طریقه غسل جنابت اهل سنت با شیعه تفاوت دارد. غسل در احکام اهل سنت به دو شیوه انجام میشود. یک شیوه فقط انجام فرائض و در شیوه دیگر انجام فرائض به همراه سنت نبوی. شست و شوی سر و بدن در هر دو شیوه مشترک است.
ستاره | سرویس مذهبی - طریقه غسل جنابت در میان اهل سنت چیست؟ غسل در احکام اهل سنت به دو شیوه انجام میپذیرد. این مقاله آموزش این دو شیوه غسل جنابت است.
غسل در شیعه و سنی
اگرچه حقیقت اسلام در اصل و بدنه اصلی یکی است، اما احکام و اعتقادات در هر فرقه با فرقه دیگری تفاوتهایی دارد. این اختلافات تنها در مواردی ریز و جزئی است. شیعه و سنی از بزرگترین فرق اسلامی هستند که بعد از گذشت سالیان سال همچنان راسخ و معتقد به اسلام ماندهاند و از حریم دین الهی دفاع میکنند. برخی از این تفاوتها در نحوه اجرای احکام است. طریقه غسل جنابت اهل سنت یکی از مواردی است که با طریقهای که در شیعه مرسوم است تفاوت دارد. با شرح مرحله به مرحله طریقه غسل جنابت اهل سنت همراه شما هستیم.
طریقه غسل جنابت اهل سنت
غسل جنابت در احکام اهل سنت به دو شیوه مرسوم است. شیوه اول به این صورت است که با انجام چند فریضه غسل تمام میشود و بعد از آن میتوان تمام اعمالی که نیاز به غسل دارند را انجام داد و در شیوه دوم علاوه بر فرائض غسل، سنتهای غسل نیز باید انجام شوند. اکنون به شرح این دو شیوه میپردازیم:
شیوه اول (فرائض غسل):
در این شیوه بعد از رفع نجاست بدن و نیت غسل جنابت باید تمام بدن شسته شود به شکلی که هیچ قسمتی خشک نماند. بعد از آن دهان و بینی با آب شسته میشوند و غسل تمام میشود. این چند فریضه شاکله اصلی غسل هستند و بعد از اتمام آنها نیاز به کار دیگری نیست و همین غسل کفایت میکند. نکته قابل توجه این است که منظور از نیت همان تصمیم قلبی بر انجام غسل و پاکی از جنابت است و بیان جملات نیت لازم نیست.
شیوه دوم (سنتهای غسل):
در شیوه دوم غسل جنابت در اهل سنت، مکلف علاوه بر فرائض غسل، سنتهایی را انجام میدهد که طبق روایات اهل سنت، رسول اکرم (ص) خود در هنگام غسل کردن رعایت میفرمودهاند. در ادامه به صورت مرحله به مرحله این سنتها را ذکر میکنیم:
- رفع نجاست
اولین مرحله این است که بدن از عین نجاست پاک شود. پس اگر مکلف بعد از نزدیکی یا ارضا شدن در خواب هنوز تطهیر نکرده است و قسمتهایی از مایع منی که نجس است بر بدنش باقی مانده است باید نجاست را از بدن پاک کند.
- نیت
همانطور که گفته شد نیت در این اعمال به صورت قلبی و ذهنی میباشند. در این مرحله مکلف باید بداند که چه غسلی میخواهد انجام دهد.
- شستن دستها
بعد از نیت باید سه مرتبه هر دو دست را به صورت کامل شست. - شستن شرمگاه
در این مرحله هم زنان و هم مردان باید عورتین (اندام جنسی) را بشویند. - وضو
در ادامه باید به همانگونه که برای نماز خواندن وضو گرفته میشود وضو گرفت. در این موقعیت اگر از طشت برای شست وشو استفاده میشود میتوان شستن پاها را بعد از تمام شدن غسل انجام داد. - شستن سر
بعد از وضو نوبت شستن سر است. شستن سر در غسل جنابت اهل سنت سه مرتبه است و باید اطمینان حاصل کرد که آب به رستنگاه موها میرسد. - شستن بدن
برای شستن بدن باید از سمت راست شروع کرد و بعد طرف چپ بدن را شست. زیر بغل، داخل گوشها، داخل ناف و لای انگشتان پا از مواردی هستند که در این مرحله از غسل جنابت باید به صورت کامل شسته شوند.
موجبات غسل جنابت
موجبات غسل همان عواملی هستند که سبب وجوب غسل جنابت میشوند. اگر موارد زیر اتفاق بیفتند بر شخص واجب است که طبق طریقهای گفته شد غسل جنابت انجام دهد.
خارج شدن منی
خارج شدن منی از بدن به هر شیوهای که باشد موجب واجب شدن غسل جنابت است. تفاوتی نمیکند از راه حرام باشد یا از راه حلال. پس استمناء نیز اگر منجر به خارج شدن منی از بدن شود موجب غسل جنابت است. حتی اگر خود ارضایی توسط همسر فرد انجام شود باز هم غسل جنابت واجب است.
نزدیکی یا جماع
در صورتی که آلت تناسلی مرد به قدر ختنهگاه داخل اندام جنسی زن شود غسل واجب میشود. خروج منی در اینجا شرط نیست و حتی اگر نزدیکی منجر به ارضا و خروج منی نشود باز هم بر زن و مرد غسل واجب است. نزدیکی از عقب یا جلو، با زن یا مرد، همراه با ارضا یا بدون ارضا، حرام یا حلال هیچ تفاوتی ندارند و در هر صورت که نزدیکی تحقق پیدا کند غسل نیز واجب است.
احتلام
حالتی که افراد در خواب ارضا میشوند و مایع منی از بدن آنها دفع میشود را احتلام میگویند. این اتفاق اگر همراه با رؤیا باشد یا نباشد غسل را واجب میکند. همچنین بیرون آمدن مایع مذی در خواب نیز همین حکم را دارد. اگرچه خروج آن در حالت بیداری نیاز به غسل ندارد.
بیشتر بخوانید: با چه غسلهايى ميتوان نماز خواند؟
برگرفته از: سایتهای بیان احکام اهل سنت