنتی

خواص نان جو در طب سنتی

نویسنده : مهسا | زمان انتشار : 03 اسفند 1399 ساعت 21:54

خواص جو و فواید آن برای سلامت بدن و درمان بیماری ها

“خواص جو” به عنوان یکی از غلات سبوس دار در سه بخش خواص آرد جو و خواص نان جو و فواید جو مورد بررسی قرار می گیرد که از برترین خواص این دانه می توان به زیبایی پوست و مو ، سلامت قلب ، جلوگیری از دیابت و تناسب اندام اشاره کرد که البته تنها بخشی از خواص جو است که در ادامه خواهید خواند. این گیاه ممکن است به اندازه گندم یا جوی دوسر محبوب نباشد، اما جو به هر روی،"شاه غلات" خوانده می شود. این عضو خانواده گندم به دلیل داشتن دانه و آب شناخته شده است. در این مطلب به بررسی تمام فواید جو خواهیم پرداخت. از جو می توان برای دادن طعمی غنی به سوپ ها، سالادها و خورش ها استفاده کرد.

حال این غلات برای شما چقدر مفید است؟

در این بخش از سلامت نمناک در مورد چگونگی فواید جو اطلاعات بیشتری کسب کنید. به طور کلی جو در طب سنتی به سه صورت مختلف استفاده می شود :

  1.  جوی کامل که دانه با سبوس روی آن باشد و فقط دنباله آن را کنده شده باشد.
  2.  جوی مقشر یا پوست گرفته شده
  3.  جوی سفید شده بدون پوست و سبوس که در اصطلاح به آن جوی مرواریدی می گویند.

جوی کامل معمولاً برای تهیه غرغره ها به کار می رود و در سایر موارد از جوی کاملا سفید و یا مقشر استفاده می گردد.

%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B5-%D8%AC%D9%88.jpg

مواد مغذی جو

در نصف فنجان جو 326 کالری، 2 گرم چربی، 11.5 گرم پروتئین، 68 گرم کربوهیدارت، صفر گرم کلسترول و 16 گرم فیبر وجود دارد.

مصرف نصف فنجان جو، 3 درصد از نیازهای کلسیم روزانه، 21 درصد نیاسین، 15 درصد ویتامین B6 از فولات ، 18درصد از آهن، 12 درصد پتاسیم ، 17 درصد روی، 23 درصد مس ، 40 درصد تیامین، 25 درصد ریبو فلاوین، 50 درصد از سلنیوم ، 30درصد منیزیم، 25 درصد فسفر و 90 درصد از نیازهای منگنز بدن را بر آورده می کند و همچنین بتا گلوکان که یک نوع فیبر است را می توان در جو یافت.

خواص جو

  • رفع تشنگی
  • فرو نشاننده تب های گرم و تب سل
  • مالت در هضم غذاهای نشاسته ای بسیر مفید است
  • خونسازی
  • افزایش ترشح شیر
  • تسکین غلیان صفرا و خون

%D9%85%D8%B5%D8%B1%D9%81-%D8%AC%D9%88.jpg

فواید سلامتی بسیار مهم جو چیست؟

این سؤال، پاسخ های مختلفی دارد. جو حاوی تمام مواد مغذی است که برای حفظ بهینه سلامتی بسیار لازم و ضروری هستند. از قلب در برابر بیماری های مختلف محافظت می کند. همچنین از کلیه ها، مجاری ادراری، کبد، استخوان ها و مفاصل نیز محافظت می کند و عملکرد طبیعی آنها را تضمین می کند. جو همچنین فواید دیگری نیز دارد، که همه ی آن ها را بررسی خواهیم کرد.

کاهش فشار خون و کلسترول

مصرف منظم جو می تواند به تثبیت فشار خون و پایین آمدن سطح کلسترول بالا در خون کمک کند. جو سرشار از فیبر محلول است، نوعی فیبر که در کاهش LDL در خون مفید است.

کمک به کاهش وزن

سعی در کاهش وزن دارید؟ درباره جو فکر کنید. این گیاه دارای ویتامین ها و مواد معدنی ضروری است. همچنین سرشار از فیبر و پروتئین است و از نظر چربی، کلسترول و قند بسیار کمی دارد. این خواص باعث می شود جو به عنوان یک عامل کاهش وزن ایده آل باشد.

نوشیدن آب جو اخیراً به روشی بسیار رایج برای سوزاندن کالری تبدیل شده است. می توان آن را به راحتی تهیه کرد و هر روز حدود 2 تا 3 لیوان مصرف نمود تا سوخت و ساز بدن شما سریعتر شود و کالری بیشتری بسوزانید. هنگام مخلوط کردن آب جو با لیمو و عسل، جایگزین فوق العاده برای نوشیدنی های پر کالری با قند بالا می شود.

کاهش خطر ابتلا به سرطان

این دانه غنی از فیبر با تقویت سلامت روده و بهبود سیستم ایمنی بدن، می تواند شما را از انواع مختلف سرطان محافظت کند. نه تنها دانه جو، بلکه گیاه جو نیز سرشار از ویتامین های B و کلروفیل است که بدن را سم زدایی می کند و سلول های سرطانی و رادیکال های آزاد بدن را از بین می برد.

%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B5-%D8%AC%D9%88.jpg

کاهش علائم آرتزوز

مقاله ای که توسط دانشگاه ایالتی میشیگان منتشر شده است ادعا می کند که مصرف رژیم غذایی پر فیبر باعث کاهش التهاب می شود. همچنین برخی از غلات کامل مانند جو حاوی فیبر محلول هستند که به بدن در جذب بهتر مواد مغذی کمک می کند و هرگونه درد مربوط به تورم و التهاب مفاصل یا آرتروز را کاهش می دهد.

تقویت استخوان ها و دندان های سالم

جو حاوی چندین ویتامین و مواد معدنی ضروری است که برخی از آنها فسفر، منگنز، کلسیم و مس هستند. همه این مواد مغذی برای حفظ استخوان ها و دندان های سالم از اهمیت برخوردار هستند. آب جو به میزان استثنایی از نظر کلسیم حاوی 11 برابر کلسیم بیشتر از شیر است. این ویژگی به حفظ سلامتی و استحکام کلی استخوان ها و دندان ها کمک می کند.

مبارزه با دیابت

جو پتانسیل شگفت انگیزی برای مبارزه با دیابت و کاهش شیوع آن دارد. مطالعه ای در سال 2014 انجام شد تا اثربخشی مصرف دانه جو در موش های صحرایی دیابتی به مدت 11 روز بررسی شود. دیابت به موش ها القا شد و آنها با عصاره بذر جو تحت درمان قرار گرفتند. نمونه خون موشها به مدت 11 روز به طور مداوم مورد آزمایش قرار گرفت. نتیجه این مطالعه ، عصاره جو را در کاهش سطح قند خون موش ها بسیار مؤثر دانست. علاوه بر این، این مطالعه نشان می دهد که خوردن غلات کامل غنی از فیبر، مانند جو، جذب گلوکز توسط جریان خون را به تأخیر می اندازد.

جلوگیری از بروز سنگ های صفراوی

جو برای جلوگیری از تشکیل سنگ های صفراوی در زنان کاملاً مؤثر است. از آنجا که سرشار از فیبر است، ترشح اسیدهای صفراوی را کاهش می دهد، بنابراین باعث افزایش حساسیت به انسولین و کاهش سطح تری گلیسیرید در بدن می شود. جو همچنین با جلوگیری از بروز سنگ کلیه و حمایت از سلامت کلیه ها با پاکسازی و سم زدایی کلیه ها شناخته شده است، اما تحقیقات جدی برای حمایت از این گفته وجود ندارد.

%D9%85%D8%B5%D8%B1%D9%81-%D8%AC%D9%88.jpg

بهبود سلامت قلب و عروق

همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، جو برای کاهش فشار خون و کاهش کلسترول در بدن شناخته شده است.

خطر ابتلا به آسم فرزند شما را کاهش می دهد

آیا می دانید جو می تواند به نفع نوزاد شما نیز باشد؟ یک مطالعه در سال 2013 که روی 3،781 نوزاد متولد شده در فنلاند انجام شد، تجویز برخی از غلات کامل مانند جو به نوزادان ، خطر ابتلای آنها را به بیماری های آلرژیک کاهش داد.

تقویت سیستم ایمنی

جو حاوی بتا گلوکان، نوعی فیبر است که سرشار از آنتی اکسیدان می باشد. همچنین حاوی مقادیر زیادی ویتامین C و یک ماده مغذی برای تقویت سیستم ایمنی بدن است. مصرف جو به طور مرتب همچنین به تسریع در بهبود زخم ها کمک می کند و بدن را در مقابل سرما خوردگی و آنفولانزا محافظت می کند. همراه با آنتی بیوتیک ها ، جو به تقویت عملکرد و اثربخشی دارو کمک می کند.

بهبود گوارش و درمان یبوست

فیبر موجود در جو و سبوس آن حرکت مواد غذایی را از طریق روده ها و خروج آن از بدن را تسهیل می کند و از این طریق از یبوست جلوگیری می کند. پیشگیریاز یبوست نیز از بروز بواسیر ، التهاب دیورتیکول ، شقاق ، فیستول ، سرطان کولون، شکاف بافت معده و عفونت های دستگاه گوارش جلوگیری می نماید.

سبوس جوسرشار از فیبر و الیاف گیاهی است و این فیبر و الیاف را که بیشتر مواد سلولزی و همی سلولزی است. با مصرف جو ، حجم مدفوع افزایش پیدا می کند که در نتیجه با یبوست و بیماری کولون و پیدایش سرطان کولون مبارزه می کند.

در دوران بارداری مفید است

می دانیم که جو نیروگاهی از مواد مغذی حیاتی، فیبر و آنتی اکسیدان است. نوشیدن آب جو هر روز مانند جادو عمل می کند تا گوارش بهتری را فراهم آورد و ضعف صبحگاهی را تسکین دهد. همچنین به تنظیم قند خون کمک می کند ، بنابراین از خطر ابتلا به دیابت حاملگی جلوگیری می کند. ماهیت مدر آن از احتباس آب در دوران بارداری جلوگیری می کند.

%D8%AC%D9%88-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C.jpg

کمک به درمان کم خونی

کم خونی ("کمبود خون" در بدن) یک بیماری بسیار شایع است که بر مردم در سراسر جهان تأثیر می گذارد که می تواند ناشی از کمبود آهن یا ویتامین های گروه B (به ویژه ویتامین B12) باشد. خبر خوب این است که کم خونی را می توان به راحتی با تغذیه خوب درمان کرد و خبر بهتر این است که جو دقیقاً همان چیزی است که شما برای بهبود شرایط لازم دارید.

محافظت در برابر تصلب شرائین

آترواسکلروز شرایطی است که در اثر ایجاد پلاک (مانند غذاهای چرب و کلسترول) در اطراف دیواره، شریان ها را باریک می کند. این شرایط یکی از دلایل اصلی حمله قلبی است.

جلوگیری از عفونت ادراری

جو با جلوگیری از عفونت ادراری، مجاری ادراری را سالم نگه می دارد. جو به عنوان یک ادرارآور قدرتمند به تولید ادرار کمک می کند.

بسیار مغذی است

اگر هنوز سعی نکرده اید این غلات سالم را برای صبحانه بخورید، یک ماده مغذی ضروری را از دست می دهید.

%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B5-%D8%AC%D9%88.jpg

فواید جو برای پوست چیست؟

این قهرمان کوچک مملو از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی زیادی است که به پوست سالم کمک می کند. برخی از مزایای آن عبارتند از :

دارای خواص درمانی

روی موجود در جو به بهبودی پوست و ترمیم زخم ها در صورت وجود کمک می کند. می توانید پودر جو را به صورت خوراکی مصرف کنید یا آن را به عنوان خمیر به طور مرتب برای چند ماه بمالید تا متوجه کاهش چشمگیر ضایعات صورت خواهید شوید.

بهبود خاصیت ارتجاعی پوست

وجود مقادیر زیادی سلنیوم به حفظ خاصیت ارتجاعی پوست، حفظ تنفس آن و جلوگیری از آسیب رادیکال آزاد کمک می کند. سلنیوم همچنین برای عملکرد صحیح لوزالمعده، قلب و سیستم ایمنی بدن مهم است. همه اینها در چهره شما منعکس می شود.

.jpg

روشن شدن رنگ پوست

جو خاصیت ضد التهابی دارد. هنگامی که آب جو را روی پوست بمالید، آکنه را کاهش داده و با عفونت پوست مبارزه می کند. جو همچنین می تواند به عنوان یک لایه بردار ملایم و کنترل ترشح چربی، رنگ پوست را روشن تر کند.

خمیر آرد جو و آب لیمو را روی صورت بمالید و آن را برای مدت زمان 10-15 دقیقه یا تا زمانی که کاملا خشک شود بگذارید. سپس صورت خود را با آب سرد بشویید تا ظاهری تازه به پوست شما ببخشد.

آب رسانی پوست

مطالعه ای در کره جنوبی برای ارزیابی اثرات هیدراتاسیون جو و لوبیای سویا به عنوان یک مکمل رژیم غذایی به مدت 8 هفته انجام شد. در پایان، افزایش قابل توجهی در سطح هیدراتاسیون در صورت و دست شرکت کنندگان مشاهده شد. ادعا می شود که این افزایش هیدراتاسیون پوست باعث بروز خواص ضد پیری می شود.

درمان انسداد پوست

نوشیدن آب جو به طور مرتب به کاهش بروز آکنه در صورت شما کمک می کند. همچنین می توانید آب جو را بصورت موضعی بمالید. جو حاوی آزلائیک اسید است که به عنوان یک ماده ضد التهاب برای مبارزه با آکنه و درمان منافذ مسدود شده عمل می کند.

%D8%A2%D8%A8-%D8%AC%D9%88.jpg

آیا جو فایده ای برای موهای شما دارد؟

البته، وجود دارد! جو حاوی مجموعه ای از مواد مغذی و آنتی اکسیدان است که باعث تقویت موهای سالم می شود. مزایای جو برای مو شامل موارد زیر می باشد :

ارتقای رشد مو

جو سرشار از ویتامین های خاصی مانند پروسیانیدین-B3 ، تیامین و نیاسین است که به تحریک رشد مو کمک می کند.

مبارزه با ریزش مو

جو سرشار از آهن و مس است که نه تنها آنمی را درمان می کند بلکه باعث افزایش تولید گلبول های قرمز می شود که با ریزش مو مبارزه می کند.

بازیابی رنگ مو

همانطور که ذکر شد جو دارای مقدار زیادی مس است که با تولید ملانین به ترمیم رنگ اصلی مو کمک می کند. پودر گیاه جو را به طور مرتب مصرف کنید و طی چند ماه تفاوت قابل توجهی را مشاهده خواهید کرد.

ماءالشعیر

طبع ماءالشعیر سرد و تر است. کاهش دهنده حدت خون ، صفرا ، اخلاط سوخته و تب ها و امراض گرم می باشد. حرارت باطنی بدن را کاهش می دهد و تشنگی را رفع می نماید. همچنین نافع بیماری سل، زخم های ریه، ذات الجنب، سردرد گرم و امثال اینها است.

برای درمان سردرد گرم اگر ماءالشعیر با نصف وزن جو آن ، خشخاش کوبیده مخلوط گردد تا مانند حریره شود، توصیه می شود. ترکیب ماءالشعیر با عناب ، سپستان ، انجیر و پرسیاوشان برای درد سینه و سرفه بسیار مفید است.

کشک الشعیر یا همان شیره جو طبع سرد مایل به خشک دارد و غلیظ تر از ماءالشعیر است. برای اسهال صفراوی و مزاج های گرم مفید است و غرغره با آن برای ورم و درد گلو موثر می باشد.

%D9%85%D8%A7%D8%A1%D8%A7%D9%84%D8%B4%D8%B9%DB%8C%D8%B1.jpg

خواص آرد جو

ضماد و آرد جو به عنوان یک عامل بازدارنده بسیار مفید است. باعث تحلیل ورم های سختمی شود، دمل های گرم را سر باز می کند. ترکیب تنهایی و یا مخلوط با تخم پنیرک، برای درمان سل ، ذات الجنب ، ورم های زیر بغل ، سینه ، پستان ، پشت گوش و سایر اعضا مفید است.

ضماد آرد جو با آب برای نقرس گرم و با آب گشنیز تازه برای تحلیل خنازیر و ورم های گرم سفت و ورم گلو مفید است.

در صورتی که آرد جو را در اختیار ندارید از ترکیب جو مقشر با آب و یا عصاره برگ های مناسب ساییده شده ، استفاده نمائید.

ضماد آرد جو با راوند چینی برای ورم هایی که حرارت آنها در کمال حدت نباشد ، بسیار مفید می باشد. ترکیب آرد جو با سرکه نیز در درمان ورم های صفراوی و مخملک موثر است.

مصرف آرد جو با شکر غذای خوبی برای اطفال است برای رفع عطش و التهاب نافع است.

تصفیه بیشتر آرد جو موجب کاهش اثر شفابخش آن می شود بنابراین بهتر است که جو با سبوس کامل به صورت آرد یا بلغور جو مصرف شود.

مهم ترین خواص نان جو

نان جو کم نمک از تولید چربی های زیان آور در خون جلوگیری می کند و دارای خواص تنظیم فعالیت دستگاه گوارش،جلوگیری از چاقی، تحریک انسولین سازی در بدن و کاهش قند خون ، پاکسازی دیواره های معده و روده از ذرات آلوده کننده ، تعدیل فشار خون ، مقابله با رشد تومور در بدن، حفظ شادابی و زیبایی پوست به علت وجود ویتامینهای گروه ب در آن و تقویت حافظه می باشد.

فیبر نان جو باعث جذب مقدار زیادی آب توسط بدن می شود ، به همین دلیل باید آب کافی نوشیده شود. نان جو سرشار از ویتامین های B است که به آرامش اعصاب کمک می کند. همچنین کمی سخت هضم می شود و نفخ آور است .

اگر خمیر آرد جویی را که ترش شده است را در دوغ حل کنند و پس از یک شب که کنار گذاشته شده است ، مصرف نمایند برای تسکین غلیان خون صفراوی ، تشنگی مفرط ، قی صفراوی، تب های گرم ، خارش و اسهال صفراوی بسیار مفید است.

مصرف نان جو در ایام روزه داری

نان جو دارای کربوهیدرات های پیچیده است که می تواند از بروز گرسنگی در ساعات روزه داری جلوگیری نماید. بنابراین مصرف نان جو در ایام سحر توصیه می شود.

%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%AC%D9%88.jpg

خواص مهم دیگر نان جو

  • کاهش کلسترول خون
  • از بین برنده نرمی استخوان کودکان
  • جلوگیری از سفیدشدن مو
  • مفید برای کم خونی مفید
  • کاهش وزن

– برای رفع ورم پستان آرد جو را با سرکه خمیر نموده با روغن کرچک خمیر کنید به صورت ضماد بگذارید این ضماد برای ورم چشم و زیر گلو نیز مفید می‎باشد.

– برای رفع منافذ باز پوست و زیباشدن آن آرد جو را با آب خیار ترکیب کرده به صورت ماسک روی صورت بگذارید.

– برای رفع خارش‎های جلدی پوست آرد جو را در سرکه پخته بر پوست بمالند.

– برای رفع و درمان زخم ‎های بدخیم آرد جو را با زرده تخم‎مرغ مخلوط کرده روی زخم بمالید.

چگونه آب جو " ماءالشعیر " درست کنیم؟

تهیه این نوشیدنی بسیار آسان است. برای این کار می توانید از جو پوسته پوسته شده یا جوی دارای پوست استفاده کنید.

شما به موارد زیرنیاز خواهید داشت

  •  ¼ فنجان جو (جوی با پوست یا پوسته پوسته شده)
  • 4 فنجان آب
  • مقدار اندکی نمک
  • عسل (اختیاری)
  • آب لیمو (اختیاری)

روش تهیه :

دانه جو را درون یک قابلمه در آب گرم کنید و آن را به جوش بیاورید. می توانید برای تغذیه بیشتر دانه جو را از شب قبل خیس کنید.

یک پیمانه نمک اضافه کنید و بگذارید جو حدود 30 دقیقه بجوشد.

آب را درون یک لیوان ریخته و بگذارید کاملاً خنک شود.

می توانید تقویت کننده های دارای طعم مطبوع مانند آب لیمو، عسل، دارچین و زنجبیل اضافه کنید.

توجه:به جای دور ریختن جو باقی مانده در ظرف، می توانید آنها را آسیاب یا خرد کنید و از آنها به عنوان ماده ضخیم کننده برای نوشیدنی ها و اسموتی ها استفاده کنید.

%D8%AA%D9%87%DB%8C%D9%87-%D9%85%D8%A7%D8%A1%D8%A7%D9%84%D8%B4%D8%B9%DB%8C%D8%B1.jpg

نحوه تهیه ماسک جو دو سر

برای روشن کردن و زیبایی پوست خود می توانید از ماسک جو دوسر هر هفته یکبار استفاده کنید.

مواد لازم

  • بلغور جوی دوسر :2 قاشق چای خوری
  • عسل :2 قاشق چای خوری
  • روغن زیتون :چند قطره
  • آب تصفیه شده :به مقدار نیاز و برای رقیق نمودن

همه مواد را با هم مخلوط کرده و روی صورت بمالید ، پس از 15 دقیقه ، صورت خود را با آب سرد بشویید.

حال، آیا نمی دانید چگونه می توانید به دنبال خرید و ذخیره این دانه ها بروید؟

چگونه جو را انتخاب و ذخیره کنم؟

نحوه انتخاب جو

تقریباً در تمام فروشگاه های مواد غذایی طبیعی، جو از قبل به صورت بسته بندی شده و فله ای موجود است. همیشه تخم جو را از بخش فله ای و یک فروشگاه غلات معتبر خریداری کنید. اگر می خواهید آن را به صورت بسته بندی شده خریداری کنید، اطمینان حاصل کنید که هیچ علامتی از رطوبت در بسته وجود ندارد. قبل از خرید همیشه تاریخ بسته بندی را بررسی کنید.

ذخیره سازی

توصیه می شود دانه جو را در یک ظرف پلاستیکی یا شیشه ای در یک مکان خنک و خشک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید. آنها اگر به درستی نگهداری شوند حدود 1 سال عمر مفید خواهند داشت.

در طول تابستان، می توانید دانه های جو را در یخچال یا فریزر نگهداری کنید. اما مراقب باشید که درب ظرف را محکم ببندید تا از احتمال جذب رطوبت توسط دانه ها جلوگیری شود.

نکته :

طبع جو از نظر طب سنتی سرد و خشک است به همین دلیل برای سرد مزاجان مضر است ، بنابراین باید با شکر خورده شود. مواد مغذی آن از گندم کمتر است، اما خاصیت قابض و خشک کنندگی دارد. برای مثانه مضر است ، به همین دلیل باید با روغن و انسیون خورده شود.

جو زود هضم می شود ، اما موجب سست شدن معده می شود.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟


منبع: namnak.com



ارسال نظر

نام


ایمیل


نظر