از وقتی جواب آزمایش مثبت می شود تا زمانی که نوزادتان را در آغوش می گیرید باید مراقب خودتان و فرزندتان باشید.
نینیبان: قدیمی ها وقتی یکی باردار می شد می گفتند بار شیشه دارد. یعنی همه اطرافیان و البته خود زن باردار باید بیشتر از همیشه حواسشان باشد. از وقتی جواب آزمایش مثبت می شود تا زمانی که نوزادتان را در آغوش می گیرید باید مراقب خودتان و فرزندتان باشید. این مراقبت شامل دوری از موارد ممنوع و خطرساز هم می شود. اگر می خواهید با همه مواردی که می تواند یک زن باردار را به خطر بیندازد آشنا شوید، این مطلب نی نی بان را بخوانید.
سیگار ممنوع
از این هفته باید یکسری موارد را رعایت کنید. شما از حالا مسئول جان و سلامت یک نفر دیگر هستید که وجودش به شما وابسته است. پس سیگار، قلیان و خدای ناکرده مصرف مواد مخدر را باید حتما کار بگذارید. سیگار و مواد مخدر باعث آسیب به جنین و نقصهای مادرزادی و به وجود آمدن مشکلات کم وزنی کودک و... میشود. مصرف هر نوع مادۀ مخدر در دوران بارداری باعث میشود جنین در معرض این مواد قرار بگیرد و این موضوع میتواند منجر به افزایش میزان کموزنی و آسیب به سیستم عصبی مرکزی نوزاد شود. همچنین میتواند باعث تأخیر یا رشد ناقص سیستم عصبی رفتاری، بروز علائم ترک مواد، ناهنجاریهای فیزیکی مانند شکاف کام،
، نقصهای چشمی و نقصهایی در صورت و سایر سیستمهای داخلی شود.
دارو نخورید
حواستان به داروهایی که مصرف میکنید باشد. پزشکان معتقدند مصرف دارو بدون مشورت با پزشک متخصص روی جنین تأثیر میگذارد. البته این ممنوعیت فقط شامل داروهای شیمیایی نمیشود، حتی داروهای گیاهی هم میتواند مشکلات جدی برای شما در دوران بارداری ایجاد کند. پس قبل از خوردن هر گونه داروی شیمیایی و گیاهی حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. اگر نمیدانستید باردار هستید و دارو مصرف کردهاید حتماً این مساله را با پزشک متخصص در میان بگذارید. از خوردن آسپیرین و بروفن خودداری کنید زیرا باعث اختلال در رشد کودک میشود. پزشک به شما توصیه میکند که در طول ۸ هفتۀ اول بارداری که قلب، ریهها و مغز کودک شکل میگیرند، هیچ نوع دارویی را با تشخیص خودتان مصرف نکنید؛ این داروها شامل داروهایی مانند آسپرین و سایر داروهای بدوننسخه یا OTC میشود.
حواستان به افراد بیمار باشد
سعی کنید در هفتههای اول بارداری مراقب سلامتی اتان باشید. به همین دلیل بهتر است تا جایی که میتوانید از افرادی که بیماری مسری دارند، فاصله بگیرید. ابتلا مادر باردار به برخی بیماریهای عفونی مثل سرخچه عوارض متعددی در جنین ایجاد میکند. باید ازتماس با افراد مبتلا به بیماریهای عفونی مثل سرخجه وهپاتیت و آبله مرغان دوری کنید. تزریق واکسن بیماریهای مثل سرخجه وهپاتیت قبل ازبارداری، از ابتلا به این بیماریها دردوران بارداری جلوگیری میکند. در صورتی که در دوران بارداری با افراد مبتلا به این بیماریها تماس داشتید و قبلا واکسن آن بیماری را نزده اید، حتما باید با پزشک مشورت کنید.
مواد غذایی خطرناک نخورید
حواستان به مواد غذایی که باعث انقباض در بدن میشوند، باشد. موادی مانند آناناس، شیرین بیان در چند ماه اول باعث انقباض میشوند. این مواد غذایی قدرت ایجاد انقباضات در اوایل حاملگی دارند، که ممکن است باعث
شود علاوه بر آن مصرف شیرین بیان اثرات منفی بر هوش کودک دارد و باعث
میشود.
در مصرف ادویه ها دقت کنید
در مصرف ادویهها به خصوص در سه ماهه اول بارداری دقت کنید. مصرف
ممکن است باعث سقط جنین (به ویژه در 3 ماهه اول بارداری) شود. آویشن و گلپر جزو ادویههای محرک حساب میشوند، بنابراین زنان باردار باید از مصرف آن خودداری کنند. مصرف بیش از 2 گرم گلپر در روز در دوران بارداری به خصوص 3 ماهه اول جایز نیست، زیرا باعث سقط جنین میشود. زنان باردار از مصرف دارچین و فراوردههای آن در طول دوران بارداری، حتی به مقدار خیلی کم خودداری کنند. چرا که میتواند منجر به
شود. مصرف پونه و بابونه هم بهتر است قطع شود.
ورزش سنگین نکنید
ورزش هیچ منافاتی با بارداری ندارد، اما متخصصان توصیه میکنند در هفتههای اول بارداری بهتر است سراغ ورزشهای سبک مثل پیاده روی و نرمشهای کششی و آرام بروید. ورزشهای سخت هوازی و وزنه زدن و دویدنهای طولانی مدت و کوهنوردی و صخره نوردی را بگذارید برای روزهای بعد از زایمان. بهترین ورزش در بارداری، پیاده روی در هوای آزاد است. میتوانید حدود نیم ساعت در روز و حداقل سه بار در هفته پیاده روی کنید. راه رفتن باعث تقویت عضلات شکم میشود و درماههای آخر به راحت شدن زایمان کمک میکند. انجام تمرینات بسیارساده در بارداری ضمن حفظ اندام مادر در کاهش انقباض عضلات لگن و ران و کاهش کمردرد و درد پشت موثر بوده و مادر را از نظر جسمی و روحی برای زایمان آماده میکند.
قرص خواب نخورید
یک زن باردار باید خواب کافی داشته باشد. یعنی باید 8 ساعت در روز بخوابید. اگردر ماههای اول بارداری خوب نمیخوابید و یا با مشکل و به سختی میخوابید از خوردن هرگونه قرص یا مواد غذایی خواب آور اجتناب کنید و حتماً در این باره با پزشک صحبت کنید. استفاده از داروهای شیمیایی خواب آور و یا دمنوشهای گیاهی از ممنوعیتهای دوران بارداری است که حتما باید جدی گرفته شود.
موهایتان را رنگ نکنید
رنگ کردن موها در دوران بارداری توصیه نمیشود، اما متخصصان تاکید بیشتری دارند که در
اصلاً به رنگ موهای خود دست نزنید. محققان معتقدند اثرات شیمیایی رنگ کردن مو، باعث سقط جنین میشود. توصیه میشود به جز ماه آخر بارداری در دیگر ماهها و به خصوص ماههای اول از رنگهای شیمیایی استفاده نشود. درباره استفاده از رنگهای گیاهی و حنا و... هم حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
حواستان به لوازم آرایشی و بهداشتی باشد
حواستان به مواد آرایشی و بهداشتی که روزانه استفاده میکنید باشد. لوسیونهایی حاوی موادی مثل تیرولئوم، رتین-A، سالیسییلیک اسید، رتینول، اکسی بنزون و ویتامین A از طریق پوست جذب شده و رشد نوزاد را مختل میکند. بهتر است به جای استفاده از لوسیون و رولهای ضد عرق دوش چند دقیقهای بگیرید. لوازم آرایش را هم از داروخانه بخرید و حتما با پزشک داروساز درباره مواد استفاده شده در آن مشورت کنید.
از رابطه زناشویی نترسید اما...
پزشکان رابطه زناشویی در ماههای اول را ممنوع نمیکنند، اما اگر خونریزی دارید، شما یا همسرتان عفونت فعال منتقل شونده جنسی دارید، جفت سر راهی و نزدیک گردنه رحم است بهتر است در ماههای اول با احتیاط رابطه داشته باشید. بارداری چندقلو یا دوقلو حساسیت سه ماهه اول را بیشتر میکند زیرا رحم و جفت نسبت به فشارهای خارجی آسیب پذیرتر هستند. بنابراین در این شرایط نزدیکی توصیه نمیشود. از نزدیکی خشن دوری کنید زیرا جنین را تحت تاثیر قرار میدهد. از کاندوم استفاده کنید و بعد از نزدیکی واژن را تمیز کنید و مطمئن شوید هیچ گونه عفونتی به جنین نمیرسد. از ژلهای ضدعفونی کننده و معطر هم بهتر است استفاده نکنید.
قرص مسکن فقط با مشورت پزشک
بعضی از زنان باردار که میگرن دارند در
ممکن است احساس سردرد بیشتری داشته باشند. به گفته پزشکان تنها قرصی که میتوانید استفاده کنید قرص استامینوفن است. بهتر است به جای مصرف قرص به فکر راههای جایگزین باشید. برای کاهش سردرد میتوانید از کمپرس آب سرد استفاده کنید. اگر در این هفتهها سرما خوردید و یا به آنفولانزا مبتلا شدید قبل از مصرف دارو ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. شربتهای سینه و سرفه و آرام بخشهای سرما خوردگی ممکن است حاوی موادی باشند که برای رشد جنین در این مقطع مناسب نباشند.
بد نخوابید
سعی کنید از هفته دوازدهم به بعد به پشت نخوابید. وزن رحم میتواند به ورید اجوف تحتانی که به قسمتهای پایین بدن را خونرسانی میکند فشار آوردو خونرسانی را محدود کند. به همین دلیل ممکن است احساس تنگی نفس کنید. از این هفته به بعد باید به پهلو بخوابید و تا پایان دوره بارداری با این مدل خوابیدن کنار بیایید.
اسکی و اسب سواری غدغن!
ورزشهای دشوار و پرجست و خیز مانند فوتبال، بسکتبال، هاکی روی یخ ورزشهایی هستند که احتمال به زمین خوردن روی شکم درآنها زیاد است. از انجام این ورزشها پس از سه ماهه اول بارداری هنگامی که شکم شما درحال بزرگ شدن است، اجتناب کنید. خطر انجام این ورزشها از فواید آن بیشتر است، فعالیتهایی که در آنها حفظ تعادل بسیار ضروری است مانند اسکی و اسب سواری حتی دوچرخه سواری میتواند بسیار خطرناک باشد، زیرا شما عادت به حفظ تعادل خود در بارداری با بزرگ شدن شکم ندارید و احتمال به زمین خوردن شما زیاد است. پس از هفته 12 یا 14 بارداری حتی پدال دوچرخه ثابت را نیز به حرکت در نیاورید.
شما وزنه بردار نیستید
بهتر است از شروع بارداری و به خصوص در این هفتهها از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید چون شما وزنه بردار نیستید. اگر فرزندی دارید که باید حتما او را در آغوش بگیرید اول بنشینید و بعد او را به آغوش بگیرید. اگر به خرید میروید از بلند کردن کیسههای سنگین خرید خودداری کنید.
پنیر محلی نخورید
دور خامه و پنیرهای محلی و نرم را خط بکشید. بیشتر پنیرهای محلی از شیر غیرپاستوریزه تهیه میشوند و ممکن است حاوی باکتری لیستریا باشند. این باکتری با سقط، زایمان زودرس و مرگ جنین ارتباط دارد. در دوران بارداری پنیر و خامه محلی نخورید و فقط از محصولات لبنی پاستوریزه با بسته بندی بهداشتی استفاده کنید.
از پله بالا نروید
در سه ماهه اول بارداری با سرعت از پلهها بالا نروید، چون ممکن است باعث خونریزی شود. هنگام بالا رفتن از پله آرام این کار را انجام دهید و بعد از بالا رفتن از چند پله حتماً چند دقیقهای استراحت کنید. در سه ماهه اول بارداری بالا رفتن از پلهها برای بی خطر است، مگر آن که پزشک خلاف آن را توصیه کند. اگر در سه ماهه اول خونریزی داشته اید، ریسک سقط در شما زیاد است، گرفتگی عضلات شکمی دارید یا سطح هورمونهای تان افت کرده است، پزشکتان بارداری را برای شما پرخطر تشخیص داده یا اگر دیابت یا هر نوع بیماری خود ایمن دارید، اگر در گذشته سقط داشته اید، اگر بیش از ۳۵ سال سن دارید، در مواردی که از سرگیجه و بی حالی شدید رنج میبرید، اگر چندقلو، دوقلو، سه قلو یا بیشتر باردارید، اگر فشار خونتان بیشتر یا کمتر از آن چیزی است که پزشک تان توصیه کرده است و در موردی که استراحت مطلق به شما توصیه شده است، نباید از پلهها بالا بروید.
داروی ضد افسردگی تجویز نکنید
در این هفته از بارداری احتمال اینکه در زمانهای مختلف، حالات روحی متفاوت و گاه ضد و نقیضی داشته باشید بسیار است. یک ساعت خوشحال و شاد هستید و چند دقیقه بعد عصبانی، غمگین و افسرده هستید. دلیل این حالات، هورمونهای بارداری هستند که بر روی بدن شما تاثیر میگذارند. به هیچ وجه در این دوران از داروهایی که خودتان تجویز میکنید یا از داروهای گیاهی که دیگران توصیه میکنند، استفاده نکنید. هر وقت احساس ناراحتی یا افسردگی یا اضطراب داشتید چند دقیقه ورزش سبک مثل تمرینهای کششی پیاده روی کوتاه انجام دهید.
خاک بازی نکنید!
اگر اهل باغبانی و سبزی کاشتن و رسیدن به گل و گیاه هستید حواستان باشد که حتما از دستکش استفاده کنید و به خاک دست نزنید. مهمترین انگلی که میتواند از راه خاک خانم باردار را آلوده کند، توکسوپلاسموز است که بیشتر در مدفوع گربه وجود دارد. آزمایشهایی که از خانمهای باردار گرفته میشود، نشان میدهد خیلی از خانمها به این انگل آلودهاند. برای پیشگیری از این عفونت سعی کنید با دستکش میوه و سبزیها را بشویید.
گوشت خام نخورید
از خوردن گوشت نیم پز یا گوشتی که به خوبی مغزپخت نشده است، به خصوص گوشتهای کبابی بپرهیزید زیرا ممکن است انگل توکسوپلاسموز در گوشت هم وجود داشته باشد. موقع خرید گوشت باید خیلی دقت کنید. خرید محصولات فریز شده و منجمد ممکن است آلوده به لیستریا باشند. به همین دلیل، گوشتها را در آب جوش انداخته و بجوشانید تا باکتریهای آن کشته شود و موقع پخت حتماً انواع گوشت را تا متوسط و کامل بپزید.
کافئین نخورید
کافئین نخورید. مقدار زیاد کافئین در روز چه از طریق نوشیدن قهوه، چای، نوشابه، شکلات یا نوشابههای انرژی زا در تمام ماههای بارداری با خطر سقط جنین همراه است. اگر قبل از بارداری هر روز قهوه مینوشیدید باید با پزشکتان مشورت کنید تا نوشیدنی جایگزین به شما معرفی کند. خوردن 163 میلی گرم کافئین در روز معادل یک یا دو فنجان قهوه، خطر سقط جنین را تا دو برابر افزایش میدهد.
رژیم نگیرید
در دوران بارداری دور رژیم گرفتن و کم خوریهای غیر علمی را خط قرمز بکشید. شاید دچار اضافه وزن، چاقی باشید اما برطرف کردن این مشکلها در دوران بارداری کار اشتباهی است. اگر چاق هستید یا اضافه وزن دارید یا حتی کمبود وزن دارید و از سوءتغذیه رنج میبرید، قبل از باردار شدن به متخصص تغذیه مراجعه کنید و با درمان مناسب و وزن متعادل وارد این مرحله حساس شوید تا جنینتان دچار کم وزنی یا وزن زیاد نشود. گرسنگی طولانی مدت باعث تولید مادهای به نام کتون یا استون در بدن میشود. این ماده به خصوص در ۳ ماهه اول بارداری اثر سوئی روی مغز جنین میگذارد. به همین دلیل خانمهای باردار باید سعی کنند حتی در حالت ویار و تهوع گرسنه نمانند و از وعدههای کوچک غذا یا انواع میوه و بیسکویت در فواصل کوتاه استفاده و از تولید کتون در بدنشان جلوگیری کنند.
عفونت دندان را جدی بگیرید
عفونت دندان و لثهها را جدی بگیرید. اگر دندان درد داشتید به هیچ وجه سراغ مسکنهای قوی نروید. قبل از هرنوع خود درمانی و استفاده از قرصهای مسکن یا ضمادهای گیاهی حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. زنان باردار در این دوران بیشتر در معرض ابتلا به التهاب لثه (قرمز و تورم) هستند به همین دلیل مسواک و نخ دندان را تحت هیچ شرایطی فراموش نکنید.
خیلی گرم نشوید
از قرار گرفتن در محیطهای بسیار گرم مثل محیط سونا، سولاریوم، و نشستن طولانی مدت در حمام یا زیر نور آفتاب پرهیز کنید. گرم شدن زیاد بدن به خصوص در ۳ ماهه اول تاثیر منفی روی جنین میگذارد و به اصلاح تراتوژن است. حتی اگر خانم بارداری سرما بخورد و تب بالا داشته باشد، باید هر چه سریعتر تب او را پایین آورد تا جنین دچار مشکل نشود.
زمان استحمام را کم کنید
زمان دوش گرفتن و حمام کردن را محدود کنید. با آب خیلی داغ دوش نگیرید. به هیچ وجه درون وان آب خیلی گرم نخوابید. ممکن است آب آن برای شما خیلی گرم به نظر نرسد اما میتواند باعث آسیب به جنین شود. حتما در حمام هواکش را روشن کنید. بخار هوا و دمای بسیار بالای حمام میتواند باعث تنگی نفس مادر و باعث آسیب به جنین شود.
بی اجازه پزشک دارو را قطع نکنید
اگر بیماری خاصی دارید و باردار شده اید به هیچ وجه وبدون مشورت با پزشک داروهایتان را قطع نکنید. بعضی از زنان باردار به بیماریهای زمینهای مثل بیماریهای قلبی،
،
، نارسایی کلیه و... مبتلا هستند و از داروهای مختلفی استفاده میکنند اما وقتی متوجه بارداری میشوند، داروهایشان را خودسرانه و بدون مشورت قطع میکنند تا عوارض ناشی از مصرف دارو روی جنینشان تاثیر نگذارد. قطع خودسرانه داروها عوارض بدتر و شدیدتری برای مادر و جنین بجا میگذارد. پس اگر بیماری خاصی دارید و دارو مصرف میکنید، قبل از باردار شدن به پزشک مراجعه کنید و به صلاحدید او از داروهای کم ضررتر یا با دوزهای مناسبتر استفاده کنید.
ماهی جیوه ای نخورید
ماهیهای اقیانوسی یا ماهی آب شور نخورید. ماهیهای اقیانوسی به دلیل وجود آلودگیهای حاصل از نفت کشها در آب عمدتا به جیوه آلوده هستند. مصرف این ماهیها باعث تجمع جیوه در بدن میشود و برای جنین مضر است. سعی کنید از ماهیهای پرورشی یا ماهیهایی که از رودخانهها صید میشوند، استفاده کنید. جیوه یک نوروتوکسین است که رشد مغز جنین را مختل میکند. ماهیهایی که بیشترین مقدار جیوه را دارند باید در لیست غذاهای ممنوعه شما قرار گیرند، ماهیهایی مثل: کوسه، شمشیر ماهی، ماهی تن آلباکور و شاه ماهی خال مخالی اما همه انواع ماهیهای تن بد نیستند. سوشی هم نخورید. اگر از طرفداران این غذای لذیذ هستید، باید ۹ ماه خوردنش را فراموش کنید. هرچند غذاهای دریایی منبع بسیار خوب پروتئین هستند اما غذاهای دریایی خام میتوانند منبع انگل و باکتری باشند. محققان معتقدند زنان باردار باید فقط گوشت ماهی یا سایر غذاهای دریایی که به طور کامل پخته شده است، بخورند.
غذای کنسروی نخورید
این روزها بیشتر از همیشه حواستان به خورد و خوراکتان باشد. در این دوران بیشتر دنبال بوهای خوب و اشتها برانگیز میروید و گاهی هم از بعضی از غذاها بدتان میآید. بهتر است در این دوران از غذاهای فست فودی وکنسروی و غذاهای فریزی دوری کنید. مصرف این قبیل غذاها در دوره بارداری به دلیل نمک زیاد، مواد نگهدارنده و کالری بالا مناسب نیست. بدن یک زن باردار به انواع غذاهای تازه و مقوی، انواع میوهها و سبزیها و به طور کلی تمام موادمغذی موجود در هرم غذایی نیاز دارد. محققان معتقدند مصرف غذاهای کنسرو شده و غذاهایی که تحت تاثیر امواج مایکروویو قرار گرفتهاند خطر سقط جنین را افزایش میدهد.
بی تحرک نمانید
بی تحرکی طولانی مدت هم برای مادر و هم برای جنین خطرناک است. مطالعات نشان میدهد استراحت مطلق یا طولانی مدت عوارض خطرناکی برای مادر باردار دارد. فرآیند بارداری، بدن خانمها را مستعد افزایش احتمال انعقاد خون میکند؛ خون به دلیل هورمونهایی که در بدن ترشح میشود، غلیظ میشود و بی تحرکی میتواند این غلظت را افزایش دهد. لخته شدن خون، عارضه فوقالعاده خطرناکی است. خطر لخته شدن خون در ۳ ماهه سوم بارداری به دلیل بزرگ شدن شکم و فشار روی لگن بیشتر میشود. خطر انعقاد پذیری خون حتی در هفتههای اول پس از زایمان هم همچنان تهدید کننده است بنابراین زن باردار حتی پس از زایمان نیز باید از خوابیدن و استراحت طولانی مدت در بستر خودداری کند. اگر زن بارداری به دلایلی مجبور به استراحت مطلق طولانی مدت باشد، باید با تجویز پزشک داروهای ضدانعقادی بخورد.
تخم مرغ خام نخورید
تخم مرغ خام نخورید. تخم مرغ نپخته یا گوشت مرغی که خوب پخته نشده باشد، به خصوص جوجه کباب، حاوی میکروبی به نام سالمونلا هستند. این میکروب برای زنان باردار خطرناک است. توصیه میشود از خوردن تخم مرغ عسلی یا نیمرویی که زرده آن پخته و سفت نشده است، خودداری کنید. همچنین باید از مصرف تمام موادی که تخم مرغ خام در آن به کار رفته مثل سس مایونز هم دوری کرد. فقط تخم مرغی را خریداری کنید که در یخچال گذاشته شده است و هر کدام که شکستگی یا ترک داشت را دور بیندازید. خمیر پخته نشده کیک و شیرینی را هم مزه نکنید.
برق خوب نیست!
از میدانهای مغناطیسی و الکترونیکی دور باشید. بهتر است از پتو و یا تشکهای برقی استفاده نکنید. میدانهای الکترومغناطیسی با سطح پایینی که در پتوهای برقی ایجاد میشود برای جنین تان خوب نیست.
شیرین نشوید
زنان باردار به دلیل ترشح هورمونهای متعدد، در مرز ابتلا به دیابت قرار دارند بنابراین توصیه میشود خوردن مواد شیرین به خصوص انواع شیرینیها، نوشابههای گازدار و... را محدود کنید. بعضی از زنان باردار عاشق خوردن شکلات و شیرینی خامهای هستند. بهتر است در این دوران مصرف شکلات و شیرینیهای خامهای را به حداقل برسانید.
داروی گیاهی نخورید
در مصرف دمنوشها و گیاهان دارویی و عرقیات وسواس به خرج بدهید. مصرف برخی گیاهان دارویی در دوران بارداری ممنوع است.
جگر نخورید
در دوران بارداری جگر نخورید. جگر حاوی مقدار زیادی
است ویتامین آ به خودی خود مفید است اما به اندازه و با تجویز پزشک. ویتامین A ویتامین محلول در چربی است و در کره و تمام چربیها و در روغنهایی که برای پخت و پز استفاده میشود، وجود دارد. از طرفی مقدار زیاد ویتامینA از بدن خوب دفع نمیشود. تجمع این ویتامین میتواند برای جنین خطرناک باشد. به همین دلیل مصرف جگر به خانمهای باردار توصیه نمیشود.
جوانه نخورید
خانمهای باردار نباید جوانه خام بخورند، احتمال دارد دانه پیش از جوانه زدن به باکتری آلوده شده باشد. این میکروبها با شستن از بین نمیروند. اگر خارج از خانه غذا میخورید، دقت کنید که در غذا و ساندویچ جوانه نباشد و در خانه برای از بین بردن باکتریها جوانه را خوب بپزید.
از مواد شیمیایی دور باشید
بهتر است در دوران بارداری در معرض تماس با مواد شیمیایی قرار نگیرید. تماس و استنشاق مواد شیمیایی میتواند اثرهای منفی روی سلامت جنین یا مادر داشته باشد. اگر از شویندهها و مواد ضدعفونیکننده استفاده میکنید بهتر است حتماً از دستکش و ماسک استفاده کنید. برخی از مواد شیمیایی خطرناک که باید از آنها پرهیز کنید شامل موارد زیر است: آفتکشها و سمها شامل سموم حشرهکش، نابودکننده آفت گیاهان و نابودکننده قارچها است که بسته به نوع ماده شیمیایی، مداومت، شدت تماس و سن جنین میتواند تأثیرهای متنوعی بر جنین داشته باشد. به طور کلی بهتر است از تماس با تمام انواع آن خودداری کنید. اسپریهای پشه و سوسک یا حشرهکشهای قرصی در صورت تماس مستمر و استفاده مداوم میتواند مشکلساز باشد. همچنین شستوشوی نامناسب سبزی و میوهها میتواند باعث مسمومیت شود. بوی رنگ و بخار تینر میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در جنین و مادر شود. اگر در ماههایی آخر بارداری هستید و قصد دارید اتاق نوزاد را رنگ کنید بهتر است تمام مدت نقاشی و همینطور بعد از زمانی که بوی رنگ در اتاق است خارج از خانه باشید. استفاده از رنگهایی بر پایه آب و اکریلیک میتواند گزینه مناسبتری باشد. برخی از مواد شوینده خانگی مثل سفیدکنندهها یا محلولها و اسپریهای ضدعفونیکننده سرویسهای بهداشتی برای سلامت مادر و جنین خطرناک است. از تماس با آنها یا استنشاق بخارهای ناشی از آن دوری و در صورت لزوم از ماسک و دستکش استفاده کنید.
عطر نزنید
یافتههای جدید دانشمندان نشان میدهند عطر و اسپری باعث کاهش حس بویایی در جنین میشود. جنین هنگامی که در شکم مادر قرار دارد قادر است تمام بوها را حس کند و عطرها و اسپریهایی که مادر استفاده میکند استشمام کند. بررسیها نشان میدهند اسپری و عطر حاوی مواد و ترکیبات شیمیایی هستند که از طریق پوست به بافتهای بدن نفوذ میکنند و مواد سمی آن را در زیر پوست مخفی میکنند. نتایج مطالعات همچنین نشان میدهند دانش آموزان با انجام آزمایشاتی روی 1800 جنین دریافتند جنینهایی که مادران آنها از عطر و اسپری خوشبو کنندههای بهداشتی استفاده میکنند 70 درصد بیشتر دچار آلرژیهای پوستی و مشکلات تنفسی میشوند و حس بویایی آنها به مراتب کمتر از سایر نوزدان است.
آب میوه غیر پاستوریزه نخورید
بهتر است برای تامین ویتامین مورد نیاز بدنتان از میوه و آب میوه های خانگی استفاده کنید. آبمیوههای تازهای که در آبمیوه فروشیها تهیه میشود، پاستوریزه نیستند و ممکن است حاوی باکتریهای مضر مانند «سالمونلا» و «ای کولای» باشند. ای کولای باکتری گرم منفی میلهای شکل است که به طور شایع در بخش تحتانی روده حیوانات خونگرم یافت میشود. اغلب گونههایای کولای بی ضرر هستند اما برخی از انواع آن باعث مسمومیت وخیم غذایی در انسانها میشوند.
عرقیات نخورید
عرقیات گیاهی نخورید. عرقیات گیاهی را که به هیچ وجه نباید در دوران بارداری سراغشان بروید معرفی میکنیم. عرق سنبلالطیب جزء عرقیات ممنوعه در دوران بارداری است. البته مصرف کم آن ضرری بهدنبال ندارد. با این حال توصیه میشود خانمهای باردار این عرق را استفاده نکنند، زیرا برای کلیه مضر است. عرق گیاهی شیرینبیان فشار خون را بالا میبرد و توصیه میشود خانمهایی که در دوران بارداری فشارخونشان بالاست، استفاده نکنند. عرق گیاهی نعنا؛ ریفلاکس یا ترش کردن معده یکی از مشکلاتی است که برخی خانمهای باردار به آن دچار میشوند. عرق نعنا برای این افراد عرق خوبی بهشمار نمیآید، چون این عرق یبوست را افزایش میدهد و باعث میشود معده ترش کند یا به بیان دیگر فرد را دچار ریفلاکس میکند. درصورتی که خیلی از خانمهای باردار بدون آگاهی از این موضوع برای درمان نفخ شکم از عرق نعنا کمک میگیرند. ما به خانمهای باردار توصیه میکنیم در این دوران به سمت عرق نعنا نروند. عرق رازیانه جزء عرقیاتی است که برای تقویت هورمونهای زنانه موثر است. بههمین دلیل توصیه میشود حتیالامکان در دوران بارداری مورد استفاده قرار نگیرد، چون از نظر هورمونی روی جنین چه دختر و چه پسر اثرات سوء میگذارد. عرق گیاهی زیره خوردنش در دوران بارداری توصیه نمیشود. به این دلیل که اگر خانم بارداری (بهخصوص در ماههای آخر) این عرق را مصرف کند، احتمال ابتلای زردی در نوزاد را بالا میبرد و حتی ممکن است پوست نوزاد را تیره کند. زیره ضدچاقی، ضدنفخ، بادشکن، تقویت اعصاب، کاهش چربی خون و... است اما بهطور کلی عرق زیره برای خانمها حتی افرادی که باردار هم نیستند توصیه نمیشود. دمکرده چای سبز هم فشار را پایین میآورد و باعث کاهش قند، کلسترول و چربی میشود. برای همین توصیه میشود خانمهای باردار بهخصوص افرادی که کمخونی دارند دور چای سبز را یک خط قرمز بکشند. گلگاوزبان هم یکی از دمکردههایی است که اگر زیاد مصرف شد، ممکن است خطر سقط جنین را زیاد کند. برای همین توصیه میشود گلگاوزبان برای خانمهای بارداری مصرف نشود.
مسافرت هوایی غدغن!
هرگز در هفتههای آخر بارداری (از هفته 35 به بعد ) با هواپیما مسافرت نکنید. شاید بیشترین خطر سفر به خصوص در مسافرتهای بینالمللی، بروز مشکل در محلی است که امکانات کافی برای درمان وجود ندارد. برنامه مسافرتی خود را در سه ماهه دوم بارداری قرار دهید (هفته 28-14 بارداری )، زیرا در سه ماهه اول بارداری، خطر سقط جنین وجود دارد.
از نردبان بالا نروید
انجام کارهایی که نیاز به استفاده از نردبان دارند برای زنان باردار ممنوع است. در دوران بارداری حفظ تعادل بدن بر روی پلههای باریک مشکل است. کارهایی که باعث خستگی زیاد بدن میشوند مانند تمیزکردن دیوارها، شستن و نظافت جاهای مختلف هم بهتر است به فرد دیگری سپرده شود.
تجویز نکنید
از تجویزهای خودسر برای زایمان بپرهیزید. درست است زایمان شما با تاخیر مواجه شده است و ممکن است دیگران به شما توصیه کنند برای زایمان فلان داروی گیاهی یا دمنوش و یا حتی قرص بخورید، اما به هیچ وجه به این توصیهها عمل نکنید و خیلی زود به پزشک متخصص مراجعه کنید.